Uyuşturucuyla Mücadelede Merbader Külliyesi Ve Rehabilitasyon Merkezi Kuruluyor

Uyuşturucuyla Mücadelede Merbader Külliyesi Ve Rehabilitasyon Merkezi Kuruluyor
Mersin'de uyuşturucu bağımlılığının önüne geçmek, bağımlıların yeni psikolojik yöntemler ve rehabilitasyonla tedavilerini sağlamak üzere Mersin...

Mersin'de uyuşturucu bağımlılığının önüne geçmek, bağımlıların yeni psikolojik yöntemler ve rehabilitasyonla tedavilerini sağlamak üzere Mersin Hayata Bağlananlar Derneği (MERBADER) kuruldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile Mersin Valiliği desteğinde hayata geçirilen dernek bünyesinde devlet desteği ile bir külliye ve rehabilitasyon merkezi kurulacak.

Türkiye'de uyuşturucu kullanımının giderek artması üzerine İçişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla harekete geçti. Bu kapsamda, pilot iller belirlenerek Valilikler kanalıyla uyuşturucuyla mücadele dernekleri kurulurken, şu ana kadar 9 ilde kurulan derneklerden biri de Mersin'de hayata geçirildi. MERBADER adıyla faaliyetlerine başlayan dernek, uyuşturucu ve madde bağımlılığıyla mücadelede, akademisyenlerden hekimlere, hukukçulardan uzmanlara kadar geniş bir yelpazede yer alan kurucu yönetimle ilk adımını attı.

MERBADER'in kuruluşu, bir kafede düzenlenen basın toplantısıyla Mersin kamuoyuna duyuruldu. Kurucu Başkanlığını Nizamettin Kılıç'ın yaptığı dernekte, Toros Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu ile birlikte çeşitli kamu kurumları ile sivil toplum örgütlerinden 16 Yönetim Kurulu Üyesi görev aldı.

"Pilot 9 ilde kurulan derneklerden biri de Mersin'de MERBADER olarak hayata geçti"

Toplantıda, Dernek Başkanı Kılıç, derneğin kuruluş amacı ve yapacağı çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Uyuşturucu ve madde bağımlılığının çağın en büyük vebası haline geldiğini, can ve mal güvenliğini tehdit ettiğini belirten Kılıç, uyuşturucu bağımlısı gençlerin durumunun içler acısı olduğunu söyledi. Devletin uyuşturucuyla mücadelede kararlı olduğunu vurgulayan Kılıç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, iki ay önce Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı ile yaptığı müzakerenin ardından verdiği talimatla Türkiye'de 9 ilde uyuşturucuyla mücadele dernekleri kurulduğunu anlattı. Bu derneklerden birinin de Mersin Hayata Bağlananlar Derneği adıyla Mersin'de kurulduğu bilgisini veren Kılıç, diğer illerin ise İstanbul, Ankara, Kocaeli, Bursa, Antalya, Adana ve Gaziantep olduğunu kaydetti.

"Mersin Valiliği'nin 2,5 milyon liralık "Hayata Gülümse" projesi eşgüdümlü olarak başlatılacak"

Mersin'de uyuşturucu bağımlılığının ciddi bir kanayan yara olduğunu ifade eden Kılıç, derneğin de bu alanda mücadele edeceğini söyledi. Kılıç, "Bu kentin projeye ihtiyacı var. Uyuşturucuyla mücadele hassas bir konu. Mersin Valiliği'nin eşgüdümlü bir projesi olan "Hayata Gülümse" projesi, 2,5 milyon liralık bir proje. Bakanımız Lütfi Elvan tarafından onaylanarak Mersin'de eşgüdümlü bir proje olarak başlatılacak. Bu bizi sevindiriyor, çünkü bu tür projeler kentimizin hem önünü açmakta hem de kentimizdeki madde bağımlısı veya potansiyel madde bağımlılarının önüne geçmektedir" dedi.

Derneğin kuruluşunda Mersin Valisi Ali İhsan Su'nun da çok büyük katkıları olduğunu belirten Kılıç, kuruluş aşamasının Valilik koordinesinde gerçekleştiğini ifade etti. Kılıç, "Devletimizin uyuşturucuyla mücadele konusunda kararlılığını gösterecek ve kentimizde kanayan yaralara parmak basacak bir dernek. Biz 1,5 ay içerisinde birçok anne, baba, abla, kardeşle ve çok ciddi sorunlarla karşılaştık. Sosyal medya hesabından derneğin kuruluşunu paylaştığımızda bize çok ciddi dönüşler oldu. Çok kötü durumda olan kişiler var. Uyuşturucu illeti hiç dışarıya yansıtılamayacak ve hiç kimseye söylenmeyecek bir illet durumdadır. Ölümler var bu kentte, artık can ve mal güvenliği yok" diye konuştu.

