Davutoğlu'ndan Ülke Güvenliği İddialarına Cevap

Davutoğlu'ndan Ülke Güvenliği İddialarına Cevap
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye-İran İş Forumu'nda Türkiye'nin terör saldırılarından dolayı güvenli olmadığı yönündeki iddialara cevap verdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye-İran İş Forumu'nda Türkiye'nin terör saldırıları nedeniyle güvenli olmadığı yönünde iddialara yönelik yorumlara değinerek, "Türkiye 1 milyon 700 bin İranlı kardeşimizi ağırlarken geçmişte ne kadar güvenliyse bugün de o kadar güvenlidir" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Tahran'daki temasları kapsamında Türkiye-İran İş Forumu'na katıldı. Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri'nin de katıldığı forumda iş adamlarına seslendi. Davutoğlu, ticari alt yapı ile bakıldığında ise Avro -Avrasya'da en dinamik iki Pazar'ın Türkiye ve İran olduğunu söyledi. Davutoğlu ticari hayatın canlandırılmasıyla, Türk firmalarının İran'da İran firmalarının da Türkiye'de yatırım yapabileceğini kaydederek, "İran Riyal'i ile TL arasında doğrudan ulusal para birimlerinin kullanılması önceden beri aldığımız bir karardı. Önümüzdeki dönemde de bankacılık sistemimizin daha aktif şekilde iki ülke ekonomileri desteklemesi için de devreye gireceğiz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin yaptırımlar döneminde İran'ın yanında olduğunu söyleyerek, "Çünkü biz prensip olarak yaptırımlara karşı çıkmanın yanında İran'ın potansiyeline hep inandık ve İran'ın yaptırımlar kurtulması halinde çok büyük bir ivme ile dünya ekonomisine bölge ekonomisine yapacağı katkılara da inandık. Geçmişte İran'ın yaptırımlar döneminde İran'ın yanında dururken biz eleştirenler şimdi kafileler halinde İran'a turlar tertip ediyorlar. Biz de bir ilke var dost zor zamanda belli olur. Türkiye'nin dostluğu da kıymetlidir, dostluğa değer verdiğinde de hiçbir konuda çekinmeden kendinden emin olduğunu herkes bilir" dedi.

"ARZU ETTİĞİMİZ HUSUS TÜRKİYE'NİN VE İRAN'IN SADECE ENERJİ SATMASI DEĞİL, ENERJİDE ORTAK YATIRIM YAPMASIDIR"

İran'ın dünyanın en büyük enerji üreticilerinden, Türkiye'nin ise en büyük tüketicilerden biri olduğunu ifade ederek, "Geçmişte doğalgaz alımı esnasında nasıl zorluklarla karşılaştığımızı, nasıl kısıtlamalar geldiğini hepimiz hatırlarız. Şimdi bu kısıtlamalar yok. Şimdi arzu ettiğimiz husus Türkiye'nin ve İran'ın sadece enerji satması değil, enerjide ortak yatırım yapmasıdır" ifadelerini kullandı. Türkiye'nin terör saldırıları nedeniyle güvenli olmadığı yönünde iddialara yönelik yorumlara değinerek, "Türkiye 1 milyon 700 bin İranlı kardeşimizi ağırlarken geçmişte ne kadar güvenliyse bugün de o kadar güvenlidir. Geçmişte bu kardeşlerimizi ne kadar bağrımıza bastıysak bugün de misafir perverliğimizle bu kardeşlerimizi ağırlamaya hazırız" açıklamasını yaptı.

İranlı ve Türk İş adamlarının kritik tarihi bir dönemeçte attıkları adımla her iki ülkenin birbirini daha yanından sağlamasının yanışında bölgeye barış ve istikrar sunma hedefinde omuz omuza vermelerini isteyen Davutoğlu, iş adamlarının zor şartlarda engel tanımadıklarını ancak engel tanımadıklarını en fazla yaptırımlar döneminde İran'da gösterdiklerini bildirdi. Davutoğlu, işadamlarının hedeflenen 30 milyar yerine 50 milyarı da aşacaklarını sözlerine ekleyerek 2012'de 22 milyarın elde edildiğini ancak son 2 yıl içinde ticaretin 9 milyara doğru gerilediğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.