Fikri Işık Türk Ekonomisi Hakkında İddialı Konuştu

Fikri Işık Türk Ekonomisi Hakkında İddialı Konuştu
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Lefkoşa'da katıldığı Kobi zirvesinde, Türkiye'nin ekonomik olarak dünyanın iddialı ülkelerinden biri olduğunu söyledi.

LEFKOŞA (İHA) – Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Türkiye, ekonomik olarak dünyanın iddialı ülkelerinden biri, bugün 17'inci ekonomiyiz" dedi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın da katıldığı 1. KKTC Kobi Zirvesi, "Küresel Rekabet ve Kalkınma Stratejileri" ana başlığı altında başladı. KKTC Ekonomi Sanayi Ticaret Bakanlığı, Küçük Orta Boy İşletmeleri Geliştirme Merkezi (KOBİGEM) tarafından düzenlenen zirve 2 gün sürecek. Zirveye Bakan Işık'ın yanı sıra KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Ekonomi Sanayi Ticaret Bakanı Sunat Atun, Türkiye KOSGEB Başkanı Recep Biçer, KOBİGEM Direktörü Ebru Kaptan Sertoğlu, konuklar, iş adamları ve davetliler katıldı.

Bakan Işık, zirvede gerçekleştirdiği konuşmada, zirvede KOBİ'lerin rekabet edebilme yeteneğine yönelik çalışmanın ne kadar değerli olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin son 14 yılda elde ettiği başarıda çok büyük oranda KOBİ'lerin imzası olduğunu belirtti. KKTC içinde en önemli önceliklerden birisinin KOBİ'lerin gelişmesi olduğunu bildiren Bakan Işık, "KKTC'de KOBİ'ler ne kadar gelişirse biliniz ki KKTC de o kadar da gelişecek, biliniz ki refah o kadar tabana yayılacak. Biliniz ki bu güzel ülkede, bu cennet ülkede yaşayan her bir insanın refahı o kadar yükselecek. Bir taraftan KOBİ'leri

sayı olarak arttırmak durumundayız ki, bunun için girişimciliği son derece önemsiyoruz. Girişimcisi olmayan ülkenin kalkınma şansı yok. Devlet eli ile kalkınmanın mümkün olmadığını son dönemde dünyadaki tüm gelişmeler ortaya koymuştur" dedi.

Bakan Işık, "Bugün bir tek GSM şirketinin cirosu dünyada pek çok ihracatı hatta yurtiçi gayrı safi hasılasını geçiyorsa bizim de gitmemiz gereken yol bellidir. Girişimcimizi yetiştirmek durumundayız. Japonya bunu 17. yüzyılda fark ettiği için o dönemde girişimciliğe önem vermiştir" ifadelerini kullandı.

Japonya'nın daha 17. yüzyılda samuraylıktan ayrılıp ticarete atılan bütün askerlere hem teşvik hem sermaye verdiğini ve bir süre sonra ticaretin en itibarlı meslek haline geldiğini dile getiren Bakan Işık, "Bugün tek başına Japonya'nın dünya ticaretinden aldığı payı düşünürsek bunun sadece son 50 yılda son 100 yılda gerçekleşmiş başarı olmadığını biliyoruz. Bu 17. yüzyılda temelleri atılan o girişimciliği ısrarla ve inatla verilen bir desteğin sonucudur. Bugün KOBİ'leri sayı olarak arttırmak istiyorsak girişimciliği de son derece güçlü şekilde desteklemeliyiz. Kârın ve zararın kardeş olduğunu bilirsek büyürüz, gelişiriz" dedi.

"AMERİKA'YI YENİDEN KEŞFETMEYE GEREK YOK"

KKTC'ye bu konuda desteğin verilmeye devam edeceğini bildiren Bakan Işık, kendi işini kurmak isteyen gençlere 50 bin lira hibe verildiğini, girişimcilik eğitimi verildiğini, sertifika alacak gençlere hibenin sağlandığını kaydetti. Hibeyi verdikten sonra gencin kendi işini kurup geliştirmesi halinde 100 bine kadar faizsiz kredi verildiğini hatırlatan Bakan Işık, "Sebebi şu, devlet eliyle kalkınmak yerine müteşebbis eliyle kalkınmak bugün dünyanın başardığı bir iş. Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok. her şeyin devletin kontrolünde yürüdüğü insanların sadece devlet çalışanı olduğu dönemlerin nasıl hazin sonlarla bittiğini biliyoruz" açıklamasını yaptı.

"Türkiye, ekonomik olarak dünyanın iddialı ülkelerinden biri, bugün 17'inci ekonomiyiz" diyen Bakan, "G20'ye ev sahipliği yaptık. Bir Türk gömleğinin ortalama satış fiyatı 26 dolarken bir İtalyan gömleğinin ortalama satış fiyatı 98 dolar. Aradaki fark tamamen marka ve tasarım. Bir yandan KOBİ'lerin nicelik olarak, sayı olarak arttıracağız ama diğer yandan aynı KOBİ'lerin nitelik kazanması için de elimizden gelen desteği vereceğiz. Bu noktada Türkiye kardeş KKTC'nin yanında olmaya her zaman devam edecek" ifadelerini kullandı.

Adada kalıcı barış için diplomatik faaliyetlerin sürdürüleceğini aktaran Işık, "KKTC üzerinden haksız ambargonun bir an önce kaldırılması için bütün kanalları zorlamaya devam edeceğiz. Ancak, Kuzey Kıbrıs'ın bu noktadaki izolasyonunu ortadan kaldırmaya çalışırken iş dünyasının daha rekabetçi, yenilikçi ekonomik düzene şimdiden en iyi şekilde hazırlanması noktasında da destek vereceğiz" dedi.

KKTC'de su kıtlığından dolayı tarımın istenen noktaya gelmediğini dile getiren Işık, Türkiye'nin bir ilke imza atarak yeni teknoloji uygulayarak adaya barış suyunu getirdiğini söyleyerek, "Bu hem Türkiye'nin gücünü ortaya koydu hem de adadaki barışa verdiği önemi ortaya koydu. Bu değeri ürüne dönüştürmek noktasında hep birlikte daha fazla çalışmak ihtiyacımız var. 2008 krizi gösterdi ki yeteri sanayi birikimi olmayan ülkelerin ayakta kalması zorlaşıyor. Yunanistan ve İspanya'ya karşı Almanya ev Güney Kore'nin ortaya koyduğu performans bütün dünyaya örnek oldu" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.