İzmir Baro Başkanı Özcan, "Uzlaştırma Sadece Avukatlar Tarafından Yapılsın"

İzmir Baro Başkanı Özcan, "Uzlaştırma Sadece Avukatlar Tarafından Yapılsın"
İzmir Baro Başkanı Aydın Özcan, uzlaştırmanın sadece avukatlar tarafından yapılması gerektiğini ifade ederek, uzlaştırma görevlendirmelerinde adliye...

İzmir Baro Başkanı Aydın Özcan, uzlaştırmanın sadece avukatlar tarafından yapılması gerektiğini ifade ederek, uzlaştırma görevlendirmelerinde adliye personellerinin, polislerin hatta banka müdürlerinin tercih edilip de avukatların tercih edilmemesi yönündeki anlayışla yıllarca mücadele ettiklerini belirtti.

Dokuz Eylül Üniversitesi Anlaşmazlık Çözümü Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından İzmir Arabulucular Derneği ve Arabuluculuk Çözüm Derneği işbirliğinde düzenlenen 2. Anlaşmazlık Yönetimi, Arabuluculuk ve Toplumsal Uzlaşı Kongresi başladı. Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezinde (DESEM) düzenlenen arabuluculuk, toplumsal uzlaşı, barış gibi kavramların ele alınacağı kongrenin açılışına, Arabuluculuk Dairesi Başkanı Hakan Öztatar, İzmir Barosu Başkanı Avukat. Aydın Özcan, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Alp, İzmir Arabulucular Derneği Başkanı Şerife Özcan Tekeli, Anlaşmazlık Çözümü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abbas Türnüklü, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırmadan Sorumlu Başsavcı Vekili Mehmet Alyaprak ile çok sayıda davetli katıldı.

"Uzlaştırma sadece avukatlar tarafından yapılmalı"

Kongrenin açılışında konuşan İzmir Barosu Başkanı Avukat Aydın Özcan, uzlaştırmanın sadece avukatlar tarafından yapılması gerektiğini ifade ederek, uzlaştırma görevlendirmelerinde adliye personellerinin, polislerin hatta banka müdürlerinin tercih edilip de avukatların tercih edilmemesi yönündeki anlayışla yıllarca mücadele ettiklerini ifade etti. Avukatlara uzlaştırma dosyalarının verilmesi için seminerler düzenlemek zorunda kaldıklarını ifade eden Özcan, "740 kişilik salonda bin 100 meslektaşımız seminere katıldı, aynı hafta sonu yaptığımız bir başka seminerle birlikte toplamda bin 500 meslektaşımız bu semineri aldılar. Gösterilen bu ilgi meslektaşlarımızın ekonomik anlamda ne durumda olduklarını da gösteriyor. Çünkü avukatlık mesleğinin çalışma alanları her geçen gün daraltılıyor. Örneğin veraset ilamı noterlere verildi, uzlaştırma ve tahkim gibi avukatların iş alanına giren konuların çözümü farklı meslek mensuplarına açılıyor. Tıpkı uzlaştırmada olduğu gibi arabuluculuğun da ilerleyen zamanlarda başka meslek gruplarına açılacağının endişesini taşıyoruz. İzmir Barosu'na her hafta yemin ederek elliye yakın avukat katılıyor ve biz Baro olarak onların ekonomik anlamda daha rahat hareket edebilmelerini sağlamak için her ay CMK seminerleri düzenliyor ve sistemin içine dahil ediyoruz. Bu anlamda meslek alanlarımızın daraltılmaması için elimizden gelen mücadeleyi veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz" dedi.

Ağustos ayında yürürlüğe giren Ceza Muhakemesinde Uzlaştırma Yönetmeliği uyarınca uzlaştırmacıların alması gereken temel eğitimin birçok kurum tarafından çok değişik rakamlara verildiğini söyleyen Avukat Aydın Özcan, "İzmir Barosunun ince eleyip sık dokuyarak programını hazırladığı bu eğitimin ne yazık ki belli bir standardının olmadığını görüyoruz, konuşmamız gerekenler bunlardır" ifadelerini kaydetti.

"Zorunlu arabuluculuk uygulaması işçiyi koruma ilkesine aykırıdır"

Yapılan değişiklikle 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren iş davalarında arabulucuya başvurma zorunluluğuna ilişkin yasa değişikliğine de değinen Baro Başkanı Avukat Aydın Özcan, "Yasa çıkmadan önce bu konudaki çekincelerimizi defalarca kamuoyu ile paylaştık, İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Komisyonumuz tarafından hazırlanan raporu Adalet Bakanlığı ve TBMM'ne gönderdik ama ne yazık ki görüşlerimiz dikkate alınmadı" dedi.

Zorunlu arabuluculuk uygulamasının dava şartı olarak getirilmesinin İş Hukuku'nun temel felsefesi olan işçiyi koruma ilkesine aykırı olduğunu ifade eden Özcan, iş uyuşmazlıklarında zorunlu arabulucuya gidilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Özcan, Türkiye'nin çağdaş hukuk normlarındaki başarısının ancak barolar ve avukatlar ile birlikte çalışarak yakalanabileceğine işaret etti.

İzmir Baro Başkanı Özcan, "Uzlaştırma Sadece Avukatlar Tarafından Yapılsın"

İzmir Baro Başkanı Özcan, "Uzlaştırma Sadece Avukatlar Tarafından Yapılsın"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.