İETT Otobüslerine Acil Durumu Butonu Geliyor

İETT Otobüslerine Acil Durumu Butonu Geliyor
İstanbul'da İETT otobüslerinde yolcuların taciz veya benzeri durumda basabileceği acil durum butonu bugünnden itibaren kullanılmaya başlandı.

İETT, yolcuların maruz kalabileceği tehlikelere karşı önlem olarak araçlara "acil durum butonu" koymaya başladı. İlk olarak metrobüslere konulan butona basılmasıyla araçtaki kamera görüntüleri kontrol merkezine gönderilecek.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yolcuların maruz kalabileceği tehlikelere karşı önlem olarak zorunlu hale getirdiği "acil durum butonu', bugün itibariyle metrobüslerde kullanılmaya başlandı. İETT tarafından başlatılan uygulamada metrobüslere acil durum butonu yerleştirildi.

Yolcu ve şoförlerin kolay erişebilecekleri noktalara konulan acil durum butonu ile oluşabilecek acil durumlarda araçtaki anlık kamera görüntüleri kontrol merkezine gönderilecek. Böylelikle güvenlik güçleri de harekete geçerek anında müdahale edecek.

"KAMERA GÖRÜNTÜSÜ VE FOTOĞRAF GÖNDEREBİLECEKLERİ YAPI"

Konu ile ilgili açıklama yapan İETT Bilgi İşlem Daire Başkanı Hasan Çelikdelen, "Geçen yıl Mersin'de yaşanan toplu taşıma aracında üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın saldırıya uğrayarak hayatını kaybetmesinin ardından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız harekete geçerek toplu taşıma araçlarında acil durumlar ile ilgili bulunması gereken teknolojik alt yapı çalışması başlattı. İETT'de proaktif bir yaklaşım var. Bizim toplu taşıma araçlarımızda yolcularımızın güvenliğini en üst seviyede tutmak amacıyla bir çalışma yaptık. Şuanda araçlarımızda "acil durum botunu" olarak tabir ettiğimiz butonları araçlarımıza konumlandırarak, yolcularımızın herhangi bir zor durumda hızlı bir şekilde alarm gönderebilecekleri ve kamera görüntüsü ve fotoğraf gönderebilecekleri yapı" dedi.

"ACİL DURUM CANLI İZLENECEK"

Ekran aracılığıyla araçların içerisinde üretilen acil durum butonlarına basılmasıyla üretilen acil durum sinyalini ve kamera görüntülerini ekrana yansıtabildiklerini aktaran Çelikdelen, "Acil durum butonuna basıldığı zaman görevli personelimiz sinyalin hangi araçtan geldiğini ve olay anına ait görüntüleri buradan tespit edebiliyor. Araç konum bilgisini bu yazılım içerisinden tespit ederek güvenlik güçlerini ve ilgili personelimizin olay yerine intikalini sağlıyoruz. Şuanda 800 aracımızda bu alt yapı mevcut. Şoför personelimizin kullanabileceği acil durum butonumuz da araç içerisinde mevcut. Yolcularımız için şuanda iki aracımızda kullanılıyor. Diğer araçlarda da bunu yaygınlaştıracağız" dedi.

"KAYITLAR MERKEZDE TUTULACAK"

Acil durum butonunun yolcuların çok kısa sürede erişebileceği yerlere monte edildiğini belirten Çelikdelen, "Amaç dışı kullanımlarında en aza indirilmesi ve yolcularımızın bilgilendirilmesi için çalışma yapılacak. Araç içerisinde bundan sonraki süreçte uygun konumlar belirlenerek, sonraki butonlar konumlandırılacak. Olay anına ait olan ve merkeze gönderilen görüntü ve fotoğraflar kayıt merkezimizdeki sunucularımızda tutuluyor" şeklinde konuştu.

Acil durum butonunu İETT araçlarında gören vatandaşlar ise yeni uygulamadan memnun olduklarını belirttiler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.