• BIST 8740.24
  • Altın 2234.833
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.1115
  • Adana 18 °C
  • Adıyaman 11 °C
  • Afyon 8 °C
  • Ağrı 3 °C
  • Amasya 9 °C
  • Ankara 11 °C
  • Antalya 18 °C
  • Artvin 9 °C
  • Aydın 14 °C
  • Balıkesir 9 °C

‘Gökbörü’ İlk 10’daki Yerini Aldı

‘Gökbörü’ İlk 10’daki Yerini Aldı
Bartın Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Kulübü öğrencileri tarafından hazırlanan "Gökbörü" isimli elektrikli otomobil, TÜBİTAK'ın Elektrikli Araç Yarışları'nda...

Bartın Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Kulübü öğrencileri tarafından hazırlanan "Gökbörü" isimli elektrikli otomobil, TÜBİTAK'ın Elektrikli Araç Yarışları'nda ilk 10'a girmeyi başardı.

Bartın Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Kulübü öğrencileri bir yıllık uğraşı sonucunda yüzde 100 yerli ikinci elektrikli otomobil olan "Gökbörü"yü üreterek, TÜBİTAK'ın 18-19 Eylül'de gerçekleştirdiği Elektrikli Araç Yarışları'na (Efficiency Challenge Electric Vehicle) katıldı. 2018 yılındaki yarışlarda "Çeşm-i Cihan" isimli elektrikli otomobil ile verimlilik alanında 22'inci olan öğrenciler, "Gökbörü" ile ilk 10'a girmeyi başardı.

'Gökbörü" ödülle döndü

TÜBİTAK'ın öğrencileri teşvik etmek ve bilimsel gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla 15 yıldır düzenlediği yarışlarda, Bartın Üniversitesi'nin elektrikli aracı "Gökbörü', elekromobil ve hidromobil olarak başvuru yapan toplam 119 araç içerisinden en verimli 10'uncu elektrikli otomobil oldu. Bartın Üniversitesi öğrencilerine, elde ettikleri derecenin yanında TÜBİTAK tarafından "Tanıtım Yaygınlaştırma Teşviki" ödülü verildi.

Elektrikli araç, 1,2 lira ile 100 kilometre gidebiliyor

Bartın Üniversitesi Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'nden 16, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden ise 2 öğrencinin büyük gayretleri sonucunda hazırladıkları elektrikli araç 1,2 lira ile 100 kilometre yol gidebiliyor. Araçta motor dâhil 200 mekanik parçanın öğrenciler tarafından üretildiği "Gökbörü" için 2 bin 200 satırdan fazla kod yazıldı. Güncel yazılım dilleri kullanılarak yazılan kodlar sayesinde aracın hız, sıcaklık, elektrik tüketimi gibi değerlerinin verimli kullanımı ve kontrolü sağlanmış oldu.

"Başarımızı 2020'de daha ileriye taşıyacağız"

Kendilerini her geçen gün geliştirdiklerini ifade eden Bilim ve Teknoloji Kulübü Başkanı Umut Kayabaşı, "TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen yarışlara ilk defa 2018 yılında Çeşm-i Cihan isimli aracımızla katılmıştık. 2018 yılında ekip arkadaşlarımızla birlikte ürettiğimiz elektrikli aracımızla verimlilik alanında 22'inci hız testlerinde ise 6'ıncı olmuştuk. Burada edindiğimiz tecrübelerimizin üzerine yenilerini ekleyerek "Gökbörü'yü ürettik. Yeni aracımızı üretirken verimlilik üzerine yoğunlaştık. En az tüketimle en fazla mesafe kat etmesi için aylar süren bir çalışma gerçekleştirdik. Aracın motoru ve mekanik parçaları dâhil tüm parçalarını ekip arkadaşlarımızla birlikte ürettik. Bunun sonucunda yarışlarda ilk 10'da yer aldık. Ayrıca "Tanıtım Yaygınlaştırma Teşviki" ödülü almaya da hak kazandık. Bu tecrübeleri daha ileriye taşıyacağız." dedi.

Kayabaşı, üretim sürecinin her aşamasında kendilerine destek olanlara da teşekkür ederek, "Aracımızın üretim sürecinde yoğun mesai harcadık. İç ve dış paydaşlarımızdan destek aldık. Bu noktada her konuda olduğu gibi "Gökbörü'yü üretmemizde de her zaman yanımızda olarak bizleri yüreklendiren Saygıdeğer Rektörümüz Prof. Dr. Orhan Uzun'a ekip arkadaşlarım adına teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca kulüp akademik danışmanımız Dr. Öğr. Üyesi Abid Ustaoğlu ile birlikte bizlere destek olan tüm hocalarımıza ve sponsorlarımıza da ayrı ayrı teşekkür ederim." diye konuştu.

"Öğrencilerimizin edindiği tecrübeler en büyük mutluluğumuz"

Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun da Kocaeli Körfez Pisti'nde gerçekleştirilen yarışlara giderek, öğrencilere destek oldu.

Yarışma sonrası öğrencileri tek tek tebrik eden Rektör Uzun, "Bartın Üniversitesi olarak öğrencilerimizin gelişimini her zaman önceliğimiz olmuştur. Onları mezun ederken donanımlı bireyler olmaları için tüm personelimizle birlikte yoğun çaba sarf ediyor, öğrencilerimizi teşvik ediyoruz. Öğrencilerimiz de yaptıkları çalışmalarla her zaman bizleri gururlandırıyor. Bilim ve Teknoloji Kulübü öğrencilerimiz ise her geçen gün kendilerini geliştirmeyi ve yeni tecrübeler edinmeyi bildiler. Sürdürülebilir bir anlayışla bir önceki yıl aldıkları dereceyi geliştirerek, "Elektrikli Araç Yarışları'nda ilk 10'a girmeyi başardılar. TÜBİTAK'ın 15 yıldır yaptığı yarışlara yeni katılan bir üniversite olarak, öğrencilerimizin aldıkları bu başarıyı önemsiyorum. Öğrencilerimizin edindiği tecrübenin onların mesleki hayatlarında bir adım önde olmalarını sağlayacaktır. Elde edilen derece ve alınan ödülün yanında belirtmeliyim ki, en büyük mutluluğumuz öğrencilerimizin üniversite okurken bir şeyleri başarabildiklerini görmek ve edindiği tecrübelerdir." ifadelerini kullandı.

Rektör Uzun teşekkür etti

Aracın üretilmesinde ve elde edilen başarılardan dolayı öğrenciler ile destek veren paydaşlara teşekkür eden Rektör Uzun, "Otomobilin yapımında büyük rol oynayan Bilim ve Teknoloji Kulüp Başkanı Umut Kayabaşı ve ekip arkadaşlarını tebrik ediyorum. Yüzde 100 yerli olarak üretilen elektrikli otomobilin yapımında öğrencilerimize verdikleri katkılardan dolayı Kulüp Akademik Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Abid Ustaoğlu ile birlikte tüm öğretim elemanlarına teşekkür ediyorum. Öğrencilerimizin geleceğe dönük projeler üretmeleri noktasında yüreklendirerek, yerli ve milli olanı teşvik etme noktasında gösterdikleri gayret dolayısıyla TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal'a şükranlarımı sunuyorum." şeklinde konuştu.

‘Gökbörü’ İlk 10’daki Yerini Aldı

‘Gökbörü’ İlk 10’daki Yerini Aldı

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2002 Haber Sitesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0850 533 02 62 Faks : 0212 210 34 00