Mevlana Anıldı

Mevlana Anıldı
Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile Fen Edebiyat Topluluğu'nun ortaklaşa düzenlediği "Mevlana'yı Anma" programında,...

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile Fen Edebiyat Topluluğu'nun ortaklaşa düzenlediği "Mevlana'yı Anma" programında, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Güleç "Ney Nedir Ne Der?" konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Düzce Üniversitesi Cumhuriyet Konferans Salonu'nda gerçekleştiren programda Hz. Mevlana'nın ölümünü sevgiliye kavuşma şeklinde düşünülmesi gerektiğini belirterek sözlerine başlayan Prof. Dr. İsmail Güleç, Mevlana Hazretlerinin ölümünü bir vuslat olduğunu belirterek, bu vuslatın yıl dönümünde bir araya gelmelerine vesile olan herkese teşekkür etti.

Hz. Mevlana'nın, Mesnevi'sinde dinle diyerek sözlerine başlamasının birçok anlam ifade ettiğini dile getiren Prof. Dr. İsmail Güleç, "Eğer siz dinlemezseniz anlayamazsınız, sağlıklı bir iletişim gerçekleşmez. Dinlemenin bir diğer anlamı da görmeden sevmek, kulağımızla duyduklarımıza aşık olmaktır. Bunun en güzel örneği ise Peygamber Efendimizdir. Çünkü onu görmeden seviyoruz. Onun yaptıklarını duydukça ona aşık oluyoruz. Gerçek olan burada dinleyerek sevmenin önemine şahit oluyoruz" diyerek şairlerin de "dinle" kelimesini bu şekilde açıkladığını belirtti.

Ney'in tarihinden ve özelliklerinden de bahseden misafir konuşmacı, Ney musiki aletinin, insanlığın en eski icatlarından birisi olduğunu belirterek, doğal bir saz kamışının birkaç işlemden geçirilerek elde edildiğini ve dokuz boğumdan oluştuğunu ifade etti. Ney'in sazlıklardan çıkıp bir aşığın eline geçtiği zaman bir ateşe dönüştüğünü ve aşıkları yaktığını söyleyen Prof. Dr. İsmail Güleç, kendisini dinleyen herkese teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Program, Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Müzik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Volkan Gidiş'in hazırlayıp sunduğu "Aşk-ı Mevla" adlı konseri ile son buldu.

Mevlana Anıldı

Mevlana Anıldı

Mevlana Anıldı

Mevlana Anıldı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.