Hakkari’nin İl Olmaktan Çıkarılmasına Vatandaşlar Tepki Gösterdi

Hakkari’nin İl Olmaktan Çıkarılmasına Vatandaşlar Tepki Gösterdi
Hakkari’nin ilçe olması konusunda hazırlanarak meclise sunulan yasa tasarısına il merkezindeki vatandaşlardan tepkiler gelmeye başladı.

Hakkari ve Şırnak’ın il olmaktan çıkarılması, Cizre ve Yüksekova ilçelerinin il olması ve Hakkari'nin adının Çölemerik olarak değiştirilmesi yönünde hazırlanarak meclise sunulan yasa tasarısına Hakkarili vatandaşlar tepki gösterdi. Çarşı merkezinde açıklamada bulunan Hakkari’nin illeri gelenlerinden Adil Erdoğan, Hakkari’nin ilçe olmasına sert tepki gösterdi. Erdoğan, “Yasalar çerçevesinde demokratik tepkimizi dile getirmemiz lazım. Bize büyük bir haksızlık yapıldı.Hakkari ilçe olursa bize bağlı köy bile kalmayacak. Tarihi bir kentin bu hale getirmesi vicdana sığmıyor” dedi.

Hakkarili esnaflardan H. İbrahim Aşan ise, “Hepimizin şöyle bir tepkisi vardır, biz ilimizi vermiyoruz. Sonuna kadar direneceğiz. Konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar da götüreceğiz” şeklinde konuştu.
İsmail Tan isimli esnaf ise, Hakkari’nin 1936 yılından beri il olduğunu ifade ederek, “Hakkari olarak biz kesinlikle bu zulmü kabul etmiyoruz. Hakkari 1936 yılından beri ildir. Benim büyük dedem Sait Ağa, 1934 yılında Irak’ta Osmanlı sınırları çizilmeden Davuliye kentinde maliye müdürü idi. O zaman ödüllendirilerek Osmanlı kendisinin göğsüne şeref madalyası takarak Hakkari’ye davet edilmişti. Burası aşiretler kalesidir. Burayı Atatürk nasıl il yaptıysa, 80 yıldır il ise şimdide öyle kalmalıdır. Bizler Hakkari halkı olarak Yüksekova’nın il olmasına karşı değiliz. Ben 24 yıllık esnafım, batıya yatırım yapmadım. Yatırımı kendi ilime yaptım. Buraya emek ve ömrümü verdim. Ama ne yazık ki bize yapılan şu anda zulümdür. Herkesi kendimiz gibi vicdanlı biliyorduk. Ama ne yazık ki bize merhamet gösterilmedi” ifadelerini kullandı.

Bir vatandaş ise, “Bitlis’i Tatvan’a, Tunceli’yi Elazığ’a, Artvin’i ise Erzurum’a bağlasınlar, çünkü bu iller de elverişli iller statüsünde değiller” şeklinde konuştu.  Ş

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.