Kuzey Irak’a Deprem Yardımı

Kuzey Irak’a Deprem Yardımı
Irak'taki 7.3 büyüklüğündeki depremin ardından Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonuyla arama kurtarma ve medikal...

Irak'taki 7.3 büyüklüğündeki depremin ardından Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonuyla arama kurtarma ve medikal müdahale birimlerinden oluşturulan ekip, askeri kargo uçağıyla Ankara'dan Süleymaniye'ye hareket etti.

Irak'ın Süleymaniye kentinde meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki deprem nedeniyle görevlendirilen 2'si doktor 10 kişilik Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) personelini taşıyacak olan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) uçağı 09.30'da Etimesgut Askeri Havaalanından kalkış yaptı. AFAD ekipleri tarafından tırlarla Etimesgut'taki Askeri Havaalanına getirilen yardım malzemeleri ile arama kurtarma çalışmalarında kullanılacak araçlar uçağa yüklendi. AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu'nun da arasında bulunduğu arama ve kurtarma ekibi ile UMKE ilk yardım ekibi de bölgeye hareket etti.

"Süleymaniye'ye direkt inmeyi planlıyoruz"

AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, havaalanında yaptığı açıklamada, uçakta malzeme olarak çadır ve battaniye olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bir arama kurtarma ekipmanlarının olduğu araç var. Bir de UMKE'nin kendi sağlık ekipmanlarının olduğu araç var. Bunlarla beraber 25 kişilik bir heyetle oraya gidiyoruz. Süleymaniye'ye direkt inmeyi planlıyoruz tabi havalimanının koşulları uygunsa. Orada hem ilgili yetkililerle görüşüp hem alanda tespit çalışmalarına katkı sağlayacağız biz de. Bir taraftan İran'la belli bir temas kurma aşamasındayız şu an. Çünkü İran'dan da hem can kaybı hem yaralı bilgileri ulaşıyor bize. O yüzden şu an ilk part mal olarak yola çıkan bir ürün olacak, destek olmuş olacak. Karayoluyla da şu an sınıra ulaşan tırlar, kamyonlar var. Onlardan da yaklaşık 7-8 saat en az Süleymaniye'ye doğru ulaşması bekleniyor. Yine onlarda da çadır, battaniye ve diğer yardım malzemelerinin ulaşması planlanıyor."

"Gelen talep üzerine bu hazırlığı harekete geçirebildik"

"Irak Merkezi Hükemeti ve Irak Kızılayı ile beraber her ikisiyle de görüşüldü" diyen Güllüoğlu, "Gelen talep üzerine bu hazırlığı harekete geçirebildik. Bu görmüş olduğunuz uçakla beraber hareket etmeyi planlıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Şu ana kadar ulaşan bir talep olmadı"

İran'dan yardım talebi olup olmadığı sorusuna Güllüoğlu, "Şu an için yok. Ülkenin kendi yardım talebinde bulunması gerekiyor, temas kurması gerekiyor. Biz onlara da yine Dışişleri kanalıyla yardım edebileceğimizi bildirdik. Ama şu ana kadar ulaşan bir talep olmadı" dedi.

"Bunlar ilk ulaşan malzemeler olacak"

"Uçakta lojistik olarak ne kadar malzeme var? Neler var? AFAD şu ana kadar karayoluyla ne kadar malzeme gönderdi?" sorusuna Güllüoğlu, "Şu ana kadar bölgeye ulaşan bir malzeme olmadı. Kızılayın Erbil'deki depoları vasıtasıyla orada bir yardım faaliyeti yürütülüyordu. Bunlar ilk ulaşan malzemeler olacak. Mümkün olduğu kadar çadır ve battaniye yüklemeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Kuzey Irak’a Deprem Yardımı

Kuzey Irak’a Deprem Yardımı

Kuzey Irak’a Deprem Yardımı

Kuzey Irak’a Deprem Yardımı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.