Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'İstanbul Tahkim Merkezi'nin kuruluş prosedürlerini tamamladık'

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'İstanbul Tahkim Merkezi'nin kuruluş prosedürlerini tamamladık'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkeler arasındaki ticari uyuşmazlıkları çözüme kavuşturacak İstanbul Tahkim Merkezi’nin kuruluş çalışmalarının tamamlandığını belirterek, merkezin bu yıl içerisinde faaliyete geçeceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı Kamu ve Özel Sektör Yatırım Konferansı'na katıldı.

Konferansta konuşan Erdoğan, dünya üzerindeki Müslüman ülkelerin büyük bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çekerek, “Müslümanlar olarak 1,7 milyar gibi muazzam bir beşeri kaynağa sahibiz. Şu an dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 24'ü İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin vatandaşlarından oluşuyor. Nüfus yanında doğal kaynakları ve stratejik konumu ile de İslam ülkeleri büyük potansiyel barındırıyor. Dünya petrol üretiminin yüzde 65'i, doğalgaz üretiminin yüzde 55'i, doğal kauçuk üretiminin yüzde 70'i, bilinen
uranyum yataklarının yüzde 40'ı İslam ülkelerindedir. Hurmanın yüzde 93'ü, Hindistan cevizinin yüzde 35'i, buğdayın yüzde 15'i, baharatın yüzde 39'u da yine Müslümanlar tarafından üretiliyor. İslam ülkeleri coğrafi olarak dünya ticaret yollarının merkezinde yer alıyor. Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayan İstanbul ve Çanakkale boğazları, Akdeniz'i Hint Okyanusu'na bağlayan Süveyş stratejik bağlantı noktalarından birkaçı. Tüm bu imkanlara rağmen İslam ülkelerinin dünya ekonomisindeki toplam payı yüzde 10'u dahi bulmuyor” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.