Chp’li Böke: Demokrasi Ve Hukuk Devletini Gerçek Kılmak Zorundayız

Chp’li Böke: Demokrasi Ve Hukuk Devletini Gerçek Kılmak Zorundayız
CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, "Ayşegül Terzi'ye yapılana bir daha kimsenin cesaret edememesi için muhafazakar erkek-egemen ideoloji karşısında...
CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, "Ayşegül Terzi'ye yapılana bir daha kimsenin cesaret edememesi için muhafazakar erkek-egemen ideoloji karşısında taviz vermeyen, geri adım atmayan alternatif bir siyaset, demokrasi ve hukuk devletini gerçek kılmak zorundayız" dedi.

Böke, yaptığı yazılı açıklamada, şort giydiği için otobüste saldırıya uğrayan Ayşegül Terzi'nin yaşadığı trajedinin bir "meczubun" işlediği tekil suç değil, bir toplum projesinin ve onu inşa etmeye çalışan bir siyasi anlayışın sonucu olduğunu belirtti.

Türkiye'de kadın olmanın taşınması güç bir ağırlığa dönüştüğünü ifade eden Böke, "Türkiye'de kadın olmak, yerleşik toplumsal ön yargılar ve hakim erkek egemen siyasi zihniyet nedeniyle başlı başına bir prangaya dönüşmüş durumda. Hangi sınıfa, hangi sosyal statüye, hangi meslek grubuna mensup olursak olalım, Türkiye'de bugün kadın olmak demek dezavantajlı olmak, çoğu zaman özgür olmamak, en azından özgür olabilmek için sürekli mücadele etmek zorunda olmak demek" dedi.

-"AKP'NİN İKTİDARI KADIN-ERKEK EŞİTSİZLİĞİNİ DERİNLEŞTİRİYOR-

Bu sorunun adı açıklıkla ortaya konmadan Türkiye'de kadın sorununun kalıcı biçimde çözülmesinin mümkün olmadığını kaydeden Böke, şöyle devam etti:

"AKP iktidarı döneminde kadına şiddet ve kadın cinayetlerinde patlama yaşanması, Türkiye'de kadın meselesinin bir siyaset anlayışı tarafından derinleştirildiğini ispatlıyor. Yaşanan acılar, meydana çıkan trajediler, kayıplar tesadüf değil. AKP'nin iktidarını dayandırdığı sağ muhafazakar, erkek-egemen zihniyet kadını toplumda ikinci sınıfa yerleştirdiği ölçüde kadına şiddete, kadın cinayetlerine, kadın-erkek eşitsizliğinin derinleşmesine zemin hazırlıyor.

Cumhurbaşkanı çıkıp "kadın-erkek eşit olamaz, fıtrata aykırı" derse, kadın bakanlığı ismine dahi tahammül edilemeyip bakanlığın adı aile bakanlığı koyulursa, yine Cumhurbaşkanı "bir adam gibi ölmek var bir de madam gibi ölmek var" derse, Aile Bakanı da bu cinsiyetçi ve kadını aşağılayıcı söyleme rağmen "biz adam gibi ölmesini biliriz" derse biri de çıkar otobüste genç bir kadını tekmeler ve sonra da bunu "toplumu tahrik ediyordu" diyerek savunacak cesareti bulabilir.

Ayşegül Terzi'ye yapılana bir daha kimsenin cesaret edememesi için muhafazakar erkek-egemen ideoloji karşısında taviz vermeyen, geri adım atmayan alternatif bir siyaset, demokrasi ve hukuk devletini gerçek kılmak zorundayız. Bunu biz yapacağız."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.