Kırklareli Kenrt Kültür Evi Açıldı

Kırklareli Kenrt Kültür Evi Açıldı
Kırklareli Belediyesi tarafından hazırlanan ve Trakya Kalkınma Ajansı tarafından 2014 Mali Destek Programı kapsamında desteklenen Kent Kültür Evi'nin açılışı...

Kırklareli Belediyesi tarafından hazırlanan ve Trakya Kalkınma Ajansı tarafından 2014 Mali Destek Programı kapsamında desteklenen Kent Kültür Evi'nin açılışı yapıldı. Türrkiye, Yunanistan, Karadağ ve Bulgaristan'ın ortak kültürel değerlenin sergileneceği Kent Kültür Evi'ne, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi'nin adı verildi.

Yayla Mahallesi Lale Sokak'ta bulunan Kent Kültür Evi'nin açılışına Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi, Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Babaeski Belediye Başkanı Abdullah Hacı, Demirköy Belediye Başkanı Muhlis Yavuz, Kaynarca Belediye Başkanı Serdar Türker, Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürü Necmi Asan, Yunanistan'ın Edirne Konsolosu Sotiria Theocharidi, Bulgaristan'ın Edirne Başkonsolosu Vassil Valchev, Karadağ Dış İşleri Bakanlığı Diaspora Genel Sekreteri Elvira Bektesi, davetliler ve Kırklarelililer katıldı.

"Barışa, dostluğa, kültüre ve kardeşliğe katkı sağlayacak "

Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu açılışta yaptığı konuşmada, Ali Rıza Efendi Kent Evi'nin barış, kardeşlik, hoşgörü ve dostluğa katkı yapacağına inandıklarını söyledi.

Konuşmasına davete katılan yabancı konukları kendi dillerinde selamlayarak başlayan Kesimoğlu, Kırklareli'nin ve Yayla Mahallesi'nin tarihi bir gün yaşadığını ifade etti. Kesimoğlu "Ciddi anlamda bu evin restoresi için çalıştık. Büyük emek, büyük çaba harcadık. Kırklareli'ne önemli bir değer kazandırdığımıza inanıyoruz, bunun mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.

Ali Rıza Efendi Kültür Evi'nde birer odanın tefrişini sağlayan Yunanistan, Bulgaristan ve Karadağ ülkeleri ile tarihi, kültürel bir bağları olduğunu ifade eden Kesimoğlu, "Biz bu coğrafyada barış içerisinde, kardeşçe, dostluk içerisinde yaşamak istiyoruz. Ali Rıza Efendi Kültür Evi'nin buna katkı sağlaması adına Bulgaristan, Yunanistan ve Karadağ ülkelerinin bu ev içerisinde birer oda teşrif etmesini istedik. Onlarda bu isteğimizi kırmadı. Şimdi kendi kültürlerini, ortak kültürümüzü, tarihimizi bu evde paylaşacağız. Bugün burada geleceğe bir miras bırakıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kesimoğlu, bu evin hayata geçmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek sözlerini sonlandırdı.

"Yayla Mahallesi bambaşka bir çehre kazandı"

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ise, "Trakya Kalkınma Ajansı olarak tarihi değerlerimizin ayağa kaldırılması ve tekrar kullanıma sunulması konusunda Trakya'da birçok projeye destek verdik. Bu anlamda en yoğun desteği verdiğimiz bölgenin Yayla Mahallesi olduğunu söyleyebiliriz. Sizler de hatırlayacaksınız, bu bölgenin beş-altı yıl önceki durumu cazibe merkezi olmaktan oldukça uzaktı. Kırklareli Belediyesi, Trakya Kalkınma Ajansı, diğer kurumlarımız ve özel sektörün yatırım ve destekleri ile Yayla Mahallesi bambaşka bir çehre kazandı. Meydanı çevreleyen yapıların birçoğu elden geçti, yollar ve meydan yenilendi. Biz de kurum olarak yenileme çalışmaları devam eden Dodoğlu Konağı'nı kullanıma hazırlıyoruz. İnşallah önümüzdeki yıl burası Trakya Kalkınma Ajansı'nın yeni Yatırım Destek Ofisi olacak. Bugün açılışını yapacağımız Kent Kültür Evi'nin 2012 Doğrudan Faaliyet Desteği programı kapsamında rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin de hazırlanmasına destek olmuştuk. Ne mutlu bize ki ecdat yadigarı böyle tarihi bir yapının Kırklarelilerin hizmetine sunulması için yenilenmesine de destek olduk. Belediyemiz bu tescilli yapıyı Kent Kültür Evi olarak kullanacak, burayı gezenler kent kültürüne dair bilgi sahibi olurken Yayla Mahallesinin doğallığını kaybetmemiş dokusuyla birlikte 100-150 yıl öncesini yaşayabilecekler" dedi.

"Büyük bir hayranlık duydum"

Karadağ ülkesi adına Karadağ Dış İşleri Bakanlığı Diaspora Genel Sekreteri Elvira Bektesi, açılışta yaptığı konuşmasında, "Böyle bir projenin yaşama geçmesi bizi çok mutlu etti. Bizim buradaki Karadağ göçmenlerimiz iki ülke arasında bir köprüdür. Burada sadece Karadağ odasını değil, diğer odaları da gezerken büyük bir hayranlık duydum. Sayın Kesimoğlu'na bu dostluğumuza katkı sağladığı için teşekkür ediyorum" diye konuştu.

"Torunlarımıza bıraktığımız bir miras"

Yunanistan'ın Edirne Konsolosu Sotiria Theocharidi ise, "Yunanistan olarak bu projenin içerisinde olmak, bu evin gelişmesine katkı sağlamak bizleri mutlu etti. Sayın Kesimoğlu'nun büyük vizyonu ile bu evin hayata geçmesi mümkün olmuştur. Bu ev bizim torunlarımıza bıraktığımız bir miras olacaktır" ifadelerine yer verdi.

"Mükemmel bir proje"

Bulgaristan'ın Edirne Başkonsolosu Vassil Valchev projeyi överek, "Bu proje için sadece mükemmel diyebilirim. 4 ülkenin bir araya getirilmesi çok önemli olduğu gibi, geçmiş tarihimizi yaşatabilmek adına önemli bir projedir" ifadelerini kullandı.

"Bu müze Balkanlar'da kültür köprüsü olacaktır"

Açılışın son konuşmasını Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi, Ali Rıza Efendi Kültür Evi'nin Balkanlar'da kültür köprüsü olacağını belirterek, geçmişte yaşanan sorunların bir kenara bırakılarak dostluk ve barış içerisinde yaşanılması gerektiğini söyledi. Vali Çiftçi, "Tarihte ufak tefek bir şeyler olmuş olabilir ama artık onlar geride kaldı. Atatürk'ün "Yurtta sulh cihanda sulh" ilkesinin dünyada devam edeceğine yürekten inanıyoruz. Tarihi bir anı yaşıyoruz. Bu müze Balkanlar'da kültür köprüsü olacak. Hem Yunanistan hem Bulgaristan hem de Karadağ adına açılan odalar var. Buranın ilimiz turizminin gelişmesi açısından önemli olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

Vali Çiftçi, Başkan Kesimoğlu ve Yunanistan, Bulgaristan ile Karadağ temsilcileri kültür evinde ülkeler adına oluşturulan odaları gezerek, sergilenen ürünler hakkında bilgiler aldı.

Tören Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu'nun projede emeği geçen Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, müzeye eşya bağışında bulunan Fatma Efe ve üç ülkenin yetkililerine plaket takdim etmesi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Toplam bütçesi 753 bin 350 TL olan Kent Kültür Evi projesinin şgnyd 75'i Trakya Kalkınma Ajansı tarafından karşılandı. Yayla Mahallesi'ndeki Ali Rıza Efendi Kültür Evi'ndeki her bir odada Kırklareli'nin Lozengrad ve Saranta Eklesies olduğu dönemlerde kullanılan eşyalar sergilenecek.

Kırklareli Kenrt Kültür Evi Açıldı

Kırklareli Kenrt Kültür Evi Açıldı

Kırklareli Kenrt Kültür Evi Açıldı

Kırklareli Kenrt Kültür Evi Açıldı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.