Ernst Reuter İkinci Vatanında Anıldı

Ernst Reuter İkinci Vatanında Anıldı
Çankaya Belediyesinin Ankara ve Çankaya'ya değer katmış yabancı bilim ve sanat insanlarını hatırlamak ve yeni nesillerce bilinir olmasını sağlamak amacıyla...

Çankaya Belediyesinin Ankara ve Çankaya'ya değer katmış yabancı bilim ve sanat insanlarını hatırlamak ve yeni nesillerce bilinir olmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirdiği projenin ilki Goethe Enstitüsü Salonu'nda yapıldı. Programda Hitler döneminde Türkiye'ye gelen kent bilimci Ernst Reuter anıldı.

Projenin ilk ayağında Nazi Almanya'sının oluşturduğu yıkımdan kaçarak Türkiye'ye gelen ve her zaman iki vatanı olduğunu söyleyen kent bilimci Ernst Reuter Çankaya'da anıldı. Çankaya Belediyesinin Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçiliği ve Goethe Enstitüsü ile birlikte geçekleştirdiği "Türkiye'de Yabancı Bilim İnsanları ve Çankaya'da Bir Kent Bilimci: Ernst Reuter" başlıklı uluslararası konferans, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann ve Çankaya Belediyesi Başkan Yardımcısı Gülsün Bor Güner'in açılış konuşmaları ile başladı. Konferansta her zaman iki vatanı olduğunu söyleyen, her iki vatanında da derin izler bırakan, yaptığı çalışmalar ile kent politikası, kentsel sorunlar ve belediyecilik alanında öncü bir rol üstlenen Ernst Reuter'in Almanya'daki Nazi döneminin oluşturduğu yıkımdan kaçarak genç Türkiye Cumhuriyeti'nde üniversite reformunda görev almasından Almanya'ya dönüş sürecini kapsayan yaşam hikayesi anlatıldı. İki oturum halinde gerçekleştirilen uluslararası konferansta Prof. Dr. Ruşen Keleş, eski Alman diplomatı ve yazar Reiner Möckelmann, araştırmacı yazar Angelika Rieber, Prof. Dr. Cevat Geray, Prof Dr. Ali Cengizkan ve Prof. Dr. Çağatay Keskinok, Ernst Reuter'in bilim adamı ve siyasetçi kimliği ile Türkiye'ye ve Ankara'ya katkıları üzerine değerlendirmeler yaptı. Ayrıca Ernst Reuter'in anısına PTT tarafından özel gün zarfı hazırlandı.

Ernst Reuter kimdir?

Hitler döneminde Türkiye'ye gelen Ernst Reuter, Türkiye'de maliye ve kent bilimi alanında çalışmalar yaptı. İlk önce İktisat Bakanlığında tarife uzmanı olarak görev yapan Reuter o zamanki adı Siyasal Bilgiler Yüksekokulu olan Siyasal Bilgiler Fakültesinde kentleşme alanında dersler vermiş, kentleşme kürsüsünün, ardından da İskan ve Şehircilik Enstitüsünün kurulmasını sağlamıştır. Reuter'in öğrencileri zamanla hem akademi de hem de uygulamada önemli görevler almış ve Reuter'in yaklaşımları Ankara başta Türkiye kentleşmesine önemli damgalar vurmuştur. İkinci Dünya Savaşı'nın sonlanmasıyla 1946'da Almanya'ya geri dönen Ernst Reuter, birkaç dönem Berlin Belediye Başkanlığı görevini üstlenmiş ve Alman Cumhurbaşkanlığı seçimlerine en güçlü aday olarak girdiği dönemde seçimlerden önce 1953 yılında vefat etmiştir. Reuter'in asistanlığını da yapan Prof. Dr. Fehmi Yavuz, "Siyasetçi Reuter Alman, bilim adamı Reuter Türkiyelidir" demiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.