Tevfik Topçu’dan 2018 Bütçesi Değerlendirmesi

Tevfik Topçu’dan 2018 Bütçesi Değerlendirmesi
MHP Bursa İl Başkanı Tevfik Topçu, hem borç alınarak hem de plansız, ve astarı yüzünden pahalı yatırımlar sonucunda Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin...

MHP Bursa İl Başkanı Tevfik Topçu, hem borç alınarak hem de plansız, ve astarı yüzünden pahalı yatırımlar sonucunda Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin iflas noktasına getirildiğini söyledi.

Milliyetçi Hareket Partisi Bursa İl Başkanı Tevfik Topçu, Bursa Büyükşehir Belediyesi 2018 bütçesi üzerinde genel bir değerlendirmede bulundu. Yazılı açıklamada bulunan Topçu, şu ifadelere yer verdi:

"Büyükşehir Belediyesi 2018 yılı tahmini bütçesinde, giderler 2 milyar 650 milyon, gelirler ise 2 milyar 600 milyon Türk lirası olarak bağlandı. İlk bakışta aradaki fark 50 milyon Türk lirası gibi gözükse de, rakamların hilesine kapılarak az bir borçlanma varmış gibi düşünmemek gerekmektedir. Gerçek borçlanma 550 milyon TL'dir. Bunun 250 milyonu İller Bankasından, 300 milyonu ise diğer yurtiçi bankalardan kredi olarak kullanılacaktır. Kredilerden sağlanacak 550 milyon TL'nin 220 milyon TL'si İller Bankası'na olmak üzere Denizbank, Vakıfbank, İş Bankası ve Ziraat Bankasına ve bir kısımda dış borç olmak üzere, vadesi gelmiş toplamda 500 milyon TL borç ödenecektir. Bakiye 50 milyon TL ise bütçe içinde değerlendirilecektir. Ayrıca, 2018 yılı içerisinde kullanılacak bu kredilerin anaparasının dışında 150 milyon lira da faiz ödenmesi söz konusudur. Özetle, bir bankadan borçlanma suretiyle çekilen para diğer banka borcuna ödenmekte, yani borç borçla kapatılmaktadır. Büyükşehir Belediyesi, istikrarlı bir şekilde, borç ve faiz sarmalına sokulmuştur."

"Borç batağına sürüklenen bir belediye ile karşı karşıyayız"

Gelirlerini artıramayan ve kötü yönetim sonucu borç batağına sürüklenen bir belediye ile karşı karşıya olduklarını savunan Topçu, "Büyükşehir Belediyesinin gelirlerine baktığımızda ise büyük çoğunluğunun nüfus başına hazine yardımı olarak İller Bankasından gelecek olan 1 milyar 653 milyon 212 bin TL ile 551 milyon 668 bin liralık arsa satışı gelirlerinden oluştuğunu görüyoruz. Burada dikkatlerine sunulmak istenen husus, 2018 yılı için bütçe açığını kapatmak isteyen Büyükşehir Belediyesi'nin 551 milyon 668 bin liralık arsa satışı yapacak olmasıdır. Hazine yardımı ve arsa satış gelirleri çıkarıldığında, Büyükşehir'in ana gelirlerinin, vergi ile teşebbüs ve mülkiyet gelirleri olan 395 milyon 120 bin TL olduğu görülecektir. Hal böyle olmasına rağmen, Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi'ne ayrılan 72 milyon TL ödenek, geçen yıllarda olduğu gibi önümüzdeki yılda tasarrufa riayet edilemeden har vurulup harman savrulduğunun en somut örneğidir. Eldeki tabloda, katma değer üretemeyen, gelirlerini artıramayan ve kötü yönetim sonucu borç batağına sürüklenen bir belediye ile karşı karşıyayız. Yukarıda açıklananların doğal bir sonucu olarak, 2 Kasım 2017 günü bir enkazı devralan mevcut Belediye Başkanı Alinur Aktaş, borç ve faiz sarmalı karşısında, planlanmış yatırımların bazıları haklı olarak iptal etmiştir. Hesabını bilmeyen kasap misalinde olduğu gibi elde bir şey kalmayınca gerçeklerle yüzleşilmiş oldu" dedi.

"Uyarılarımız hiç dikkate alınmadı"

'Bu sonuca gelineceğini birkaç yıldır söylüyoruz" diyen MHP İl Başkanı Tevfik Topçu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Geçen yılki ifademizi aynen hatırlatmak isteriz: "Büyükşehir Belediyesi borç batağına saplandığı için artık hizmet veremez durumdadır. Borçlanma artık taşınamaz duruma gelmiştir. Bu borç yüküyle yatırım yapmak çok mümkün olmadığı için yine bütçede 603 milyon liralık taşınır ve taşınmaz mal varlıklarının satışı düşünülmektedir. Mirasyedi evlat gibi eldeki varlıkları satmaya sıra geldiyse konu artık Ankara'nın konusu haline gelmiştir." Ne yazık ki uyarılarımız hiç dikkate alınmadı. Hem borç alınarak hem de plansız, verimsiz, önceliksiz ve astarı yüzünden pahalı yatırımlar sonucunda maalesef belediye iflas noktasına getirilmiş oldu. Neticeten, parası harcanacak vatandaşa sorulmadan, ortak aklın ortaya konmadığı, "Ben bilirim', "Ben yaptım, oldu" mantığıyla yapılan her işin sonucunda Bursa Büyükşehir Belediyesi zarara uğratılacaktır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.