"içeri Mi Sokayım, Dışarı Mı?"

"içeri Mi Sokayım, Dışarı Mı?"
SPORX ÖZEL - Spor Toto Süper Lig'de Fenerbahçe ile Osmanlıspor arasında oynan maçta Skrtel'in kafa vuruşunun kale çizgisini geçip geçmediği tartışmaları Türkiye'nin gündemine oturdu.
SPORX ÖZEL - Spor Toto Süper Lig'de Fenerbahçe ile Osmanlıspor arasında oynan maçta Skrtel'in kafa vuruşunun kale çizgisini geçip geçmediği tartışmaları Türkiye'nin gündemine oturdu. Yayıncı kuruluşun pierosuna göre Sktrel'in vuruşu, 5 cm kale çizgisini geçse de Osmanlıspor kurucu başkanı Ahmet Gökçek, piero sistemine inanmadıklarını ve yayıncı kuruluşun bu pozisyonun pierosunu canlı yayınlanan maç sırasında ekrana getirilmemesinin altında başka sebeplerin olduğunu iddia etti. Peki Piero sistemi nedir? Piero sistemi güvenli midir?

TÜRKİYE, 2007'DE PIERO İLE TANIŞTI
PIERO'NUN "BABASI" BBC...

Piero sistemi, BBC için çalışan BBC Araştırma ve Geliştirmew Platformu tarafından üretilmiştir ve tüm dünyada 50'den fazla yayıncı kuruluş tarafından sadece futbol değil Rugby, atletizm, basketbol, voleybol ve futbol müsabakalarında da kullanılıyor. 2007 yılında ilk kez Türkiye'ye giriş yapan ve kullanılmaya başlanan Piero sistemi hakkında konuşan BBC Araştırma ve Geliştirme Plaftormu Başkanı Andrew Thompson: "Gerçek taraftarlara daha detaylı analizler ve kritik pozisyonlara ilişkin daha açıklayıcı cevaplar vermek istedik" ifadelerini kullanıyor.

TOROĞLU: "TOPU İÇERİ Mİ SOKAYIM, DIŞARI MI ÇIKARTAYIM"

Uzun yıllar Lig TV'de görev yapan ErmanToroğlu'nun NTVSpor'da katıldığı bir program Piero sistemi ile ilgili söylediği sözler dikkatlerden kaçmadı. Piero sisteminin istendiği gibi oynatılabileceğini ima eden Toroğlu, "Hiç unutmuyorum Altay maçında, kalede Zafer var. Bir top geldi, Zafer çıkarttı mı, çıkartmadı mı ortalık karıştı. Millet döndü "Hocam dedi görmüyor musun. Dedim nereden göreyim kardeşim 200 metre var. İşte ertesi gün makinaya bakacağız, Şansal diyor ki "Uğur hazırlıyorsunuz değil mi pozisyonu. Uğur diyor ki; hazırlıyoruz ağabey. Kasetler uçuyor geliyor derken. Şansal bir daha Uğur'a diyor, hazırlıyorsunuz değil mi? Uğur da diyor ki, hazırlıyoruz da soruyor işte topu içeri mi sokayım, çıkarayım mı diye (Gülüyor)." ifadelerini kullandı

PIERO SİSTEMİ NEDİR? "GERÇEK SAHA"

Piero, spor müsabakalarındaki pozisyonları analiz etmek ve açıklık getirmek amacıyla üretilen 3 boyutlu bir grafik sistemidir. Özellikle BBC1'de 2004 yılından bu yana kullanılan bu sistem, genel olarak televizyonlarda yorumcular ve sunucular tarafından kullanılır. Piero, kullandığı yenilikçi görüntü işleme algoritmaları ile sahada yaşanan pozisyonun, sanal ortama grafik formunda aktarımını sağlar. Piero, sahadaki oyuncuları "gerçek saha" algısından çıkararak yarattığı "sanal saha" platformuna aktararar yaşanan pozisyonu en iyi görüş açısından grafiğe dönüştürür. Bu sistem, yalnızca stadyum temelli spor organizasyonlarında değil aynı zamanda atletizm yarışmalarında da kullanılır.

POZİSYONLAR İSTENEN HER AÇIDAN ALINIR!

İsmini İtalyan ressam Piero della Francesco'dan olan söz konusu sistem, yarattığı sanal stadyum içerisinee aktardığı sanal oyuncular ile yaşanamış herhangi bir pozisyonu istediği her açıdan grafiğe dönüştürebilir. Piero, farklı kamera pozisyonlarından aldığı telemetrik verileri, video sinyalleri aracığıyla 3 boyutlu grafiğe dönüştürecek olan bilgisayar ortamına gönderme prensibi ile çalışır. Artan her kamera ve açı sayısı, Pierro tarafından verilecek daha detaylı veri anlamına gelir.

HER ALANA FOCUS YAPILABİLİYOR

Pieroyu kullanan operator, mevcut bilgileri sisteme girerek neredeyse eş zamanlı pozisyon tekrarları ve daha detaylı görüntüler eder. Piero'nun yapay kamerası, oluşturulan sanal stadyum içerisindeki her alana focus yapma yetisi ile pozisyonun içindeymiş hissi uyandırır ve gerçek kameraların görüntüleyemediği noktaları ekrana getirir.

KRİTİK NOKTA

Tüm bunların yanı sıra; Piero, herhangi bir oyuncunun koşu mesafesi ve çekilen bir şutun hızı ile kaleye olan uzaklığı gibi detaylı istatistikleri de izleyiciye aktarır.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.