İbrahim Ethem Akıncı’nın Hayatı Doktora Tezi Oldu

İbrahim Ethem Akıncı’nın Hayatı Doktora Tezi Oldu
Balıkesir'in sembol isimlerinden, Kuva-yi Milliye kahramanı, uzun yıllar idareci olarak devlete önemli hizmetlerde bulunan İbrahim Ethem Akıncı'nın hayatı...

Balıkesir'in sembol isimlerinden, Kuva-yi Milliye kahramanı, uzun yıllar idareci olarak devlete önemli hizmetlerde bulunan İbrahim Ethem Akıncı'nın hayatı doktora tezi konusu oldu. Celal Bayar Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitim Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. İsmail Oğuz, Osmanlı ve Cumhuriyet aydını, askeri ve idari deha olarak nitelediği Akıncı'nın hayatını "Kuva-yi Milliyecilikten Valiliğe: İbrahim Ethem Akıncı" adlı eseriyle kaleme aldı.

Celal Bayar Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitim Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. İsmail Oğuz, Balıkesir'in simge karakterlerinden Kuva-yi Milliye kahramanı, Osmanlı ve Cumhuriyet aydını ve devlet adamı İbrahim Ethem Akıncı'nın hayatını 4 yıllık bir çalışma sonucunda kaleme aldı. Doktora tezi olan ve Atatürk Araştırma Merkezi tarafından basılan "Kuva-yi Milliyecilikten Valiliğe: İbrahim Ethem Akıncı" adlı kitapla ilgili bilgi veren Dr. İsmail Oğuz, İbrahim Ethem Akıncı'nın askeri ve idari yaşamının yanı sıra aile ve sosyal yaşamla ilgili tüm yaşamıyla ilgili bilgilerin kitapta yer aldığını belirtti.

Sındırgı dağları'nda bir akıncı

İbrahim Ethem Akıncı'nın Balıkesir için önemli bir isim olduğunu vurgulayan Dr. İsmail Oğuz, 2013 yılında düzenlenen "Uluslararası Balıkesir'e değer katan isimler" sempozyumunda ele aldığı Akıncı'yla ilgili 4 yıldır sürdürdüğü doktora tezini kitap haline getirdiğini vurguladı. İbrahim Ethem Akıncı'nın Balkan muhaciri olarak Balıkesir'de iskan ettirildiğini belirten Oğuz, " İbrahim Ethem Akıncı, memuriyet hayatına ilk olarak Sındırgı Düvertepe'de Nahiye Müdürü olarak başladı. Burada 3 yıl boyunca çalıştı. Bu üç yıl içerisinde Yunan birliklerine karşı akıncı birliklerini kurup düşmana karşı mücadele etti. Düvertepe'nin coğrafi yapısı engebeli olduğundan dolayı Yunan birlikleri İbrahim Ethem Akıncı ve ekibini durduramamıştır. İbrahim Ethem Akıncı'nın en önemli özelliklerinden biri de ikna kabiliyetinin yüksek olmasıdır. O dönemde Akıncılar adlı direniş ekipleri hep suçlulardan ve sorunlu insanlardan oluşuyordu. İbrahim Ethem Akıncı bu sorunlu kişileri devletin yanına çekerek Kuva-yi Milliye mücadelesine dahil etmiştir. O dönemde eşkıyalık yapanları farklı yöntem ve taktiklerle devletin yanına çeken İbrahim Ethem Akıncı, bu yeteneğinden dolayı cumhuriyet döneminde de en sorunlu bölgelerde bizzat Atatürk tarafından görevlendirilmiştir" dedi.

İbrahim Ethem Akıncı’nın Hayatı Doktora Tezi Oldu

İbrahim Ethem Akıncı’nın Hayatı Doktora Tezi Oldu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.