Davutoğlu’dan Flaş Laiklik Açıklaması

Davutoğlu’dan Flaş Laiklik Açıklaması
Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi'nde 108'incisi düzenlenen Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda yaptığı konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni anayasa konusundaki laiklik tartışmalarına ilişkin, "Otoriter bir laiklik anlayışı değil, özgürlükçü laiklik anlayışına yer vereceğiz. AK Parti bu konuda farklı bir arayış içinde de değildir ve bu konuda herhangi bir spekülasyon yapılmasını kesinlikle doğru görmüyoruz. Bu tartışmanın bu çerçevede bizim için nihayete erdiği kanaatindeyiz, çalışmalarımız da bu eksende yürüyecek" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi'nde 108'incisi düzenlenen Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, AK Parti Genel Merkezi'ndeki Kuttul Amare sergisini gezdiğini belirterek, "Kuttul Amare unutulmuştu. Bugünlerde tekrar hatırlamalıyız çünkü Ortadoğu'nun geleceğinde ya Skyes Picos ya da Kuttul Amare olacak" ifadelerini kullandı.

AK Parti'nin milletin içinden, millet ile siyaset yapmak için yola çıktığına dikkati çeken Davutoğlu, milletin içinden kopulmaması ve AK Parti'yi diğer partilerden ayıran farkların unutulmaması gerektiğini ifade etti. AK Parti'yi diğer partilerden ayıran farkın "dava arkadaşlığı" olduğunu belirten Davutoğlu, AK Parti'nin dinamik bir teşkilatla Türkiye'nin 81 ilinde aktif olduğunu dile getirdi.

Seçimden sonra AK Parti için yükseliş trendinin devam ettiğini anlatan Davutoğlu, geleceğe emniyet ve güvenle yürüdüklerini dile getirdi. AK Parti'nin toplumsal desteğinin her geçen gün artığına dikkati çeken Davutoğlu, "Kendi kaderiyle ülkesinin kaderini birbirine bağlayan ortak hareketiz. AK Parti'yi iktidardan düşürmek isteyenler hiçbir zaman amaçlarına ulaşamadılar. Dün başaramadıklarını yarın da başaramayacaklar. Koyduğumuz hedefler birer birer gerçek oluyor. Türkiye bu gerçek olan hayallerle küresel güçle 2023'e ulaşacak" diye konuştu.

Bu hafta sonu Muş'a bir ziyaret yapacağını belirten Davutoğlu, her hafta bir ilde vatandaşlarla buluştuğunu hatırlattı. Davutoğlu, geçen gün Osman Gazi Köprüsü'nün açılışını yaptıklarını belirterek, dev yatırımlara imza attıklarını söyledi.

İL BAŞKANLARINA SESLENDİ

İl Başkanlarına seslenen Başbakan Davutoğlu, "Göstereceğiniz her zaaf hem Türkiye'ye hem İslam coğrafyasına yansıyacak. Omuzlarımızda bütün bu yükü hissederek yaşayalım. Birlik, dirlik, beraberlik konusunda ağzımızdan herhangi bir söz çıkmasın. Biz hayır konuşanlarla yürümeye kararlıyız" dedi.

"BİZİ BAHARLA TEHDİT ETTİLER, BAHARIMIZI KARARTMAK İSTEYENLERE HAKETTİĞİ CEVABI VERİYORUZ"

Terörle kararlı bir mücadelenin sürdürüldüğünü hatırlatan Davutoğlu, "Döndüğünüzde bu kararlılığı iletin. Bizi baharla tehdit ettiler. Biz baharımıızı karartmak isteyenlere hakettiği cevabı veriyoruz, vereceğiz. Ne yaparlarsa yapsınlar, bütün beldelerimiz terör belasından kurtuluncaya kadar mücadelemiz sürecek" şeklinde konuştu.

