Bakan Kurtulmuş: "Kuzey Irak’taki Bizim İçin Gayrimeşru Olan Bu Referanduma Karşı Her İki Ülkenin Ortak Bir Tavır Geliştirmiş Olması Önemlidir"

Bakan Kurtulmuş: "Kuzey Irak’taki Bizim İçin Gayrimeşru Olan Bu Referanduma Karşı Her İki Ülkenin Ortak Bir Tavır Geliştirmiş Olması Önemlidir"
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Kuzey Irak'taki bizim için gayrimeşru olan bu referanduma karşı her iki ülkenin, bölgenin önemli gücü olan...

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Kuzey Irak'taki bizim için gayrimeşru olan bu referanduma karşı her iki ülkenin, bölgenin önemli gücü olan iki büyük ülkenin, ortak bir tavır geliştirmiş olması önemlidir. Ayrıca sadece Kuzey Irak'taki gelişmelere karşı değil bölgedeki diğer gelişmeler çerçevesinde de Türkiye ve İran'ın müşterek noktalarda buluşması bölge barışının sağlanması ve bölgedeki sorunların çözülmesi bakımından fevkalade değerlidir, önemlidir" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Özbekistan Başbakan Yardımcısı Camşid Koçkarov ve Turizm Kalkınması Devlet Komitesi Başkanı Aziz Abduhakimov'un da yer aldığı Özbekistan heyeti ile görüşmesi öncesinde basın mensuplarının sorularını cevapladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İran ziyareti hatırlatılarak, Irak'ta yaşanan gayrimeşru referandum başta olmak üzere Irak'taki gelişmelerle ilgili soruya Kurtulmuş, "Hem zamanlaması hem içeriği itibariyle önemli bir görüşmeydi, önemli bir ziyaretti. Cumhurbaşkanımızın İran Cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşme ve ardından heyetlerarası görüşme Cumhurbaşkanımızın da basın mensubu arkadaşlara yaptığı açıklamadan anlaşılacağı üzere son derece olumlu geçti" diye konuştu.

"Kuzey Irak'taki bizim için gayrimeşru olan bu referanduma karşı her iki ülkenin ortak bir tavır geliştirmiş olması önemlidir"

Kurtulmuş, konuşmasına şöyle devam etti:

"Öncelikle Kuzey Irak'taki bizim için gayrimeşru olan bu referanduma karşı her iki ülkenin, bölgenin önemli gücü olan iki büyük ülkenin, ortak bir tavır geliştirmiş olması önemlidir. Ayrıca sadece Kuzey Irak'taki gelişmelere karşı değil bölgedeki diğer gelişmeler çerçevesinde de Türkiye ve İran'ın müşterek noktalarda buluşması bölge barışının sağlanması ve bölgedeki sorunların çözülmesi bakımından fevkalade değerlidir, önemlidir. Dolayısıyla bu açıdan toplantı son derece yapıcı ve önemli bir toplantı oldu. Tabii ki bölgede uzunca bir süredir devam eden mezhep ve etnik köken temelinde çatışmaların, ayrışmaların, parçalanmaların söz konusu olduğu bir siyasal süreç yaşıyoruz. Tam tabiriyle bir siyasi altüst oluş süreci yaşıyoruz 90'lı yılların başından itibaren. Dolayısıyla burada iki büyük kültürü, İslam dünyasının iki büyük akımını temsil eden Türkiye ve İran'ın bölgede daha fazla toplanma, daha fazla birleşme, sorunları daha fazla çözme iradesini ortaya koymasının gerçekten bölge barışına büyük katkısı olacaktır. Sadece bu açıdan dahi değerlendirilse dünkü Tahran ziyaretinin önemli bir mutabakat oluşturduğu en azından bakış açılarını yakınlaştırdığı ortadadır. Ayrıca birçok konuda, ekonomide, enerjide, ticarette, kültür ve turizmde, gümrük kapılarının daha işlevsel olarak kullanılması konularında önemli görüşmeler yapıldı."

"Biz önümüzdeki dönemde Emir Han'ı Türkiye'nin tanıtım yüzlerinden birisi olarak değerlendirmeyi ümit ediyoruz"

Bollywood'un dünyaca ünlü starı Aamir Khan'ın Türkiye'de olduğunun hatırlatılması üzerine Kurtulmuş, "Türkçesi ile Emir Han, İngilizce Aamir Khan diye telaffuz ediyorlar. Emir Han'ın Türkiye'ye gelmiş olması son derece güzel sevindirici bir gelişme. Bakanlığımızın misafiri olarak buradadır, Türkiye'de bir takım temaslarda bulunacak. Biz önümüzdeki dönemde Emir Han'ı Türkiye'nin tanıtım yüzlerinden birisi olarak değerlendirmeyi ümit ediyoruz. Bu çerçevede çalışmalarımız yoğunlaşacak. Türkiye maalesef uzunca bir süredir, özellikle Batı dünyasındaki bazı çevreler tarafından kasıtlı bir olumsuz propagandanın etkisi altında, algı operasyonunun etkisi altında bırakılmaya çalışılıyor. Türkiye böylece yeni bir tanıtım atağına, Türkiye'nin yeniden güçlü bir şekilde tanıtılmasına ihtiyaç var. Emir Han'ın bu anlamda Türkiye'nin tanıtılmasına büyük katkıları olacak. Eğer program müsait olursa yarın Cumhurbaşkanımız tarafından da kabul edilecek, kendisini burada ağırlayacağız. İnşallah ondan sonra güzel hatıralarla buradan uğurlayacağız" ifadelerini kullandı.

Basın mensuplarının sorularını cevaplamasının ardından Bakan Kurtulmuş, Özbekistan heyetiyle öğle yemeğine geçti. Ankara Palas'taki görüşme görüntü almasının ardından basın mensuplarına kapalı gerçekleştirildi.

Bakan Kurtulmuş:

Bakan Kurtulmuş:

Bakan Kurtulmuş:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.