Avrupa’nın En Büyük Külliyesinin Temelleri Atıldı

Avrupa’nın En Büyük Külliyesinin Temelleri Atıldı
Fransa'nın Strasbourg kentinde bulunan ve yıllarca Avrupa'nın en büyük camisi olarak bilinen Eyüp Sultan Camii'nin külliye şeklinde yeniden inşası için...

Fransa'nın Strasbourg kentinde bulunan ve yıllarca Avrupa'nın en büyük camisi olarak bilinen Eyüp Sultan Camii'nin külliye şeklinde yeniden inşası için temel atıldı.

İslam Toplumu Milli Görüş Teşkilatı tarafından 1996 yılında satın alınan ve düzenlenmesinin ardından 21 yıl boyunca cami olarak kullanılan eski fabrika hangarı yerine Osmanlı mimari özelliklerine uygun bir külliye inşa edilecek. 28 kubbeden oluşacak 44 metre yüksekliğinde çift minareli cami ve külliye inşaatının temeli bugün törenle atıldı. Temel atma törenine başta Strasburg valisi, belediye başkanı, senatör ve eski milletvekillerinin yanı sıra Strasburg'daki inanç kuruluşlarının temsilcileri ile Türkiye'nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Suudi Arabistan'ın Paris büyükelçisi ve Türkiye'nin Strazburg Başkonsolosu Özgür Çınar katıldı.

"Burası adeta yeni bir yaşam merkezi haline geliyor"

Temel atma tören öncesi düzenlenen programa Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da katıldı. Bozdağ programda yaptığı konuşmada, "Böylesine önemli bir eserin temel atılmasına, böylesine güzel birlikteliğine ve önemli hadiseye şahit olmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve vatandaşların selamını getirdiğini kaydeden Bozdağ, "Fransa'da meydana gelen kundaklama sonucu çıkan yangında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum, yakınlarına bir kez daha başsağlığı ve sabır diliyorum. Yaralılara da acil şifalar diliyorum" ifadesini kullandı.

Önemli bir projenin temelinin atılacağını vurgulayan Bozdağ, "Burası adeta yeni bir yaşam merkezi haline geliyor. Mimari de çok önemli. Strasbourg'a bu mimari ayrı bir zenginlik katacaktır ve burası bu toplumun birlikte yaşamasını, birbirlerine karşı sevgi saygının Müslüman olmayan kesimler için de önemli bir merkezi olacaktır" dedi.

Eserin yapımına katkıda bulunanlara teşekkür eden Bozdağ, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Bugün ayrımcılık, ırkçılık, yabancı düşmanlığı, İslam düşmanlığı gibi sinir uçları düşmanlık noktaları üretmeye çalışanlar her toplumda olabilir. Salgın hastalıklara karşı hep birlikte mücadele etmezsek bugün bu salgın hastalıklara karşı gevşek davrananlar, yarın bu salgın hastalığın hastası haline gelip daha kötü sonuçların ortaya çıkmasına katkı sağlayabilirler."

"DEAŞ terör örgütü ve diğer terör örgütleri en büyük zararı Müslümanlara veriyor"

"Birinci Dünya Savaşı ve İkinci Dünya Savaşı, ırkçı hasta ruhlu insanlar yüzünden çıkmış milyonlarca insanın hayatına mal olmuştur" diyen Bozdağ, "Nice canlar gitti. Artık dünyanın yeni ırkçı hastalar yüzünden çatışmalara sahne olmaması, ırkçılığın yerine ikame edebilecek hastalıklar yüzünden yeni zorbalıklara, yeni kargaşalara, yeni kaoslara evrilmemesi için sesimizi yükseltmeliyiz. Oy kaygısıyla bu tür hastalığa yakalananlara karşı şirin görünürsek hepimiz memleketimize kötülük yapmış oluruz. Bugün ülkemizde, Irak'ta, Suriye'de yaşanan yangınlardan ve çatışmalardan canını kurtarmak için kaçan insanlardan 3 milyon 100 civarındaki insanı ağırlıyoruz" dedi.

Bozdağ, "Bugün DEAŞ terör örgütü, FETÖ, El Kaide terör örgütü, Boko Haram terör örgütü ve İslami istismar eden terör örgütlerinin tümü İslam'a ve Müslümanlara düşmanlık yapıyor. DEAŞ terör örgütü ve diğer terör örgütlerine baktığını zaman yaptıkları terör eylemleri Müslümanların, İslam'ın kabul edeceği bir şey olmadığı gibi insanlığın da kabul edeceği bir şey değildir. Bu terör örgütleri en büyük zararı Müslümanlara veriyor, en büyük zararı İslam'a veriyor" diye konuştu.

Yaklaşık 3 bin kişi kapasiteli mescit, konferans salonları, okul, kütüphane, öğretmenler odası, restoran ve butiklerin yer alacağı yaklaşık 15 dönüm arazi üzerinde yükselecek olan külliyenin 600 araç kapasiteli otoparkı ve 260 adet bisiklet parkı da bulunuyor. Caminin ana kubbesi etrafında 27 adet küçük çapta kubbeler de yer alıyor.

Avrupa’nın En Büyük Külliyesinin Temelleri Atıldı

Avrupa’nın En Büyük Külliyesinin Temelleri Atıldı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.