LAİKLİK TARTIŞMALARI

Yeni anayasa konusundaki laiklik tartışmalarına değinen Davutoğlu, "Milletimize verilmiş bir sözümüz var" dedik. Geniş kapsamlı istişareler yaptık, akademisyenlerle, kanaat önderleriyle görüş alışverişinde bulunduk. Parti kurullarımızda sivil anayasamızı ve bu çerçevede başkanlık sistemini ele aldık. Anayasa yazım heyetimizi belirleyerek bu haftadan itibaren yazım faaliyetine başladık. Hazırlanan taslağımızı parti kurullarımızda olgunlaştıracağız ardından bu taslakla milletimizin katkılarını almaya devam edeceğiz. Bu süreci en iyi şekilde değerlendirerek ve asla senelerce enerjimizi alan tartışmalara dönmeden tamamlamak istiyoruz. Biz, vazifemizi yapacağız. Türkiye'nin ilk sivil anayasasını hazırladığımız bilinciyle hareket ediyoruz ve bu bilinçle en kapsamlı istişarelerde bulunuyoruz. Milletimizin ihtiyaçlarını, özlemlerini biliyoruz. İnsan onuruna saygılı, insan hak ve özgürlüklerine dayanan demokratik bir anayasa istiyoruz. Demokrasi ile hukuk devletimizin gelişmesi için daima uzlaşmayı, daima ortak aklı müşterek vicdanı esas alıyoruz" dedi.

Başbakan Davutoğlu, konuşmasında şunları kaydetti:

"Ortak akıldan, vicdandan hiçbir zaman ayrılmayız. Otoriter tek tipçi zihniyetten kaynaklanan sorunları çözecek her alanda insan onurunu esas alıyoruz. Yeni anayasa bağlamında, Türkiye'yi yoran, enerjisini tüketen, yeni suni karşıtlıklar oluşturan aşınma tartışma konularına asla dönmeyeceğiz. Devletin nitelikleri bizim için tartışma konusu değildir, esasında bu ilkeler geçmişte özgürlük alanlarını daraltan uygulamalara vesile kılındığı için tartışma konusu olmuş, ancak AK Parti iktidarları boyunca özgürlükçü bir paradigmayla ele alındığı için milletimiz tarafından benimsenerek toplumsal barışımızı teminat altına alan bir hüviyet kazanmıştır. Devletin nitelikleri AK Parti iktidarları sayesinde esas anlamına kavuşmuş, toplumsal barışı sağlayan özgürlükçü bir içeriğe kavuşmuştur. 14 yıllık yönetim pratiğimiz sayesinde Türkiye'nin laik, demokratik, sosyal bir hukuk devleti olma niteliği bugün artık tartışma konusu değildir."

Davutoğlu, "AK Parti, gerek parti programında gerekse bugüne kadar hazırladığı ve kamuoyuna sunduğu anayasa taslaklarında diğer niteliklerin yanısıra laiklik ilkesine de yer vermiştir. Bu çerçevede, hazırladığımız yeni anayasada da laiklik ilkesi bireylerin din ve inanç özgürlüklerini teminat altına alan, devletin tüm inanç gruplarına eşit mesafede olmasını garanti altına alan bir ilke olarak yer almaktadır. Otoriter bir laiklik anlayışı değil, özgürlükçü laiklik anlayışına yer vereceğiz. AK Parti bu konuda farklı bir arayış içinde de değildir ve bu konuda herhangi bir spekülasyon yapılmasını kesinlikle doğru görmüyoruz. Bu tartışmanın bu çerçevede bizim için nihayete erdiği kanaatindeyiz, çalışmalarımız da bu eksende yürüyecek" diye konuştu.

AK Parti'nin en önemli özelliğinin ahde vefa olduğunu anlatan Davutoğlu, AK Parti'nin milleti asla aldatmayacağını ifade etti. Vaatlerin yüzde 100'ünün gerçekleştirildiğini belirten Davutoğlu, yeni sloganın "söz verdik, yaptık" olacağını ifade etti. Davutoğlu, "Bu başarı hikayesine sahip çıkacaksınız. Bu başarı hikayesi sizin hikayenizdir. Sahip çıkmak da sizin göreviniz. Kimsenin herhangi bir operasyon içinde davranmasına da asla izin vermeyeceğiz. Bu başarı bütün AK Parti teşkilatlarının başarısıdır" dedi.

AK Parti'nin yaptığı icraatlar hakkında bilgi veren Davutoğlu, "Biz bu çalışmaları yaparken muhalefet hala iftirayla uğraşıyor. Siyasette yapılmaması gereken şey, aileler üzerinden yapılan siyasettir. Kim ak parti kadrolarını hedef alırsa onların karşısında biz dimdik durmaya kararlıyız" şeklinde konuştu.

Davutoğlu, 2016 yılının bereketli bir yıl olacağını, vatandaşın refah seviyesinin daha da yükseltileceğini belirterek, "Yolumuza çıkan bütün engelleri sadece Allah'tan ve milletten aldığımız güçle aşacağız. Allah, bizi ne milletimize ne gelecek nesillere mahcup etmesin" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.