Başbakan Davutoğlu'ndan Dokunulmazlık Açıklaması

Başbakan Davutoğlu'ndan Dokunulmazlık Açıklaması
Başbakan Ahmet Davutoğlu dokunulmazlıkların kısa süre sonra meclise getirileceğini belirtti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "En kısa sürede milletimizin özlediği, insan onurunu koruyan, insan hak ve özgürlüklerini genişleten, milleti değil devleti tanımlayan anayasayla ilgili çalışmaları tamamlayacağız. Güçler ayrılığını tahkim eden, yetki ve sorumluluk dengesinin iyi kurgulandığı, toplumsal çeşitliliğimizi dikkate alan, başkanlık sistemini öngören bir anayasa için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Belli bir olgunluğa ulaştığı zaman paylaşacağız" dedi.

Başbakan Davutoğlu, TBMM'deki AK Parti grup toplantısında konuştu. Hayata geçirilen projelerle ilgili açıklamalarda bulunan Davutoğlu, "18-40 yaş aralığında ki çiftçilerimize proje karşılığı olarak 30 bin TL'ye kadar hibe desteği ile ilgili düzenlemeleri tamamladık. Türkiye'de demokratik standartların daha da yükselmesi amacıyla da önemli düzenlemeleri hayata geçiriyoruz. Ayrımcılığın önlenmesini sağlamak için faaliyet göstermek, işkence ve kötü muamele ile etkin mücadele etmek ve bu konuda ulusal önleme mekanizması görevini yerine getirmek üzere Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'nu kurduk. Kişisel verilerin korunmasına ilişkin düzenlemeleri hayata geçirdik. Siyasi Etik Kanun teklifini TBMM'ye sevk ettik. Siyasetin finansmanının şeffaflığını artıracak düzenlemeyi de önümüzde ki hafta içerisinde tamamlayacağız. Roman vatandaşlarımızın sorunlarının çözümüne yönelik hazırladığımız strateji belgesi ve eylem planını önümüzdeki günlerde yürürlüğe koyacağız. Geleneksel irfan merkezleri ve Cem Evlerine hukuki statü tanınmasını sağlayacak ve bu kurumların ihtiyaçlarını karşılayacak bir kanun hazırlığı içinde sivil toplum ile de görüşerek bunu da kısa zamanda tamamlamayı düşünüyoruz. Darbe dönemlerinden kalan mevzuatı gözden geçirerek anti demokratik hükümleri kaldırıyoruz ve şunu diyoruz; artık darbe hukuku ayaklarımızın altındadır" diye konuştu.

"UYUŞTURUCU İLE DAHA ETKİN MÜCADELE EDEBİLMEK İÇİN ÇALIŞMALARIMIZI TAMAMLADIK"

Önümüzdeki 3 ay, iktidar anlamında da 6 ayın sonunda yapılması planlanan reformları da partililerle paylaşan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aynı anlayış doğrultusunda önümüzdeki 3-6 ay içerisinde yapılacaklar da takvime uygun bir şekilde hayata geçirilecek. Demokratikleşme alanında ülke genelinde ideal yargılanma sürelerinin belirlenmesi, temyiz mahkemelerinin alt derece mahkemelerin üzerinde ki hukukilik denetiminin ötesine taşan yetkilerinin sınırlandırılması, iş uyuşmazlıklarında arabuluculuğun zorunlu hale getirilmesini sağlayacak şekilde iş mahkemelerinin yapısı ve işleyişinin gözden geçirilmesi ile ilgili çalışmalar tamamlanma aşamasına gelmiş bulunuyor. Kamu yönetimi alanında, kamu hizmetlerinin adil, yetkili, verimli sunumunu sağlayacak şekilde kurumlar arası yetki mükerrerliklerinin kaldırılması, bürokrasinin azaltılması, siber güvenliğe ilişkin yasal düzenlemenin hayata geçirilmesi, Büyükşehir Belediye kanunun yaşadığımız tecrübeler sonrasında gözden geçirilmesi, kalkınma ajansları, bölge kalkınma idareleri ve yatırım destek ofislerinin daha etkin hale getirilmesi yönünde çalışmalar da devam ediyor. Eğitim alanında, yüksek öğretim kanunun hazırlanması, yüksek öğretim kalite kurulunun oluşturulması, ulusal öğretmen strateji belgesinin hayata geçirilmesi, eğitim fakültelerinin yeniden yapılandırılması çalışmalarını önümüzdeki 3 ay içerisinde tamamlayacağız. Sağlık alanında, sağlık hizmetlerinde vatandaş memnuniyetini daha da arttırmak amacıyla koruyucu halk sağlığı hizmetlerini ve aile hekimi uygulamasını bütünleşik şekilde yeniden yapılandıran düzenlemeleri hazırlıyoruz. Bakanlar Kurulu'nda tartıştık, şimdi daha doğrudan ilgili arkadaşlarımızla daha kapsamlı bir çalışma sonrasında bu konu üzerinde yasal düzenlemeleri tamamlayacağız. Özellikle sağlık turizminin en etkin şekilde devreye girmesi için gayret sarfedeceğiz. Uyuşturucu ile daha etkin mücadele edebilmek için çalışmalarımızı tamamladık. Güvenlik önlemlerinin arttırılması, rehabilitasyon hizmetlerine erişim noktasında daha etkin bir yapıya geçiyoruz. Uyuşturucu maddelerin yasa dışı imal, ticaret ve kullanımı ile mücadelede görev alan kamu görevlileri için ödül mekanizmasını iyileştiriyoruz. Kamu maliyesi alanında, vergi usul kanun güncellenmesi, vergi beyannameleri ile sosyal güvenlik bildirgelerinin birleştirilmesi, mali mevzuatta yer alan dönemsel artışları belirli bir göstergeye bağlayan düzenlemelerin gözden geçirilmesi çalışmaları devam ediyor. Gümrüklerde belge ve onaya ilişkin işlemlerin elektronik ortamlarda gerçekleşmesini sağlayacak tek pencere uygulamaya konulmasına yönelik çalışmalarda da son aşamaya geldik."

