Nasa’nın Desteklediği Yarışmaya Katılma Hakkı Kazandılar

Nasa’nın Desteklediği Yarışmaya Katılma Hakkı Kazandılar
Gebze Teknik Üniversitesi'nde eğitim gören lisans öğrencileri geliştirdikleri projeyle dünya sekizincisi olarak NASA tarafından desteklenen yarışmaya katılmaya...

Gebze Teknik Üniversitesi'nde eğitim gören lisans öğrencileri geliştirdikleri projeyle dünya sekizincisi olarak NASA tarafından desteklenen yarışmaya katılmaya hak kazandı.

Gebze Teknik Üniversitesi(GTÜ) öğrenci topluluğu Robotik ve Otomasyon Kulübü'nün hazırladığı "Model Roket Yardımıyla Fırlatılan İleri Düzey Model Uydu Tasarımı ve Uygulaması" adlı proje Amerikan Uzay Kurumu (AAS) ile Amerikan Uçak ve Uzay Enstitüsü" nün (AIAA) düzenlediği ve NASA'nın desteklediği CanSat Competition'da ülkemizi temsil etmeye hak kazandı. 8-10 Haziran tarihleri arasında Teksas'ta düzenlenecek olan yarışmaya gitmek isteyen öğrenciler sponsor arıyor.

Sponsor arayışımız devam ediyor

Yarışma hakkında bilgi veren GTÜ öğrencisi Muhammet İkbal Elek, "Üniversitemiz Robotik Otomasyon Kulübü bünyesinde çeşitli modül uydu, robotik otomasyon ve havacılık uzay sektöründe çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Bu çalışmalar doğrultusunda NASA tarafından desteklenen Cansat competition yarışmasına başvurduk. Yarışmaya 139 takım başvurdu. Avrupa'dan, Asya'dan ve ülkemizden takımlar başvurdu. Bu takımlar arasından ön eleme kısmında 40 takım seçilmesi gerekiyordu. Bizde dünya sekizincisi olarak ilk 40 takım arasına girdik. Teksas'ta 8-10 Haziran arasında yarışmaya hak kazandık. Bu doğrultuda çalışmalarımıza hızla devam ederken, sponsor arayışlarımız devam etmektedir" dedi.

Isı kalkanı geliştirdiler

Hazırladıkları proje hakkında bilgi veren Elek, "Tasarımda Roket yardımıyla fırlatılan uydumuzda atmosferden yer yüzüne inerken ısısını ve hızını indirmesi için bizden bir ısı kalkanı yapmamızı istediler. Yazılımımızda bir ara yüz tasarlayarak uydumuzla yer istasyonumuz arasında sensör datalarımızı alıp onları okuyup ve aynı zamanda kaydettik. Isı kalkanımızı 300 metrede bırakmamızı istediler ve paraşüt tasarlayıp paraşütümüzü belirli metre bölü saniye hızlarla aşağı doğru indirip güvenli bir şekilde uydumuzu yer yüzüne indirebileceğimiz bir proje tasarladık. Tasarımını, yazılımını, donanımını tamamen kendi üniversitemizde, kendi atölyemizde gerçekleştirdik. GTÜSAT takımımız Romotik Otomasyon Kulübü bünyesinde çeşitli faaliyetler göstermiş takım arkadaşlarımızdan kuruldu" ifadelerini kurdu.

Nasa’nın Desteklediği Yarışmaya Katılma Hakkı Kazandılar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.