Bakan Cevdet Yılmaz BM'de Konuştu

Bakan Cevdet Yılmaz BM'de Konuştu
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, BM'de yaptığı konuşmada "Suriye mülteci krizindeki, insani problemlere değinilmeden kalkınma ile ilgili mücadeleye dönüşen Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşamayız" dedi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, BM'de gerçekleştirdiği konuşmasında yurtlarından edilen ve insani yardıma ihtiyacı olan milyonlarca insanın karşı karşıya kaldığı vahim duruma dikkat çekilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Suriye mülteci krizindeki, insani problemlere değinilmeden kalkınma ile ilgili mücadeleye dönüşen Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşamayız" dedi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, temaslarda bulunmak üzere geldiği New York'ta BM Kalkınma Programı'nın 50'nci yıl etkinliklerine katıldı. Bakan Yılmaz, "UNDP Retrospective" başlıklı genel oturumda konuşma gerçekleştirdi. Bakan Yılmaz, Türkiye ve UNDP'nin uzun süredir devam eden işbirliğinin 1960'lı yıllara dayandığını ifade ederek, Türkiye'nin özellikle de son 15-20 yılda ekonomik büyüme alanında önemli gelişme gösterdiğini ve büyüme görünümünü arttırdığını kaydetti.

UNDP'nin de bu sürece teknik yardım, bilgi aktarımı, kapasite geliştirme ve kaynak seferberliği üzerinden önemli katkı sağladığını kaydeden Yılmaz, hızlı ekonomik büyüme ve Türkiye'nin son 20 yıl boyunca sürdürülebilir kalkınmasına paralel olarak, Türkiye-UNDP arasındaki ilişkinin zaman içinde sıradan bir ilişkiden stratejik bir ortaklığa dönüştüğünü dile getirdi.

Bakan Yılmaz, Türkiye ve UNDP'nin işbirliğine katkı sağlamak ve Türkiye'nin ilerleme konusundaki önemli tecrübelerini diğer ülkelerle paylaşmak için ortaklaşa ilerleme çabası içinde olduğunu sözlerine ekledi. Türkiye ve UNDP arasındaki bir başka önemli adımın ise, UNDP Bölgesel Merkezinin İstanbul'a taşınması olduğunu belirten Bakan Yılmaz, bu önemli adımların sadece Türkiye'nin UNDP ile ortaklığı için atılmadığını aynı zamanda İstanbul'u BM'nin merkezi yapmak için de atıldığını bildirdi.

2011 yılında Türkiye ve UNDP ortaklığının 2011 yılında imzalanan Ortaklık Çerçeve Anlaşması ile yeni bir seviyeye ulaştığını aktaran Kalkınma Bakanı Yılmaz, Türkiye'nin son 5 yıldır UNDP ile gerçekleştirdiği ortak girişimlerde yaklaşık 100 milyon dolar finanse ettiğini söyledi. Türkiye'nin G20 Dönem Başkanlığında da UNDP ile yakın işbirliği içinde olduğunu hatırlatan Bakan Yılmaz, bu süre boyunca UNDP'nin gösterdiği destek için de teşekkür etti.

Bakan Yılmaz, 2015 yılında Türkiye'nin Küresel Göç ve Kalkınma Forumu Dönem Başkanlığını da gerçekleştirdiğini aktararak, UNDP'nin bu platformda da destekleyici bir ortak olduğunu belirtti. Yurtlarından edilen ve insani yardıma ihtiyacı olan milyonlarca insanın karşı karşıya kaldığı vahim duruma dikkat çekilmesi gerektiğini vurgulayan Kalkınma Bakanı, "Suriye mülteci krizindeki karmaşık insani problemlere değinilmeden kalkınma ile ilgili mücadeleye dönüşen Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşamayız" dedi.

Bakan Yılmaz, 23-24 Mayıs'ta İstanbul'da Dünya İnsani Zirvesi'ne, 27-29 Mayıs'ta da Antalya'da Yüksek Düzeyli Kapsamlı Ara Dönem Gözden Geçirme Toplantısı'na ev sahipliği yapacağını belirterek, "Bu iki önemli toplantı, küresel zorluklarla yüzleşmek için gereken birlik ve beraberlik bağlılığını arttırmaya katkı sağlayacak" ifadelerini kaydetti.

Yılmaz, daha sonra BM Kalkınma Programı'nın 50. yıl dönümü Bakanlar Toplantısı kapsamında gerçekleştirilen Risk Yönetimi ve Esneklik Oluşturma konulu toplantıda konuşma yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.