Portekiz İle Eğitim Köprüsü

Portekiz İle Eğitim Köprüsü
Portekiz'in Türkiye Büyükelçisi Paula Leal da Silva ile beraberindeki heyet Yaşar Üniversitesi'ne ziyaret gerçekleştirdi.

Portekiz'in Türkiye Büyükelçisi Paula Leal da Silva ile beraberindeki heyet Yaşar Üniversitesi'ne ziyaret gerçekleştirdi. Portekiz'in İzmir Fahri Konsolosu, Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ahmet Yiğitbaşı'nın ev sahipliğinde üniversiteyi yakından tanıyan Büyükelçi Paula Leal da Silva, "Dünyada en çok konuşulan dillerden olan Portekizcenin daha çok Türk öğrenci tarafından öğrenilmesi için iki ülke yetkililerinin desteği ile eğitimde uluslararası bir ortaklık anlaşmasının hayata geçmesini arzu ediyorum" dedi.

İzmir ziyareti kapsamında Yaşar Üniversitesi Selçuk Yaşar Kampüsü'ne konuk olan Portekiz'in Türkiye Büyükelçisi Paula Leal da Silva, İzmir'in coğrafyasından ve kültürel zenginliğinden çok etkilendiğini dile getirdi. Efes ve Afrodisias antik kentlerine ziyaretler gerçekleştirdiğini belirten Büyükelçi, "Yüzyıllar boyunca Roma İmparatorluğu başta olmak üzere pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan Türkiye Cumhuriyeti toprakları çok büyük bir arkeolojik zenginliğe sahip. UNESCO tarafından dünya mirası listesine alınan pek çok kültürel ve doğal varlıklarınız mevcut. Bunun kıymetini iyi bilmelisiniz ve değerlerinize sahip çıkmalısınız. Ayrıca Türkiye'ye geldiğimden bu yana fark ettim ki iki ülke arasında özellikle kültürel anlamda pek çok ortak noktamız bulunuyor. Politik, ekonomik ve ticari ilişkilerimiz de düzenli olarak ilerliyor" diye konuştu.

Portekizcenin dünyada konuşulan en yaygın beşinci dil olduğunu, tahminlere göre de 2050 yılına kadar dünyada 400 milyon insanın Portekizce konuşacağını ifade eden Büyükelçi Paula Leal da Silva, seçmeli ders olarak Portekizce eğitimi veren Yaşar Üniversitesi'ni tebrik etti. Portekiz ile Türkiye arasında eğitimde, özellikle de yabancı dil konusunda daha çok işbirliğine gidilmesi gerektiğini vurgulayan Paula Leal da Silva, "Genç bir üniversite olmanıza rağmen uluslararası alanda pek çok atılım yaptığınızı görüyorum. Ayrıca öğrencilerinize Portekiz dili eğitimi verdiğiniz için sizi tebrik ediyorum. Çünkü Portekizce dünyada en çok konuşulan diller arasında hızla yükselişe geçiyor. Bu nedenle geleceği okumak önemli. Portekizcenin daha da çok Türk öğrenci tarafından öğrenilmesi için iki ülke makamlarının desteği ile eğitimde uluslararası bir ortaklık anlaşmasına gidilebilir" dedi.

Eğitimde işbirliği sürüyor

Portekiz İzmir Fahri Konsolosu ve Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Yiğitbaşı ise Büyükelçi Da Silva'yı ağırlamaktan dolayı büyük mutluluk ve onur duyduklarını söyleyerek, "2001 yılından bu yana uluslararası bir kent üniversitesi olma yolunda ilerleyen üniversitemizde 10 binin üzerinde öğrenci öğrenim görüyor. 62 farklı ülkeden 271 yabancı öğrencimiz bulunuyor. Çeşitli uluslararası işbirliği anlaşmalarıyla dünyanın dört bir yanından 556 üniversite ile ortaklığımız var. Bunların 13'ü de Portekiz'den. Öte yandan, bugüne kadar hayata geçen pek çok Avrupa Birliği projemizden 28'inde, Portekiz'in çeşitli üniversite ve sivil toplum kuruluşları yürütücü ya da ortak olarak yer aldı. Ayrıca, değişim programları kapsamında şimdiye kadar Portekiz'den bize 32 öğrenci gelirken, üniversitemizden Portekiz'e öğrenim görmek üzere giden öğrenci sayısı ise 42. Portekizce öğrencilerimizin öğrenebileceği seçmeli derslerimiz arasında yer alıyor. Gelecekte de Portekiz ile eğitimde ortak projelerde yer almaya devam edeceğiz" bilgisini verdi.

Rektör Prof. Dr. Cemali Dinçer de Büyükelçi Paula Leal Da Silva'ya üniversitenin uluslararası projeleri ve bölümleri hakkında bilgiler sundu. Büyükelçi Dal Silva, ayrıca, İzmir'de yaşayan Portekiz vatandaşları ile de düzenlenen kokteylde bir araya geldi, Yabancı Diller Yüksek Okulunda Portekizce eğitmeni Paula Fiadeiro'nun, Selçuk Yaşar Kampüsü fuaye alanındaki fotoğraf sergisini gezdi.

Portekiz İle Eğitim Köprüsü

Portekiz İle Eğitim Köprüsü

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.