Filipinler Devlet Başkanı Duterte, Moro Müslümanlarına Kapsamlı Özerklik Sağlayan Yasayı Onayladı

Filipinler Devlet Başkanı Duterte, Moro Müslümanlarına Kapsamlı Özerklik Sağlayan Yasayı Onayladı
Filipinler Devlet Başkanı Duterte, Moro Müslümanlarına kapsamlı özerklik sağlayan yasayı onayladı. MÜSLÜMANLARIN YAŞADIĞI ADALARA ÖZERKLİK YASASI ONAYLANDI Filipinler'de, Müslüman nüfusun yoğun yaşadığı Mindanao eyaleti çevresindeki adalara kapsamlı özerklik tanıyacak B.

Filipinler Devlet Başkanı Duterte, Moro Müslümanlarına kapsamlı özerklik sağlayan yasayı onayladı.

MÜSLÜMANLARIN YAŞADIĞI ADALARA ÖZERKLİK YASASI ONAYLANDI

Filipinler'de, Müslüman nüfusun yoğun yaşadığı Mindanao eyaleti çevresindeki adalara kapsamlı özerklik tanıyacak Bangsamoro Organik Yasa Tasarısı (BOL) Devlet Başkanı Rodrigo Duterte tarafından onaylandı.

40 YIL SÜREN İÇ SAVAŞ SON BULDU

40 yıl süren ve 120 bin kişinin ölümüne, 2 milyon insanın göç etmesine neden olan iç savaşın son bulması için Filipinler hükümeti ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi MILF arasında 2012'de bir çerçeve anlaşması imzalanmış, 2014'de ise barış sürecini gözlemlemek amacıyla "Bağımsız Gözlemci Heyeti" oluşturulmuştur. Bu çerçevede farklı komisyonlar oluşturulmuştur.

"Silahların Bırakılması Komisyonu'nun başkanlığını Türkiye'den bir büyükelçi yürütmektedir. Denetim Komisyonu'nda ise Türkiye'den bir STK, İHH, yer almaktadır. 2014'deki Banksomoro Anlaşması'na göre Moro Müslümanları özerklik hakkını elde etmişlerdir.

2014'de Filipinler Devlet Başkanı Aquino ile MILF Başkanı Murad İbrahim Japonya'nın Hiroşima kentinde bir araya gelmiş, Banksomoro'da 2 yıl görev yapacak geçici hükümetin çerçevesini değerlendirmişlerdir.

Moro Müslümanları iç içlerinde tamamen bağımsız, dışişleri ve güvenlik konularında ise Filipinler hükümetine bağımlı olacaktır. Moro Müslümanları İslam hukukuna tabi olabilecek, Moro'daki Hristiyanlar ise Filipinler Devlet Hukuku'na tabi olabileceklerdir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.