400 Yıllık Kilimler İcradan Satışa Çıkarıldı

400 Yıllık Kilimler İcradan Satışa Çıkarıldı
Önümüzdeki günlerde dikkat çeken bir icra ihalesi yapılacak. www.icraburada.com sitesinde yayınlanan ihalede 15 antika kilim satışa çıkarılıyor.

 

 

 

 

 

 

Önümüzdeki günlerde dikkat çeken bir icra ihalesi yapılacak. www.icraburada.com sitesinde yayınlanan ihalede 15 antika kilim satışa çıkarılıyor. Kilimler, 17. ile 19. Yüzyıl arası döneme ait. Bazı kilimlerin piyasada iki örneği var. Fiyatları 20 bin ile 574 bin TL aralığında değişen kilimlerin ihale satışını, İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü istedi.

 

İstanbul Anadolu 14. İcra Müdürlüğü’nün satışını yapacağı ihalenin ilki 12 Mayıs günü gerçekleşecek. İlk ihalede alıcı çıkmaması durumunda, satış ihalesi 30 Mayıs günü tekrarlanacak.

Satışı, İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü tarafından istendi. Dosyada, borçlusu ise Türk El Sanatları Vakfı. Toplam piyasa değerleri 2 milyon lirayı bulan kilimler ait oldukları dönem 17. - 18. ve 19. yüzyıl. İcraburada.com'da yer alan şartnameye göre, ihaleye girmek isteyenler 412 bin 706 liralık teminat tutarını ihale öncesi yatırması gerekmekte.

 

‘NADİDE’ ESERLER SATIŞTA
İhale şartnamesine göre kilimlerin her biri çok kıymetli. Sivas, Konya, Bergama, Manastır gibi yerlere ait olduğu bildirilen kilimler için ‘nadide ve kıymetli’ ifadeleri kullanılıyor. Kilimler için tek tek bilgilerin belirtildiği şartnamede, bazı kilimler için ‘sergi için dahi olsa yurtdışına çıkarılması yasak’ bilgisi yer alıyor.

TÜRÜNÜN 3 ÖRNEĞİNDEN BİRİ OLDUĞU SÖYLENİYOR
Değeri 574 bin lira olarak bildirilen Konya Ladik yöresine ait kilim için ‘17. Yüzyılınen güzel örneklerinden biri’ deniliyor. Söz konusu kilim için ‘Türünün 3 örneğinden biridir’ denilen kilimin diğer iki türünden biri İslam Eserleri Müzesi’nde sergilenirken, diğeri Konya Etnografya Müzesi’nde yer alıyor.

 

VAKIF, BORCUNU ÖDEMEYİNCE İŞLEMLER BAŞLATILDI

Antika kilimlerin satışa konulmasına sebeb ise, ödenmeyen borç oluduğu anlaşıldı. İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü, Türk El Sanatları Vakfı’na karşı icra davası açtı. Mahkeme, verdiği kararda Türk El Sanatları Vakfı’nı haksız gördü ve belirlenen tutarın ödenmesini talep etti. Karar gereği söz konusu para zamanında ödenmeyince İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü de, söz konusu kilimleri için icradan satış istedi.

 

İSTEYEN ALAMAYACAK

Konuyla vakıf bir kaynaktan edinilen bilgiye göre, icra ihalesine dileyen herkes katılım yapamayacak. İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü ve Türk İslam Eserleri Müzesi’nin öncelikli alım hakkı var. İhaleye de bu iki kurumdan birinin katılımı bekleniyor. Bu nedenle, tarihi değer niteliğindeki eserlerin de üçüncü kişilerin eline geçmesi engellenmiş olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.