Aihm Yargıçlığına Doçent Saadet Yüksel Seçildi

Aihm Yargıçlığına Doçent Saadet Yüksel Seçildi
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) seçimini yaptı; Türkiye adına görev yapacak hakimi belirledi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) seçimini yaptı; Türkiye adına görev yapacak hakimi belirledi. Oylamada 111 oy alan Doç. Dr. Saadet Yüksel AİHM'de Türkiye adına 9 yıl boyunca görev yapacak. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada AİHM Yargıcı olarak seçilen Saadet Yüksel'i kutladı.

TÜRKİYE ADINA GÖREV YAPAN PROF. DR. IŞIL KARAKAŞ'IN GÖREV SÜRESİ SONA ERDİ

AİHM'de Türkiye adına görev yapan Prof. Dr. Işıl Karakaş'ın görev süresinin sona ermesi üzerine, yeni seçim gündeme gelmişti. Avrupa Konseyi (AK) Sekretaryasına önerilen 3 kişilik hâkim aday listesi, AK Danışma Paneli incelemesinin ardından, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Hâkim Seçim Komisyonuna (Komisyon) sunulmuştu.

ADAYLARIMIZ PARİS'TE MÜLAKATA TABİ TUTULDU

Komisyon tarafından adaylarımız Prof. Dr. Necati Polat, Prof. Dr. Esra Gül Dardağan Kibar ve Doç. Dr. Saadet Yüksel ile 29 Mart 2019 tarihinde, Paris'te mülakata tabi tutulmuştu. Komisyon adaylarımızın AİHM hakimliği için yeterli olduğunu belirtmiş ve 3 kişilik listeyi AKPM Genel Kuruluna sunmuştu.

9 Nisan 2019 tarihinde yapılan AKPM Genel Kurulunda gerçekleşen seçimde 111 oy alan Saadet Yüksel mutlu sona ulaştı. Yüksel ülkemiz adına AİHM hakimi olarak 9 yıl süre ile görev yapacak.AİHM'de Türkiye adına görev yapan Prof. Dr. Işıl Karakaş'tan boşalan koltuğa yeni hâkim seçmek amacıyla başlatılan süreç Adalet ve Dışişleri Bakanlığı koordinesinde yürütüldü.

Doç. Dr. Saadet Yüksel

SAADET YÜKSEL KİMDİR?

Doç. Dr. Saadet Yüksel, Harvard Üniversitesinde yüksek lisansını, İstanbul Üniversitesinde de doktorasını yapmıştır. Hâlihazırda İstanbul Üniversitesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanlığını yürüten Yüksel, Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesinde de yarı zamanlı öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Ayrıca, 2018 yılı içerisinde, Katar'da bulunan Hamad Bin Khalifa üniversitesinde de bir dönem misafir öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. Sayın Yüksel'in, anayasa hukuku ve insan hakları alanında çok sayıda çalışması bulunmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.