Başkan Şahin: "Avrupa Göçten Şikayet Ediyorsa Afrin Operasyonunu Desteklemeli"

Başkan Şahin: "Avrupa Göçten Şikayet Ediyorsa Afrin Operasyonunu Desteklemeli"
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Brüksel'de Türk belediyelerin Suriyeli mülteciler konusundaki potansiyellerinin masaya yatırıldığı...

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Brüksel'de Türk belediyelerin Suriyeli mülteciler konusundaki potansiyellerinin masaya yatırıldığı çalıştayda, "Avrupa göçten şikayet ediyorsa Afrin operasyonunu desteklemeli" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Brüksel'de Avrupa Bölgeler Asamblesi'nde "Türk Belediyelerinin Suriyeli Mülteci Krizi Konusunda Potansiyelleri ve Sınırları" konulu çalıştaya konuşmacı olarak katıldı. AB'deki muhataplarıyla dünyanın en büyük sorunu olan göç sorununa ilişkin önemli görüşmeler yaptıklarını aktaran Şahin, göçün olmaması için daha kalıcı tedbirler alınması ve göç yönetiminin iyileştirilmesi gerektiği konusunda görüş birliği oluştuğunu kaydetti.

Türkiye'nin 3,5 milyon göçmene ev sahipliği ettiğini hatırlatan Şahin, 2015'te göçmenlerin AB'nin sınırını zorlamaya başlamasıyla göçün bir dünya sorunu olduğunun farkına varıldığını kaydederek, "AB, elini taşın altına koyması gerektiği noktasına geldi" şeklinde konuştu.

Şahin, bazı AB ülkelerinin göç sorunu karşısında sınırlarını kapattığını ve teller ördüğünü anımsatarak, küreselleşmenin bu hamlelerle insani bir yaklaşım gerektiren göç sorununun çözülemeyeceğini gösterdiğini belirtti.

Yasa dışı göçü önlemenin tek yolunun sığınmacıların yasal göçe yöneltilmesiyle gerçekleşebileceğini söyleyen Şahin, göçün bir sonuç olduğunu, Avrupa'nın sorunu "kökünden çözmek" için sığınmacıların kendi ülkelerine dönmelerine imkan sağlanması gerektiğini bildirdi.

Şahin, "Bir Cerablus örneği var, bir El Bab örneği var. Fırat Kalkanı'yla güvenli ortam sağlanıp DEAŞ'tan temizlenince herkes çok hızlı bir şekilde kendi toprağına, kendi ilçesine, kendi vatanına döndü. Eğer Avrupa bugün göçten şikayetçiyse, o zaman hızlı dönüşü sağlamamız gerekiyor. Avrupa göçten şikayet ediyorsa Afrin operasyonunu desteklemeli. Türkiye Cumhuriyeti'nin aldığı kararı, Afrin operasyonunu çok ciddi manada desteklenmesi gerekiyor ki Avrupa da rahatlasın" diye konuştu

"Türkiye AB'siz olmaz, AB de Türkiye'siz olmaz"

AB'nin Türkiye'ye 3 milyar avro aktarılması için imzaları attığını ancak bu miktarın sadece 1,8 milyar avrosunun gönderildiğini kaydeden Şahin, acil ve insani bir durumla karşı karşıya olduklarını, bu nedenle sürecin hızlandırılması gerektiğini vurguladı.

AB tarafından taahhüt edilen ikinci bölümün de hızlı bir şekilde imzalanması ve aktarılması gerektiğini ifade eden Şahin, Türkiye ve AB arasında Geri Kabul Anlaşması imzalanmış olmasaydı, günde 70 bin kişinin Ege Denizi üzerinden Avrupa'ya gitmeye devam edeceğini, Türkiye'nin sözünü tutmasıyla bu sayının bugün 70'e düştüğünü bildirdi. Şahin, "Eğer o gün Türkiye sözünde durmamış olsaydı, bugün 2,5 milyon mülteci Avrupa'nın sınırlarında Avrupa'yı zorluyordu" diye konuştu.

Ziyareti kapsamında göç konusunda Türkiye'nin yaptıklarını çok takdir eden ve iş birliğine açık bir Avrupa'yla karşılaşmaktan memnuniyet duyduğunu aktaran Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye'nin AB'siz AB'nin de Türkiye'siz olamayacağını vurguladı.

Başkan Şahin: "Avrupa Göçten Şikayet Ediyorsa Afrin Operasyonunu Desteklemeli"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.