Prof. Dr. Boztosun’dan Binalara "Kanser Denetimi" Önerisi

Prof. Dr. Boztosun’dan Binalara "Kanser Denetimi" Önerisi
Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi, Fizik Bölümü, Nükleer Fizik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.

Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi, Fizik Bölümü, Nükleer Fizik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Boztosun, binalara kanser denetimi önerisinde bulunarak, "Kentsel dönüşümün gündemde olduğu bugünlerde, bina yapı malzemelerinin radyoaktivite açısından uygunluğunun denetlenmesi gerekir" dedi.

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) konuğu olan Akdeniz Üniversitesi, Fen Fakültesi, Fizik Bölümü Nükleer Fizik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Boztosun, Antalya iş dünyası için "Nükleer Tekniklerin Sanayi ve Endüstride Uygulamaları" konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Türkiye'de ilk fotonükleer reaksiyon

Nükleer fizik ve enerji üzerine temel kavramları anlatan ve Türkiye'de ilk fotonükleer reaksiyon deney sistemini başarıyla gerçekleştirdiklerini dile getiren Prof. Dr. Boztosun, "Akdeniz Üniversitesinde kanser tedavisinde kullanılan ve çöpe atılacak olan hızlandırıcıdan yola çıkarak Linak ve Gama Spektrometresi'ni geliştirdik. Türkiye'de ilk nükleer uygulamayı yaptık" dedi. Gıdalarda, toprakta ve yapı malzemelerinde radyoaktivite analizi yaptıklarını ve sertifikalandırdıklarını kaydeden Prof. Dr. İsmail Boztosun, "Böylelikle tahrip etmeden, gıdada pestisit kalıntısını analiz ederek onu madde üzerinden arındırıyoruz. Tohum ıslahına yönelik gen mutasyonu gerçekleştiriyoruz, bitki ıslahı için önemli olanaklar sağlıyoruz. Kimyasal kalıntıları çözüyoruz, adli açıdan önemli balistik sonuçlar çıkartabiliyoruz. Tahrip etmeden tarihi eserlerin gerçekliğini de tespit edebiliyoruz" dedi.

"Raf ömrünü uzatıyoruz"

Tarım kenti olan Antalya'da raf ömrünün uzatılması ve kısa sürede analiz edilmesi konusunda gama sterilizasyon ile tarıma değer kazandırdıklarını dile getiren Prof. Dr. Boztosun, "RadFresh dediğimiz taze gıda nükleer uygulamasıyla, gıdalarda küflenme ve böceklenme nedeniyle yaşanan milyonlarca dolarlık kayıp önlenecek, raf ömrü on katına kadar artırılacak" diye konuştu. Yöntemin tıp alanında, medikal ürünlerin sterilizasyonu için de ideal olduğunu belirten Boztosun sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gıdalarda bozulma ve çürümeye neden olan mikroorganizmaların yok edilerek raf ömrünün 3 katına uzatılması, hastalık yapıcı mikroorganizmaların zararsız hale getirilmesi, yumru ve köklerde filizlenmeyi önlemek, yaş meyvelerde olgunlaşmanın geciktirilmesi durumlarında önemli bir artı sağlıyoruz. Ayrıca, böceklenmenin önlenmesi, kırmızı et, tavuk ve deniz ürünlerinde hastalık etmeni mikroorganizma ve parazitlerden temizlenmesi, raf ömrünün uzatılması, tohumların verimli bir şekilde çimlenmesi için bakterilerden arındırılması konusunda da çalışmalarımız mevcut."

Kanserli binaların denetimi

RadSecure ile bina ve yapı malzemelerini radyoaktif madde bakımından test ederek sertifikalandırdıklarını belirten Prof. Dr. Boztosun, bu teknolojilerin sanayide rahatlıkla kullanılabileceğini kaydetti. Binalarda yapı malzemesi olarak kullanılan bileşenlerin kanseri tetiklediğini dile getiren Boztosun, "Bu amaçla, kentsel dönüşümün gündemde olduğu bu günlerde "bina yapı malzemelerinin radyoaktivite açısından uygunluğunun denetlenmesi" çok önemlidir. Beton, kum, tuğla, demir, pvc, mermer gibi bileşenler denetlenerek uygunluğu kontrol edilmelidir" dedi.

Prof. Dr. İsmail Boztosun, "Tüm bu sonuçlar ile inşatta kullanılan malzemenin her türlü inşaat yapılarında kullanılmasında bir sakınca olmadığı, insan sağlığını olumsuz etkileyecek bir unsur bulunmadığı yapılan analizler sonucu onaylanabilir" diye konuştu.

Prof. Dr. Boztosun’dan Binalara "Kanser Denetimi" Önerisi

Prof. Dr. Boztosun’dan Binalara "Kanser Denetimi" Önerisi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.