Femen'in Kurucusu Fransa'daki Evinde Ölü Bulundu

Femen'in Kurucusu Fransa'daki Evinde Ölü Bulundu
FEMEN'in kurucularından biri olan Ukraynalı Oksana Shachko Paris'teki evinde ölü halde bulundu. PARİS'TEKİ EVİNDE ÖLÜ BULUNDU FEMEN'in kurucularından 31 yaşındaki Oksana Shachko Paris'teki evinde ölü bulundu.

FEMEN'in kurucularından biri olan Ukraynalı Oksana Shachko Paris'teki evinde ölü halde bulundu.

PARİS'TEKİ EVİNDE ÖLÜ BULUNDU

FEMEN'in kurucularından 31 yaşındaki Oksana Shachko Paris'teki evinde ölü bulundu. İntihar ettiği söylenen FEMEN kurucusunun intiharı dünya basınında gündem oldu.

İNTİHARI DÜNYA GÜNDEMİNE OTURDU

Sansasyonel eylemleriyle gündeme gelen feminist örgüt FEMEN'in kurucusu Oksana Shachko'nun intiharı Twitter'da TT olurken dünya gündemine oturdu.

FEMEN KİMDİR, NELERİ PROTESTO EDER?

FEMEN'in resmi web sitesinde yer alan kuruluş amaçları şu şekilde;

"Başlangıçta kadın vücudu vardı, çok hafif ve özgür. Sonra adaletsizlik geldi, o kadar keskindi ki vücudunuzda onu hissedebiliyordunuz. Felç ediciydi, hareketlerimizi kısıtlayıcıydı. Kendimizi vücudumuzun hapishanesinin esirleri olarak bulduk. Ve vücudumuzu adaletsizliğe karşı kullanmaya karar verdik. Her kadının hapis hücresi olan vücudunu, ataerkil düzene ve aşağılanmaya karşı kullanmaya karar verdik. Dünya'ya söyleyin; Bizim Tanrımız bir KADIN. Bizim görevimiz protesto etmek. Bizim silahlarımız göğüslerimiz! FEMEN, cinsiyet ayrımcılığı ile savaşmak için kuruldu."

UKRAYNA'DA KURULDU

Femen, 2008 yılında Ukrayna'da kuruldu ve yaptığı işi "teşhirci protesto grubu" olarak tanımlıyor. Kurucu Anna Hutsol, yurtdışında cinsel istismara uğrayan Ukraynalı kadınların üzücü hikayelerinden etkilenerek FEMEN'i kurmuş. Şu anda Paris merkezliler. Aktif üye sayıları; 30 Paris, 40 Ukrayna, 100 yurt dışı.

VÜCUDUM BENİM SİLAHIMDIR

Femen aktivisti olmak kolay bir iş değil. Resmi aktivitst olmak için fiziksel ve psikolojik olarak eğitimden geçmek gerekiyor. Aktivist eğitimleri Fransa ve Ukrayna'daki merkezlerde oluyor. Femen'in sembolü taç; kadınlığı ve boyun eğmemeyi simgeliyor. Sloganları ile "Vücudum benim silahımdır."

Savaştıkları konuları "cinsel ayrımcılık", "cinsel suistimal" ve "tüm dinler" olarak belirliyor. Erkeklerin ekonomik, kültürel ve ideolojik olarak egemen oldukları bir dünyada yaşadığımızı vurguluyorlar. Bu ortamda kadınların, kendi vücutlarına bile sahip olmayan kölelere indirgendiklerine inanıyorlar. Kadınları bastırmanın ilk yolunun kadın vücudu üzerinde hakimiyete sahip olmak olduğunu savunuyorlar. Aslında günlük hayatımızdaki, siyasetteki ve popüler kültürdeki "ideal kadın" algısını düşüdüğümüzde çok da haksız sayılmazlar. Sizler de kadın olmak ve kadın vücudu, anneliği ve giyimi hakkında kadınlardan çok erkeklerin konuştuğunu farkettiniz mi?

Femen'in gelir kaynakları arasında; Femen logolu ürünler, bireysel bağışlar ve bazen gösterilere sponspor olan markalar var. (Türkiye için yapılan gösterilerine bir iç çamaşırı markası sponsor olmuş) En provokatif gösteri eski Ukrayna Cumhurbaşkanı Victor Yanukovych'in resimlerine (sembolik olarak) idrarlarını yapmalarıydı.

TÜRKİYE'DEKİ PROTESTOLARI

Türkiye'de Femen için ilk aktif gösterisi yapan cesur kadının adı Güntülü Sar. Gösteri nedeni ODTÜ Ormanı'nı korumak. Türkiye Femen'in gösterilerine daha sonra katılan üyeler Didem, Bilgehan ve Hande.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.