Ebrd: Türkiye'nin Jeotermal Büyümesi İnanılmaz... İlk 5'e Girebilir

Ebrd: Türkiye'nin Jeotermal Büyümesi İnanılmaz... İlk 5'e Girebilir
Orhan Aysezen - Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye'nin 2008 yılında 30 MW olan jeotermal güç üretim kapasitesini hali hazırda 648 MW seviyesine...
Orhan Aysezen - Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye'nin 2008 yılında 30 MW olan jeotermal güç üretim kapasitesini hali hazırda 648 MW seviyesine yükselterek inanılmaz bir büyüme gösterdiğini belirterek, "Bu hızda, Türkiye yakında 1 GW kurulu gücünde jeotermal elektrik enerjisi üreten ülkeler ilk 5 listesine girecek" dedi.

Operatörler, yatırımcılar ve diğer paydaşlar 6-8 Haziran tarihleri arasında İzmir'de Türkiye'nin jeotermal enerji potansiyeli hakkında görüşlerini paylaşacaklar.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD)'ndan yapılan açıklamaya göre, EBRD, Türkiye'nin jeotermal enerji üretimi üzerine yapılan en büyük konferanslarından biri olan IGC Türkiye 2016'yı destekliyor. 3 gün sürecek olan etkinlik, 6-8 Haziran 2016 tarihleri arasında jeotermal endüstrisinin kalbi olan İzmir'de gerçekleştirilecek.

Yedi farklı panelde yer alacak alanında geniş tecrübelere sahip konuşmacılar ve üretim santrallerine yapılacak olan saha ziyaretleri ile etkinlik, ulusal ve uluslararası proje geliştiricilerine, yatırımcılara, tedarikçilere ve otoritelere Türkiye'nin önemli jeotermal enerji potansiyeli ve proje geliştirme fırsatları hakkında görüşlerini ve deneyimlerini paylaşmak açısından eşsiz bir platform oluşturulacağı bildirildi.

Türkiye'de yenilenebilir enerjide lider bir yatırımcı olan EBRD, 6 Haziran tarihinde ülkedeki jeotermal projelerin finansmanı üzerine yarım gün sürecek bir çalıştay düzenleyecek. Bugüne kadar EBRD'nin, Türkiye'nin en büyük ve Avrupa'nın ikinci büyük santrali olan Efeler Santrali de dâhil olmak üzere, Türkiye'de yedi jeotermal enerji üretim santralinin finansmanını üstlendiği belirtildi.

-"TÜRKİYE İNANILMAZ..."-

EBRD'nin açıklamasında şu satırlar yer aldı:

"Bu yılın başlarında, EBRD ve Temiz Teknoloji Fonu (CTF) jeotermal arama sondajı yatırımlarını destekleyen bir program başlattı. İsmini klasik mitolojide yeraltı dünyası hükümdarından alan 125 milyon dolarlık PLUTO girişimi altında, EBRD ve CTF erken evre risklerini azaltmak için özel sektör proje geliştiricilerine finansman ve danışmanlık sağlıyor.

Türkiye 2008 yılında 30 MW olan jeotermal güç üretim kapasitesini hali hazırda 648 MW seviyesine yükselterek inanılmaz bir büyüme gösterdi. Bu hızda, Türkiye yakında 1 GW kurulu gücünde jeotermal elektrik enerjisi üreten ülkeler ilk 5 listesine girecek.

Türkiye 2030'a kadar toplam kurulu gücünün yüzde 30'unun yenilenebilir enerjiden oluşacağı taahhüdünde bulunmuştur. Türkiye, kurulu gücüne 34 GW hidroelektrik, 20 GW rüzgâr enerjisi, 5 GW güneş enerjisi, 1 GW biyokütle enerjisi ve 1 GW jeotermal enerji eklemeyi amaçlamaktadır."

(HM/ORH)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.