Bağımlılık Mücadele İçin Topyekun Hareket

Bağımlılık Mücadele İçin Topyekun Hareket
Türkiye Yeşilay Derneği Tekirdağ Şubesi, Çerkezköy ve Kaymakamlığı ortaklığı ile Çerkezköy Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü Konferans salonunda...

Türkiye Yeşilay Derneği Tekirdağ Şubesi, Çerkezköy ve Kaymakamlığı ortaklığı ile Çerkezköy Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü Konferans salonunda "Bağımlılıkla mücadeleyi beraber başaracağız" konulu toplantı düzenledi.

Programa Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Kapaklı Kaymakamı Mehmet Yüzer, kamu kurum müdürleri, muhtarlar, öğretmenler, okul müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı. Programın ilk oturumu Kapaklı Kaymakamlığı ile yapıldı.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Halit Eren, büyük değişimlerin küçük dokunuşlar ile olacağını söyledi. Eren, "Bağımlı olmayan bireylerin bağımlı olma riskini en aza indirecek evrensel temelli bir öğrenme programı olarak tanımlayabileceğimiz Türkiye bağımlılıkla mücadele eğitim projesi büyük değişimler, küçük dokunuşlar ile başlar sloganıyla hayata geçirilmiştir. Memnuniyetle gözlemliyoruz ki 2014'te başlayan bu küçük dokunuşlar aradan geçen yaklaşık 4 yıllık zaman zarfında gerçekten de büyük değişimlerin müjdelerini vermeye başlamıştır. 3 Ocak 2014 tarihinde bakanlığımız Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile Türkiye Yeşilay Birliği arasındaki imzalanan uygulama protokolü ile startı verilen proje ile toplumun bağımlılıkla mücadele sürecindeki bilinç düzeyinin arttırılması yoluyla ülkemizde yaşayan çocuk, yetişkin ve gençlerin daha güvenli ve mutlu bir hayat sürmelerine katkıda bulunması amaçlanmaktadır" dedi.

"Gençleri spora yönlendiriyoruz"

Uyuşturucu ile mücadele kapsamında yürütülen çalışmalar sonucunda il genelinde 2016-2017 eğitim öğretim yılı baz alındığında bin 441 faaliyet düzenlendiğini hatırlatan Eren, "63 bin 367 öğrenciye, 32 bin 858 veliye, 5 bin 277 öğretmene ulaşılmış. 208 rehber öğretmenimiz bağımlılıkla mücadele eğitimi almış bu alanda 11 öğretmende gerekli eğitim planlamalarını yapmaktadırlar. Gençlerimizi her türlü bağımlılıktan uzak tutmanın en etkili yollarından biri onların sporla uğraşmalarını temin etmektir. O amaçla da 2016-2017 eğitim öğretim yılında ilimiz genelindeki okullarda öğrenim gören 35 bin öğrenci sporla uğraşmaktadır. Gençleri spora yönlendiriyoruz. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğümüz ile ortaklaşa bu sayının arttırılması hedeflenmektedir" diye konuştu.

"Tarih milletin mektebidir"

Kapaklı Kaymakamı Mehmet Yüzer gençlere seslenerek, "Tarih milletlerin mektebidir ben bu mücadelenin ne kadar gerekli olduğunu tarihten birkaç safha ile anlatmak istiyorum. 1800'lü yılların başlarında Çin'de afyon biraz fazla kullanılıyormuş. İngilizler bunu keşfediyor çok yaygın bir afyon bağımlılığı oluşturuyorlar. Afyon çok ucuza Hindistan'dan alıyorlar çok yüksek meblağlarda Çin'e satıyorlar. Çin devleti, Çin imparatorluğu aslında çok köklü çok güçlü bir uygarlıktır. Bu işin kötüye gittiğini anlayınca afyonu yasaklamaya karar veriyor. 1839 yılınca İngiliz devleti Çin imparatorluğuna savaş ilan ediyor. Siz afyonu yasakladınız diye. Tarihe afyon savaşları diye geçiyor. Hatta daha sonrasında Fransızlar da İngilizlerin yanında yer alıyorlar, çünkü onlar da pastadan pay istiyorlar. Yani 19. yüzyılın ortasında sömürgeci kuvvetler karşılarındakileri uyuşturucu bağımlısı yaparak para kazanmanın, onları sömürmenin onları köleleştirmenin yolunu bulmuşlar. Uzak Doğu'dan kendi ülkemize gelelim. Yeşilay'ın kuruluş hikayesini biliyor musunuz bilmiyorum, 1920'de ülkemiz işgal altında, işgalci kuvvetler İstanbul'un limanlarına demir atmışlar, İngilizler gemiler dolusu binlerce kasa içki getiriyor İstanbul'a ve gençlere dağıtıyorlar. Bizim ecdadımız milli değerlere sahip ve hemen tepki koyuyor bu olanlara. O zaman meşhur Mazhar Osman Bakırköy Akıl Ruh Sağlığı Devlet Hastanesi'ne ismini veren kişi, dönemin şeyhülislamı, birçok eğitimci ile Osmanlı aydını Yeşilay'ı kuruyorlar. İngilizlerin İstanbul'da bedava içki dağıtmasına tepki olarak kuruyorlar. Her türlü maddi imkansızlık içerisinde yaşanıyor bunlar. Buda bir milli mücadeledir. Milli mücadele yalnızca elinize silah alarak olmuyor. Yeşilay kuruluyor ve o imkansızlıklar içerisinde göreve başlıyorlar. O zamanlar ülkemizde alkol kullanımı bu zamankine göre çokça düşük, uyuşturucu bağımlılığı belki şimdikinin binde biri. Fakat bizim atalarımız daha o günden bu günleri görerek tedbirini almış. Sizlere bir metin okuyacağım, "Devlet gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçtan, kumardan, her türlü kötü alışkanlıktan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır." bu söylediğim metin anayasamızın 58. maddesi. yani gençleri uyuşturucudan korumak, sigaradan korumak, kumardan korumak, her türlü kötü alışkanlıktan korumak ve hatta teknoloji bağımlılığından korumak sadece Yeşilay'ın görevi değil, anayasanın hükmü ile bütün devletin görevidir, hepimizin görevidir" ifadelerini kullandı.

"Uyuşturucu bağımlılığı çağımızın vebasıdır"

"Bana kalırsa çağımızın vebası uyuşturucu bağımlılığıdır" diyen Kaymakam Mehmet Yüzer, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Günümüzde yaklaşık 250 milyon insan uyuşturucu bağımlısı. Hiç birimiz benim çocuğum değil ya, banane, ben iyiyim de banane deme lüksüne sahip değiliz. Sizin çocuğunuzun gittiği okullarda bir öğrencinin böyle bir bağımlılığa düşmesi sizin çocuklarınız içinde risk oluşturur. Çünkü bu en az veba kadar bulaşıcı bir hastalık ve toplumu her türlü kötülüğe sevk eden bir sıkıntı. Kötü alışkanlıklardan olabildiğinde uzak, sağlıklı bir hayat diliyorum."

Programın ikinci oturumu ise, Çerkezköy Kaymakamlığı ile yapıldı. İlk olarak Çerkezköy Kaymakamı bağımlılıkla mücadeleye dikkat çekti. Kaymakam Atilla Selami Abban, "Bağımlılıkla mücadele, madde ve teknoloji bağımlılığı daha çok gençlerimizi ve çocuklarımızı ilgilendiriyor. Onlar üzerindeki bu zararlı bağımlılığı azaltmak yok etmek bizim elimizde. Çocuklar ilk önce aile içinde daha sonra okulda ve okuldaki rehber öğretmenleri tarafından eğitilmelidir. Özellikle bağımlılıkla mücadelede ilçemizde jandarma ve polisimiz fedakarca çalışıyor. Uyuşturucu ile mücadelede topyekün çalışma ve mücadele şart. Burada yer alan herkes çaba sarf etmelidir. Bu etkinliği ilçemizde de düzenleyen Tekirdağ Yeşilay Şubesi'ne teşekkür ediyorum. Ayrıca bize ev sahipliği ÇOSB'ye teşekkür ediyorum. Maalesef ilçemizde bu denli güzide bir salonumuz yok. Bu konuda bize imkanlarını sunan OSB'ye çok teşekkürler" dedi.

Programda sunum yapan Yeşilay Şube Başkanı Şener Çelikayar ise, bunun bir aile toplantısı olduğunu ifade ederek, "Ailede muhabbet varsa, sevgi varsa, ailede kardeşlik varsa aşılamayacak engel yoktur. Biz bugün Kapaklı ailesi olarak aynı hayatı, aynı sokağı, aynı havayı paylaştığımız insanlarla geleceğimize uzanan tehlikeyi beraber konuşmak, beraber dertleşmek için bugün bir araya geldik" dedi.

Yaptığı sunumda Çelikayar, bağımlılığın ne olduğunu, nasıl anlaşıldığını, nasıl önlem alınabileceğini, birey bağımlılıktan nasıl kurtarılabilir bunlar hakkında bilgiler verdi.

Bağımlılık Mücadele İçin Topyekun Hareket

Bağımlılık Mücadele İçin Topyekun Hareket

Bağımlılık Mücadele İçin Topyekun Hareket

Bağımlılık Mücadele İçin Topyekun Hareket

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.