İlk Bebek İkincinin Garantisi Değil

İlk Bebek İkincinin Garantisi Değil
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op.Dr. Süleyman Tosun, "Sekonder infertilite sorunsuz bir şekilde tıbbi bir tedavi gerektirmeden, en az bir...

Op.Dr. Süleyman Tosun, Sekonder infertilite durumu hakkında bilgi verdi.

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op.Dr. Süleyman Tosun, "Sekonder infertilite sorunsuz bir şekilde tıbbi bir tedavi gerektirmeden, en az bir çocuk sahibi olan çiftlerin daha sonra istemelerine rağmen gebeliğin oluşmaması veya gebeliklerin düşükle sonuçlanması durumudur. Çocuk sahibi olan çiftlerin yaklaşık yüzde 10'u bu problem ile karşılaşmaktadır. Eğer ikinci çocuğa sahip olmak için çaba sarf edilmiş ancak gebelik oluşmamış ise belki de çok zaman kaybetmeden, nedenin anlaşılması ve tedavisi açısından bu konuda uzman bir hekime başvurulması gerekir. Henüz hiç çocuk sahibi olamamış çiftlere önerdiğimiz gibi, sekonder infertilite problemi yaşayan çiftler içinde önerim ; 35 yaş altındaki kadınlarda 1 yıl, 35 yaş ve üzerindeki kadınlarda 6 ay, 40 yaş ve üzerinde ise 3 ay gebelik olmamışsa muhakkak bir uzman görüşü alınmalıdır. Adet düzensizliği, vücutta artmış kıllanma, aşırı kilo artışı, geçirilmiş ameliyatlar(myom, yumurtalık kistleri, dış gebelik ameliyatı...gibi), birinci derece yakınlarda (anne, teyze, hala) erken menopoz hikayesi, endometriozis(çikolata kisti) var ise en kısa zamanda doktora başvurulmalıdır. Erkekte ise testislerle ilgili bir ameliyat geçirmiş veya ameliyat olmasa da testislerde şiddetli ağrı, şişlik veya cinsel isteksizlik, ereksiyon problemi var ise bu süreler beklenmeden üroloji uzmanı ile görüşülmelidir. Tedavileri geciktirmek, daha sonra tedavi başarı şansının düşmesine neden olabilir" dedi.

Sekonder infertilite durumunun nedenlerini şöyle sıraladı:

"Kadına, erkeğe veya her ikisine de bağlı nedenler zaman içinde gelişmiş olabilir. Kadına bağlı nedenler; Yaş, en önemli nedendir. Yaşla birlikte yumurta sayı ve kalitesinde azalma görülür. Özellikle 40 yaş üzerinde bu ivme daha da hızlanır. Yumurtlama problemleri; PCO(polikistik over hastalığı),azalmış yumurta sayısı ile birlikte bozulan yumurtlama fonksiyonları. Tüplerle ilgili problemler; tüplerin bütünlüğünü bozan geçirilmiş ameliyatlar(dış gebelik, myom ameliyatları, yumurtalık kisti ameliyatları, appendektomi gibi karın içi ameliyatlar. Rahimin yapısal bozukluğuna neden olabilen kürtaj , bulunduğu yer ve büyüklüğüne bağlı bazı myomlar ,rahim içi gelişen polipler, endometriumun( embriyonun yerleştiği ,rahim iç zarı tabakası) bütünlüğünü bozmuş olabilir. Bazı sistemik hastalıklar,;Tiroid bozuklukları, diyabet, böbrek hastalıkları, anemi gibi. