Şahinbey Belediyesi Mecidiye Hanı’nı Günümüze Kazandırıyor

Şahinbey Belediyesi Mecidiye Hanı’nı Günümüze Kazandırıyor
Şahinbey Belediyesi, tarihi ve kültürel bir mekan olan Mecidiye Han'ı vatandaşın hizmetine sunmak amacıyla restorasyon çalışmalarına başladı.

Şahinbey Belediyesi, tarihi ve kültürel bir mekan olan Mecidiye Han'ı vatandaşın hizmetine sunmak amacıyla restorasyon çalışmalarına başladı.

Mecidiye Hanı 1725 yılında yapılmış, Sultan Abdülmecid zamanında (1829-1861) tamir edilmiştir. Mecidiye Hanının herhangi bir kitabesi veya onu tarihlendirmeye imkan verecek tezyini unsur bulunmaması sebebiyle eser tarihi kayıtlar ve sözlü kaynaklardan alınan bilgiler çerçevesinde tarihlendirilmiştir. Han eski kayıtlarda Han-ı Cedid ve Koca Nakıp Hanı olarak da anılmıştır. Osmanlı mimarileri içerisinde tek avlulu, 2 katlı hanlar grubuna giren Mecidiye Han, Gaziantep'in en güzel hanı olmakla birlikte, kültürel olarak da dikkat çeken yerlerden biri olarak göze çarpıyor. Bir dönem otopark olarak kullanılan ve büyük tahribata uğrayan tarihi yapı restorasyonu tamamlandıktan sonra, Sahaflar Çarşısı ve okuma salonları ile bir kültür merkezi haline getirilecektir.

Mecidiye Hanı Şahinbey İlçesi, Şahinbey Mahallesinde Şehitler Caddesi ile Yeni Çarşı Sokağı arasında, kentin kültür yolu ve önemli ticaret yollarının buluştuğu noktada yer almaktadır. Mecidiye Hanı; han yapısı ve cadde üzerinde yer alan 16 dükkan ve 14 adet arka sokak üzerinde yer alan dükkanlardan oluşmaktadır.

Kültürel etkinlikler düzenlenecek

Sahaflar Çarşısı, okuma merkezleri ve kitapçıların olacağı Mecidiye Han'ın da vatandaşlar istediği tüm kitaplara rahatlıkla ulaşabilme imkanı bulacak. Ayrıca projenin hayata geçirilmesiyle kitap tanıtımları, imza günü etkinlikleri ile kentin sosyal ve kültürel etkinliklerdeki boşluklarını da doldurmuş olacak.

En güzel hanlarından birisi

Harabe bir durumda iken Şahinbey Belediyesi tarafından devralınarak restorasyon çalışmalarına başlanan Mecidiye Han'ın, kültür merkezine dönüşeceğini söyleyen Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, "Mecidiye Han Gaziantep'in en güzel hanlarından birisi olarak göze çarpıyor. 2 katlı olarak yapılmış hanın geniş bir avlusu bulunmaktadır. Fakat zaman içerisinde yıkılarak betonarme hale gelmiş. Şahinbey Belediyesi olarak burayı devraldık, burayı restore edip betonarme hale gelen üst katı da tekrar yapacağız. Yapılan restorasyon çalışmaları sonunda buranın Gaziantep kültürüne, halkına hizmet eden bir mekan haline gelmesini istiyoruz. Ayrıca Mecidiye Han'ın tamamlanmasıyla şu ana kadar Gaziantep'te hiç olmayan sahaflar çarşısını ve kitapçıları buraya getireceğiz. Restorasyon sonrasında verilecek yeni fonksiyon ile çayların içildiği, sohbetlerin yapıldığı, eski kitapların satıldığı, insanların bir araya geldiği ve alışveriş yapacakları bir mekan haline getireceğiz. Mecidiye Hanı'nı Gaziantep'in kültürüne hizmet edebilecek bir kültürel mekana dönüştürmek istiyoruz" diye konuştu.

Şahinbey Belediyesi Mecidiye Hanı’nı Günümüze Kazandırıyor

Şahinbey Belediyesi Mecidiye Hanı’nı Günümüze Kazandırıyor

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.