"Sosyal medyada ismini bile bilmediğimiz birçok uyuşturucu madde yayılmaya başladı"

Sosyal medyada, bazılarının ismini bile bilmedikleri birçok uyuşturucu maddenin yayılmaya başladığına dikkat çeken Kılıç, "Bu konuda bir aydır eğitim de alıyoruz. İsmini sayamadığım birçok madde var ama en son şu anda Türkiye'ye yeni girmiş ve yaygınlaşan bir maddeden bahsetmek istiyorum. Bu da insanları zombileştiriyor, insan yiyorlar. İnsanlara, araçlara, çevreye, doğaya zarar veriyorlar. Allah kimsenin başına vermesin, göstermesin hiçbir aileye. Kötü bir sentetik uyuşturucu. Yönetim Kurulu olarak bu mücadelede çok büyük bir kararlılık içindeyiz. Bu kararlılık olmasa uyuşturucu illeti çok büyük bir illet, bu kararlılıkla yürüyeceğiz. Bu kararlılıkla yürümesek bu kentte çok farklı durumlar da söz konusu olabilir" ifadelerini kullandı.

"MERBADER Külliyesi ve Rehabilitasyon Merkezi yapacağız"

Bu mücadelede basından da destek isteyen Kılıç, derneğin çalışma sistemi ve projeleri hakkında da bilgi verdi. Derneğin iki aşamalı yol izleyeceğini aktaran Kılıç, "Biri önleyici hizmetler. Çocuklar ve gençlerimizin uyuşturucuya bulaşmamaları için farkındalık oluşturarak, interaktif çalışmalar yapacağız. Klasiğin dışına çıkacağız ve farklı yöntemler izleyeceğiz. İkinci aşamamız ise uyuşturucuya bulaşmış, "beni kurtarın" diyen kişilerin rehabilitasyon yöntemiyle kurtulması. Bu çerçevede MERBADER Külliyesi ve Rehabilitasyon Merkezi yapacağız. Bu, Mersin için büyük bir sürpriz. Külliyeyi çok farklı noktalardan destek alarak yapacağız. Külliyenin içerisinde 50 kişilik yatak kapasiteli bir rehabilitasyon merkezimiz olacak. Ayrıca seracılık, hayvancılık, tarım olacak. Ekolojik bir köy olacak. Çünkü madde bağımlılarını biz ilaçla tedavi etmek istemiyoruz. Madde bağımlılarını ilaçla tedavi ettiğimiz zaman maddeden kurtuluyor, bu sefer ilaca başlıyor. Madde bağımlısı, bu merkezden çıktığında tamamen rehabilite olmuş, topluma kazandırılmış ve işe girebilecek halde olacak" şeklinde konuştu.

Külliye ile ilgili bir soru üzerine Kılıç, şu yanıtı verdi: "Külliyeyi tamamen devlet desteğini alarak yapacağız. Burada en büyük görev, sosyal sorumluluk projesi olarak belediyelerimize düşüyor. Belediyelerden destek isteyeceğiz. Projemiz şu an yazım aşamasında. Külliyemiz yatak kapasiteli bir yer olacak. Konferans, eğitim, tiyatro salonları, çiftlik alanı, ekolojik tarım olacak içinde. Oraya gelen bir bağımlı, kendi sütünü, yumurtasını alacak, kendi domatesini, biberini, fasulyesini ekecek, hem orada rehabilite olacak hem de kendi ektiğini oradan kendisi temin etmiş olacak. Ayrıca el sanatları ile bir beceri kazandırılacak. Ayrıca bir spor kompleksi de olacak."

Kılıç, moderatör liderlik eğitimleri vereceklerini, robotik kodlama ve yapay zeka atölyeleri kuracaklarını, anne eğitimleri başlatacaklarını da söyledi.

Prof. Dr. Elbeyoğlu ise bağımlılığın sosyal ve psikolojik bir sorun olduğunu, bu nedenle ilaç tedavisinin tek başına yeterli olmayacağını belirterek, rehabilitasyon merkezinde hem sosyal hem de psikolojik ilaçsız tedavi yöntemlerini uygulayacakları bilgisini verdi.

Uyuşturucuyla Mücadelede Merbader Külliyesi Ve Rehabilitasyon Merkezi Kuruluyor

Uyuşturucuyla Mücadelede Merbader Külliyesi Ve Rehabilitasyon Merkezi Kuruluyor

Uyuşturucuyla Mücadelede Merbader Külliyesi Ve Rehabilitasyon Merkezi Kuruluyor

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.