Eskiden Çok Değerliydi Şimdilerde Alınıp Atılıyor

Eskiden Çok Değerliydi Şimdilerde Alınıp Atılıyor
Eskişehir'de 25 yıldır çakmakçılık sektöründe çalışan Emin Sapmaz isimli bir esnaf, eskiden çakmakların değerli oldukları için çok uzun yıllar...

Eskişehir'de 25 yıldır çakmakçılık sektöründe çalışan Emin Sapmaz isimli bir esnaf, eskiden çakmakların değerli oldukları için çok uzun yıllar kullanıldığını şimdilerde ise alınıp bozulduğunda veya gazı bittiğinde hemen atıldığını söyledi.

Gündelik hayatta kullanılan çakmakların eskiden çok az çeşitleri bulunurken günümüzde çok fazla çeşidi bulunuyor. Az çeşidi bulunduğu zamanlarda tüketiciler tarafından değerli görülerek bakımları yaptırılan çakmaklar şimdilerde çeşidi çok olduğu için fazla değer görmüyor. 25 yıldır çakmak sektöründe çalışan Emin Sapmaz, sektöre ilk başladığı zamanlarda çakmakların çok değerli olduğunu ifade etti. Sapmaz, "Önceden insanlar çakmaklarına sahip çıkıyorlardı. Yani 1 tane çakmak alındığı zaman uzun yıllar kullanılıyordu. Eski çakmaklar siboplu olduğu için insanlar çakmaklarına değer veriyorlardı. Yanlarında çakmak gazı bulunduruyorlardı. Ayrıca çakmak önceden pahalı bir materyaldi ve az sayıda marka vardı. Şimdilerde ise çakmak çeşitleri çoğaldı. Artık insanlar alıyorlar, kullanıyorlar ve atıyorlar. Tüketiciler gaz doldurmaya ihtiyaç duymuyor. Güncel hayatta satılan en az 100 çeşit çakmak var. Bu sebepten dolayı artık çokta kıymeti kalmadı ve fiyatı ucuzladı. Kullanılıp atılıyor. Önceden çakmaklar tamir ettiriliyordu. Şimdi pek tamir ettiren de yok. Çünkü tamir ettirmeye değen kıymetli bir çakmak türü yok. Bırakın tamiri insanlar ucuz olduğu için atıyorlar.

Pilli, elektronik, alevsiz kullanılabilen hatta usb ile şarj edilebilen çakmaklar dahi çıktı. Bu tür çakmakların moda ömürleri çok kısa oluyor. Çokta sağlıklı olmuyorlar" dedi.

Son olarak tüketicilere kullandıktan sonra atılan çakmakları geri dönüşüm kutularına atmaları gerektiğini belirten Sapmaz, şunları söyledi;

"Tüketiciler bu çakmakları atarken daha çok geri dönüşüm kutularına atmalı. Doğaya atmaktan ziyade geri dönüşüm kutuları tercih edilmeli."

Eskiden Çok Değerliydi Şimdilerde Alınıp Atılıyor

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.