"3 AY İÇERİSİNDE TÜRKİYE UZAY AJANSINI KURUYORUZ"

İş ve yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik de çalışmaların sürdüğüne dikkat çeken Davutoğlu, "yatırımlarda bürokrasinin azaltılması, uluslar arası doğrudan sermayenin ülkemize çekilmesi, iş yeri açma ve çalışma ruhsatlarında basitleştirme, yurdışında yaşayan nitelikli insan gücünün ülkemize kazandırılması, araştırma projelerinde yabancı uzman çalıştırılmasının kolaylaştırılması ve mevcut vergi mevzuatı gözden geçirilerek enerji verimliliğinin teşvik edilmesi çalışmalarını da önümüzdeki 3 ay içerisinde tamamlayacağız. Bütün bunları taçlandıran bir adımı da önümüzde ki dönemde atıyoruz. Türkiye'de teknolojinin geldiği noktayı da gösterecek şekilde 3 ay içerisinde Türkiye Uzay Ajansını kuruyoruz. Önümüzdeki 3 ay içerisinde bahsetmiş olduğum bu düzenlemeleri, sözünü verdiğimiz diğer konular ile ilgili çalışmaları bitirip milletimizin huzuruna çıkmayı planlıyoruz. Bu düzenlemelerin tamamını milletimize söz verdiğimiz şekilde hayata geçireceğiz" ifadelerini kullandı.

VİZE MUAFİYETİ İÇİN TARİH

Vize muafiyeti çerçevesinde gerekli olan 72 maddenin 43'ü ile ilgili işlemlerin tamamlandığını sözlerine ekleyen Davutoğlu, "Büyük ölçüde iyi bir mesafe aldık. Vatandaşlarımızın Avrupa ülkelerine vizesiz seyahat imkanına kavuşturacak geri kalan düzenlemeleri de en kısa sürede tamamlayacağız. Bunlar TBMM'de engellenmez ve muhalefet partileri olumsuz bir tutum sergilemezse 4 Mayıs'ta geriye kalan yasal şartlar da yerine getirildiğinde Haziran ayından itibaren vatandaşlarımız ellerinde Türkiye Cumhuriyeti pasaportu, gönüllerinde al bayrak sevdasıyla Avrupa'nın her yerine sorgu sual olmadan başı dik bir şekilde gidecekler" açıklamasında bulundu.

"BAŞKANLIK SİSTEMİNİ ÖNGÖREN BİR ANAYASA İÇİN ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ"

Yeni Anayasa çalışmalarında gelinen son noktaya da değinen Davutoğlu, konuya ilişkin şunları dedi:

"Milletimizin bizden en büyük beklentisi aslında yeni Anayasa. Hem bu güne kadar yaptığımız düzenlemeleri hem de yapacağımız düzenlemeleri taçlandıracak en önemli değişiklik bu millete yakışır, özgürlükçü, millet eliyle yazılmış Anayasa'dır. Ancak muhalefetin tavrı nedeniyle istediğimiz hızda ilerleyemedik. Uzlaşma ve diyalog kanallarını açık tutmamıza hatta bu isimli bir komisyon kurulmasına rağmen muhalefet partileri, özellikle CHP, kendi seçmenine vermiş olduğu yeni Anayasa sözünden geri adım attı. Tüm Türkiye'nin üzerinde ittifak ettiği bir Anayasa yapmaktan, milletimize olan borcumuzu ödemekten geri durmayacağız. Biz söz verdik mi yaparız. Bir gün Anayasa içinde milli, özgürlükçü, insan onuruna yakışır bir anayasayı da geçirdiğimizde çıkıp diyeceğiz ki; söz verdik ve yeni anayasayı da yaptık. Yeni Anayasa 1 yıllık programımız içindeydi. Zihnimizdeki takvimde 6 ay komisyon çalışmaları sürecekti. Ama komisyon çalışmaları erken tamamlandığı için bizde takvimi revize ettik ve en kısa sürede milletimizin özlediği, insan onurunu koruyan, insan hak ve özgürlüklerini genişleten, milleti değil devleti tanımlayan Anayasayla ilgili çalışmaları da tamamlayacağız. Güçler ayrılığını tahkim eden, yetki ve sorumluluk dengesinin iyi kurgulandığı, toplumsal çeşitliliğimizi dikkate alan, Başkanlık sistemini öngören bir Anayasa için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Belli bir olgunluğa ulaştığı zaman paylaşacağız. En kısa zaman da gerekli adımları atacağız ve kemale erdiğini düşündüğümüz zaman da kamuoyu ile paylaşıp yüce milletimizin dikkatine ve meclisimizin Anayasa Komisyonuna sunacağız. Meclisimizden aldığımız vize sonrasında milletimizin huzuruna çıkarak yeni Anayasa için vatandaşlarımızın onayını isteyeceğiz. Türkiye'nin daha demokratik ve daha güçlü bir ülke olması için elimizden gelen her şeyi en doğru şekilde yapmanın çabası içerisinde olacağız."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.