Başkan Çalkaya’ın Pazaryeri İsyanı

Başkan Çalkaya’ın Pazaryeri İsyanı
Üçkuyular'da kapanan pazarın yerine Balçova viyadük altında açılan pazarın sorunları Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya'yı isyan ettirdi.

Üçkuyular'da kapanan pazarın yerine Balçova viyadük altında açılan pazarın sorunları Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya'yı isyan ettirdi. Balçova'da derebeyliğine izin vermeyeceğini söyleyen Başkan Çalkaya, "Hem tahsis ücretlerini vermiyorlar hem de haksız kazanç elde ediyorlar. Bir esnafın diğer kapalı pazaryerinde belediyeye 7 yılda toplam 4 bin TL borcu birikmiş. Şimdi kalkmış bizi mahkemeye veriyor. Ben böyle yüzsüzlük görmedim" dedi.

Üçkuyular'da yıllardır vatandaşa hizmet veren ancak arsa sahibinin tahliye kararı aldırmasıyla kapanan pazaryeri nedeniyle yaşanan sorunlar Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya'yı isyan ettirdi. Balçova'nın içinde biri organik olmak üzere üç gün pazar kurulduğunu vurgulayan Başkan Çalkaya, "Ancak başta Başbakan Binali Yıldırım'ın girişimleri olmak üzere pazaryerinin ilçemizde kurulmasına karar verildi. Biz de İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Pazarcılar Odası ile birlikte çalışıp pazaryerinin kriterlerini belirledik. Türkiye'nin her yerinde pazarcı esnafı bir tahsis ücreti verir. Ayrıca onların da tabi olduğu işgaliye gibi vergiler vardır. Biz buna rağmen Üçkuyular'daki pazarın hakları bize geçtiğinde esnafımız zor durumda diye 3 yıl eski pazardan işgaliye bedeli almadık" dedi.

Geçen hafta bazı esnafların yaptığı basın açıklamasına da değinen Çalkaya, "İlçedeki tüm esnafımız, diğer pazarda bulunan esnafımız vergisini verirken bu pazaryerindeki esnafının böyle bir ayrıcalığı olamaz. Zaten pazarcı esnafının önemli bir bölümü de bu gerekçeyle vergisini ödedi. Ancak ne hikmetse vergisi vermeyen, haftalık 5 TL harcını bile ödemeyen, bir de fazladan ele geçirdiği tezgahları başkasına kiralayanlar bağırmaya başladı. Biz isim isim kayıt tutuyoruz. Bizi mahkemeye veren M.S. diye bir pazarcı var. Adamın diğer pazaryerinde 2010 yılından bu yana belediyeye biriken 4 bin liradan fazla borcu var. Tüm yasal işlemleri yapmışız. Buna rağmen parasını ödemiyor. Şimdi diğer pazarda aynı şeyi yapıp diğer esnafı örgütlemeye çalışıyor. Bu şekilde belediyeye binlerce lira borcu olan 3-5 tane esnaf var. Kendilerine son bir uyarı yapacağız. Gerekirse Pazarcılar Odası ile birlikte kayıtlarını iptal edeceğiz" diye konuştu.

Pazaryerinde vatandaşa iyi hizmet verilmesi için çaba sarf ettiklerini ifade eden Başkan Çalkaya, "Biz kendilerini defalarca uyardık. Bağırarak haklı çıkacaklarını zannediyorlar. Biz başta orada vergisini ödeyen esnaf olmak üzere tüm esnafımız arasında adaletli davranacağız. Şimdi bu yeni pazarın çalışma kriterleri ile de bir hazırlık başlattık. İlk önce tüm esnafımız vatandaşa iyi hizmet verecek. Her tezgahın sınırını tek tek belirliyoruz. Pazarcı esnafımıza da kimlik kartları hazırlıyoruz. Kimse başka bir esnaf üzerinden para kazanıp haksız kazanç elde edemeyecek. Bunun yanında bizim de esnaf ve vatandaş için yapmamız gereken hizmetler varsa kendilerine soracağız. Amacımız pazardan alışveriş yapan dar gelirli vatandaşa iyi hizmet etmek" dedi.

Başkan Çalkaya’ın Pazaryeri İsyanı

Başkan Çalkaya’ın Pazaryeri İsyanı

Başkan Çalkaya’ın Pazaryeri İsyanı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.