Gaziantep’in Turizmde Destinasyon Marka İmajı Oldukça Güçlü

Gaziantep’in Turizmde Destinasyon Marka İmajı Oldukça Güçlü
Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalında, GAÜN Öğretim Üyesi Doç.

Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalında, GAÜN Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Giritlioğlu danışmanlığında yürütülen yüksek lisans tezinde Gaziantep destinasyon marka imajının oldukça güçlü olduğu sonucu tespit edildi.

Yüksek lisans öğrencisi Emine Nurdan Öksüz tarafından hazırlanan ve GAÜN Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Giritlioğlu tarafından yönetilen tezde Gaziantep turizmi ile ilgili önemli sonuçlar ortaya konuldu. Çalışma hakkında bilgi veren Doç. Dr. Giritlioğlu, GAÜN Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalında tamamlanan ve Gaziantep turizmi için önemli bir konu olan Gaziantep destinasyon marka imajı ve yerli turistlerin destinasyon aidiyet düzeyleri incelendiğini belirtti. Doç. Dr. Giritlioğlu, "Gaziantep'in destinasyon marka imajının yüksek olduğu bir çok platformda ve çeşitli kesimler tarafından sürekli bir şekilde söyleniyordu. Biz ise bu söylemleri bilimsel temellere oturttuk ve Gaziantep şehrinin marka imajının ne kadar güçlü olduğunu bilimsel yöntemlerle ortaya koyduk ve elde ettiğimiz sonuçlar ise Gaziantep destinasyon marka imajının Türkiye'de ve hatta dünyadaki bir çok büyük şehir imajıyla benzer düzeylerde olduğunu gördük. Çalışmamız açısından önemli olan diğer bir konu ise bu şehri ziyaret eden yerli turistlerin Gaziantep'i kendilerine ait bir yer olarak görüp görmediklerini yani bu şehirle bir bağ kurup kurmama düzeylerini de ölçmekti. Araştırma sonucunda Gaziantep'i ziyaret eden yerli turistlerin Gaziantep'i kendileri ile özdeşleştirdikleri, bu şehri duygusal olarak benimsedikleri sonucunu tespit ettik" dedi.

"Çalışma 393 yerli turist üzerinde uygulandı"

Çalışmanın 2016 yılı içerisinde Gaziantep'i ziyaret eden 393 yerli turist üzerinde uygulandığını ve turistlerin Gaziantep ziyaretine ilişkin yeni bulgulara rastlanıldığını vurgulayan Doç. Dr. Giritlioğlu şu ifadelerde bulundu: "Araştırmaya göre Gaziantep'i genellikle erkek ve fakülte mezunu turistlerin ziyaret ettiği ve turistlerin yüzde 79,4'ünün daha önce Gaziantep'i ziyaret ettiği sonucuna ulaşıldı. Gaziantep denince turistlerin akıllarına en çok "baklava', "fıstık', "kebap" ve "yöresel mutfağın" geldiği; Gaziantep'i ziyaret eden turistlerin önemli bir kısmının "yöresel lezzetleri tatma" ve "yerel kültürü tanıma" amacıyla Gaziantep'i ziyaret ettiği tespit edildi." Gaziantep şehrinin özellikle 2015 yılında Unesco yaratıcı şehirler ağına girmesiyle yerel mutfak açısından önemli bir avantaj elde ettiğini kaydeden Doç. Dr. Giritlioğlu, bu avantajın yalnızca yabancı turistler açısından değil yerli turistler açısından da önemli bir farklılık oluşturduğunu söyledi. Giritlioğlu, iyi bir destinasyon pazarlama planıyla Gaziantep'in yerli ve yabancı turist potansiyelinin artabileceğini ifade etti.

Gaziantep'ten memnun ayrılıyorlar

Doç. Dr. Giritlioğlu, Gaziantep'i ziyaret eden turistlerin en çok şehrin popülerliği, arkadaş tavsiyeleri ve televizyon programlarının etkili olduğunu belirterek, "'destinasyonlarda turist memnuniyeti" istenilen bir konu. Yapılan araştırmalara göre turist memnuniyeti ne kadar artarsa turistlerin o bölgeyi tekrar ziyaret etme eğiliminin de o derece de arttığı görülüyor. Öte yandan etkin bir destinasyon pazarlaması ve internet tabanlı pazarlamaya verilen ağırlıkla daha fazla yerli ve yabancı turistin Gaziantep'e gelmesi sağlanabilir. Gaziantep Üniversitesi, Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalında görevli öğretim üyesi olarak Gaziantep turizmi ve geliştirme stratejileri üzerine akademik ve katma değerli çalışmalara devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.