Belediye Başkanından Termik Santral Tepkisi

Belediye Başkanından Termik Santral Tepkisi
Zonguldak'ın Kilimli İlçesi'ne bağlı Çatalağzı Belde Belediye Başkanı Adnan Akgün, 7 bin nüfuslu beldede faaliyet gösteren 7 üniteden oluşan toplam...

Zonguldak'ın Kilimli İlçesi'ne bağlı Çatalağzı Belde Belediye Başkanı Adnan Akgün, 7 bin nüfuslu beldede faaliyet gösteren 7 üniteden oluşan toplam 3 bin 90 megevat enerjili 3 termik santrale ilave yeni bir termik santral kurulmak istenmesine tepki gösterdi.

Zonguldak'ın Kilimli İlçesine bağlı Çatalağzı beldesinde Deniz kenarındaki Ömerağzı sahilinde yapılması planlanan 160 megavat gücündeki termik santral ile kül barajı için yarın Çevre Bakanlığı'nda yapılacak Değerlendirme Toplantısı öncesinde Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün, açıklamalarda bulundu. Termik santralin sadece Çatalağzı için değil tüm Zonguldak halkının sorunu olduğunu dile getiren Akgün, "Enerji üretimi için kendi sağlıklarından fedakarlık yapıyorlar ama bu saatten sonra santral istemiyoruz. Mevcut santrallerin de revize edilip çalışmasını istiyoruz. Bu bağlamda da belki de dünyada ve Türkiye'de tekiz. Hafta başında da bu olumsuz durum için Guiness Rekorlar Kitabı'na da başvuracağız. Bu olumsuz durumu bu insanlara layık gören yöneticileri vicdanlarıyla baş başa bırakıyoruz. Enerji üretimi için kendi sağlıklarından fedakarlık yapıyorlar ama bu saatten sonra santral istemiyoruz. Artık yeter diyoruz" dedi.

"Bu saatten sonra da Termik Santral kurulmasını istemiyoruz"

Çatalağzı halkının bu termik santrallere zorunlu bırakıldığını, halkın kanser hastalığıyla karşı karşıya bırakıldığını dile getiren Başkan Akgün, "Şuan Çatalağzı'nda bulunan Termik Santralleri hepimiz görüyoruz. 7 bin nüfuslu beldede 700 metrede 7 tane termik santral şu an kurulmuş aktif olarak çalışmaktadır. Termik santraller üretim yaparken günde 30 bin ton kömür yanmakta ve bu 30 bin ton kömür yakılınca 10 bin ton kül ortaya çıkmaktadır. Bu santralleri soğutmak için denizden saatte 320 bin metre küp su çekilmekte ve bu soğutma çalışmaları sonucunda kullanılan su tekrar denize verilmektedir. Dışarıya salınan zehirli gaz ise 450 milyon metredir. Bu zehirli gazlar halkın kanser ve solunum hastalıklarına yakalanmasına sebebiyet veriyor. Çatalağzı halkı buna mecburen razı bırakılıyor. Yarın Çevre Bakanlığı'nda Ömerağzı'na yapılması planlanan termik santralin değerlendirme toplantısı var. Biz şunu söylüyoruz. Bu insanlar bu kadar fedakarlık yapıyor, sağlıklarından oluyorlar. Enerji üretimi için kendi sağlıklarından fedakarlık yapıyorlar ama bu saatten sonra santral istemiyoruz. Mevcut santrallerin de revize edilip çalışmasını istiyoruz. Bu bağlamda da belki de dünyada ve Türkiye'de tekiz. Hafta başında da bu olumsuz durum için Guiness Rekorlar Kitabı'na da başvuracağız. Bu olumsuz durumu bu insanlara layık gören yöneticileri vicdanlarıyla baş başa bırakıyoruz. Artık yeter diyoruz. Bu saatten sonra da Termik Santral kurulmasını istemiyoruz. Tüm halkımız da istemiyor. Yarın ki toplantıya da tüm Zonguldak'ta seçimle makamlara gelmiş insanların hepsini, halkı temsil eden hepsini yarın saat 10'da Çevre Bakanlığı'nın 4'üncü katında gerçekleşecek olan değerlendirme toplantısına davet ediyorum. Teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

"Sağlıklı yaşam hakkımızı elimizden aldılar"

Ardından 1500 imza topladıklarını ve halkın Çatalağzı bölgesinde daha fazla termik santral istemediklerini dile getiren Çatalağzı Çevre Koruma Derneği Başkanı Aydemir Akbaş, " Halkın oyuyla belli yerlere yönetim kadrolarına geçmiş olan Zonguldaklı yöneticiler bizi burada oturdu. Anayasal hakkımız olan sağlıklı yaşam çerçevesinde olan hakkımızı elimizden aldılar. Bizim burada istediğimiz herhangi bir santral projesine karşı protesto etmek, terörist eylem yapmak değil, biz sadece her canlıda bulunan yaşam içgüdüsünü savunarak yaşamak istiyoruz. Parasal güçleri olan kişilerin saldırılarına dur diyecek bir Zonguldak yöneticisiyle karşı karşıya gelmedik bu güne kadar. İmza kampanyasına gelince bu santral projelerinin önemli bir basamağı olan sosyolojik araştırma adı altında olan anketler yapılmak zorunda. Bu anketlerden "evet" sonucu çıkmadığı sürece burada santral yapılamaz. Bunlar kendi aralarında bir şekilde anket yapılmış gibi gösteriyorlar bizde bunlara karşılık 1500 imzanın önüne geçerek artık bu bölgede santral istemediğimizi göstermiş olacağız. İnşallah yarın Çevre Bakanlığı'nda bize destek olmak isteyen yöneticilerimizin ilk olarak aramızda görmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

Belediye Başkanından Termik Santral Tepkisi

Belediye Başkanından Termik Santral Tepkisi

Belediye Başkanından Termik Santral Tepkisi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.