Efeler’in ’Dalama Tandırı’na Bakan Tescili

Efeler’in ’Dalama Tandırı’na Bakan Tescili
Efeler Belediyesi'nin başvurusu üzerine Türk Patent Enstitüsü, "Dalama Tandırı'nın Efeler'e ait olduğunu tescilledi.

Efeler Belediyesi'nin başvurusu üzerine Türk Patent Enstitüsü, "Dalama Tandırı'nın Efeler'e ait olduğunu tescilledi.

Dalama Tandırının Coğrafi İşaret ve Tescil Belgesi'ni, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, Efeler Belediye Başkanı M. Mesut Özakcan'a takdim etti. Adnan Menderes Üniversitesi'nde düzenlenen Akademik yılı ve Teknokent açılışına katılan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, Adnan Menderes Üniversitesi(ADÜ) de düzenlenen öğle yemeğinde Dalama Tandırının tadına baktı.

ADÜ Restoranda düzenlenen tescil törenine; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Prof. Dr. Engin Yıldırım, AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, Efeler Belediye Başkanı M. Mesut Özakcan, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Habib Asan başta olmak üzere Aydın protokolünün önde gelen isimleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Coğrafi İşaret ve Tescil Belgesi töreninde ki konuşmasında Dalama Tandırının çok eskiye dayanan bir lezzet olduğunu belirten Efeler Belediye Başkanı M. Mesut Özakcan," Süt kuzu ve oğlak etinden Efeler ilçemizin Dalama Mahallesi'nde yapılan bu tandır 150 yıllık bir geçmişi olan bir gelenek. Bugün de 150 yıl öncesi gibi pişirilen, ocağının taşlarının bile özel nitelik taşıdığı bir tandır türü. Birçok ilimizde, bölgemizde tandır vardır ama Dalamamızda ki bu tandırın lezzet yönüyle farklılığı var. Bu yönüyle geçmişte Aydın Valiliğimiz ve ADÜ Rektörlüğümüz yöresel ürünlerimizin korunması ve tanınmasına yönelik başlattıkları kampanya çerçevesinde bizde Efeler Belediyesi olarak mahallemizde yer alan bu tandır, coğrafi işaret belgesi alması yönünde çalışmalarımızı sürdürdük. Bugün bizim için ayrı bir güzellik, ayrı bir sürpriz olan Sayın Bakanımız Özlü'nün katılımıyla da bu belgeyi alma noktasına geldik. Bu nedenle Sayın Bakanımıza, Sayın Valiliğimize ve Türk Patent ve Marka kurumumuza, ADÜ Rektörlüğümüze ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu coğrafi belgenin ne kadar önemli olduğunu, Aydınımız da alınan üçüncü coğrafi belge olduğunu da belirtmek istiyorum. Birinci coğrafi belge bildiğiniz gibi Aydınımızın simgesi olan incirimiz, ikincisi kestanemizdi bu Dalama Tandırımızda üçüncü coğrafi belgesi aldığımız ürünümüz oluyor. Yerel değer taşıyan ürünlerimizin bu coğrafi belgelerle ülkemizin hem geçmişini geleceğe taşımak, hem de sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda gelişmesine çok ciddi önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Hepinize sağlık, esenlik diliyor, yürekten sevgi ve saygılarımı sunuyorum" dedi.

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habib Asan, "Biz 2017 yılını özellikle coğrafi işaretler alanında önemli bir atılım yılı olarak belirledik. Yılsonuna kadar en az 700 coğrafi işaret tescili yapmayı öngörüyoruz. Geriye kalan iki aylık sürede bu hedefimizi tutturacağız. Türkiye de coğrafi işaret olmayan ilimiz kalmayacak. Aydın ilimizin 2016 yılı itibariyle 578 marka başvurusu ve bu başvuruyla Türkiye'de yirmi birinci, 37 patent başvurusu ile Türkiye'de on altıncı, 37 faydalı model başvurusu ile Türkiye'de on dördüncü ve 194 tasarım başvurusuyla Türkiye'de on altıncı sırada. Hiç kuşkusuz ki bu ilimizin potansiyeli çok çok fazla. Bu gün burada Sayın Bakanımızın katılımıyla gerçekleştirdiğimiz etkinliğimizde bu başvuruların artmasına katkı sağlayacak, yerel ekonomiye katkı sunacağını düşünüyorum. Ben tescil işlemleri tamamlanan Efeler İlçemizi tebrik ediyorum. Dalama Tandırı coğrafi işaretinin başta Aydınımıza, Efeler ilçemize, ülkemize, üreticilerimize, esnafımıza hayırlı olmasını ve bol kazançlar getirmesini diliyorum" şeklinde konuştu.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, "Dalama Tandırı, Coğrafi İşaret ve Tescil Belgesi" takdim töreninde, Aydın'da olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu söyledi. Az önce Dalama Tandırını tattık, yedik. Gerçekten bu bölgenin çok güzel bir lezzeti, yemeği. Coğrafi işaret konusu Türkiye'de çok bilinen bir konu değil. Coğrafi işaret belgesi verebileceğimiz İki bin 500'e yakın ürün var Türkiye'de potansiyel olarak. Coğrafi işaretli üç ürünümüz oldu Aydın'da. Bunlardan biri Avrupa Birliği tescilli birinin de çalışmaları sürüyor. Avrupa Birliği Coğrafi işaretli ürünlerde yaklaşık 20 milyar euro gelir elde ediyor. Bu çok önemli bir katkı, pay ve Türkiye çok zengin. Türk Patent ve Marka Kurumu içinde Coğrafi İşaretler Daire Başkanlığını kurduk. 10 Ocak 2017'de yürürlüğe giren kanunla, coğrafi işaretler konusu yasal zemine kavuşturuldu ve coğrafi işaretler alanında büyük açılım gerçekleştirildi. Coğrafi işaretlerin farkında olup bugün bu tescil belgesini alan başta Efeler Belediye Başkanımız Mesut Özakcan'a, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanımıza teşekkür ederek, tebriklerimi sunuyorum" ifadelerini kullandı.

Dalama Tandırı nedir?

Dalama Tandırı, süt kuzu ve oğlak etinden yapılan kendine özgü pişirme usulü bulunan kebap çeşididir. Dalama Tandırının ayırt edici özellikleri ürünün yapımında kullanılan süt kuzu ve oğlakların, doğal ortamda yetişen kekik, meşe, palamut ve pinar gibi bitkileri yiyerek beslenmesidir. Bu bitkiler süt kuzu ve oğlak etine koku ve lezzet katarak etin kalitesini yükseltmektedir. Dalama Tandırı, Madran çayı taşlarından örülen 90-100 cm yüksekliğinde ve bir metre genişliğinde özel yapılmış kuyularda pişirilmelidir. Malzeme seçimi, hazırlanışı ve servisi özel ustalık gerektiren yöresel bir kebap çeşididir.

Efeler’in ’Dalama Tandırı’na Bakan Tescili

Efeler’in ’Dalama Tandırı’na Bakan Tescili

Efeler’in ’Dalama Tandırı’na Bakan Tescili

Efeler’in ’Dalama Tandırı’na Bakan Tescili

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.