Gripten Korunmak Yolları

Gripten Korunmak Yolları
Kış mevsimiyle birlikte artan gripten korunmak için pratik tavsiyelerde bulunan Fatsa İlçe Sağlık Müdürü Dr. Işıl Aralan, grip mikrobunun bağışıklık...

Kış mevsimiyle birlikte artan gripten korunmak için pratik tavsiyelerde bulunan Fatsa İlçe Sağlık Müdürü Dr. Işıl Aralan, grip mikrobunun bağışıklık sisteminin güçsüz düşmesini fırsat bilerek geliştiğine dikkat çekti.

Dr. Işıl Aralan gripten korunmak için bol bol sıvı ve c vitamini tüketmeleri konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu. Aralan, "Grip, influenza adı verilen bir virüs tarafından oluşturulan, ani olarak 39 derece üzerinde ateş, şiddetli kas eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle başlayan bir enfeksiyon hastalığıdır. Özellikle çocuklarda, yaşlılarda ve kalp hastalığı akciğer hastalığı, böbrek hastalığı, şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde çok daha ağır seyretmekte ve ölüme kadar varılabilen ciddi sonuçlara yol açmaktadır. Bu kadar ciddi tablolar yol açan grip, halk arasında çok sık olarak soğuk algınlığı ile karıştırılmamalıdır.Soğuk algınlığı, ateş yükselmeden, hafif kırgınlık, burun akıntısı, hapşırma gibi belirtiler ile kendini gösteren, halsizliğe yol açmadığı için yatak istirahati gerektirmeyen bir hastalıktır ve grip ile kesinlikle karıştırılmamalıdır. Gribe yol açan influenza virüsü çok kolay ve hızlı bulaşır. Başlıca bulaşma yolları, öksürük ve hapşırık ile etrafa saçılan damlacıkların hava yolu ile bulaşması, hasta kişiler ile direkt temas edilmesi ve hasta kişilerin ağız-burun akıntıları ile temas etmiş eşyalar ile bulaşmadır" dedi.

Gripten korunma

Gripten korunmanın başlıca yolu vücut direncinin düşmesi engellemekten geçtiğini söyleyen Dr. Işıl Aralan şu bilgileri verdi: "Bu nedenle mevsim özelliklerinde uygun giyilmeli, bol sulu gıdalar, taze meyve ve sebze tüketilmelidir. Sabun ve su ile ellerinizi sık sık yıkayınız. Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınız. Yeterli ve dengeli besleniniz. Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınız. Kapalı ve kalabalık ortamları sık sık havalandırınız. Risk altındaki insanların her yıl grip aşısı yaptırmaları önerilmektedir. Grip nedeniyle ciddi hastalık taşıyan belirli gruplar mevcuttur, bu gruplar için korunma büyük önem taşır. Bu sebeple 65 yaş ve üzerindeki kişiler yaşlı bakım evinde ve huzur evinde kalan kişiler astım dahil Kronik akciğer ve Kalp damar sistemi hastalığı olanlar şeker hastalığı, kronik böbrek yetmezliği olanlar grip aşısı bedelleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sağlık uygulama tebliği kapsamında karşılanmaktadır. Bu kişiler hekime başvurarak reçete ile eczanelerden aşılarını alabilirler. Grip olunca yapılması gerekenler, grip geçirdiğinizde belirtileriniz ağırlaşırsa (nefes darlığı, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı, yüksek ateş, öksürük gibi belirtilerin ortaya çıkması) bir hekime başvurunuz ve tavsiyelerine göre gerekli ilaçları kulanınız. Antibiyotikler gribi tedavi etmezler. Bu nedenle hekim tavsiyesi dışında antibiyotik kullanmayınız. İstirahat ediniz. Bol sıvı tüketiniz. Hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla teması sınırlandırınız. Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağzı kağıt mendille kapatınız ve kullanılan kağıt mendili çöp kutusuna atınız. Kağıt mendil yoksa kol içi ile ağız ve burnunuzu kapatınız."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.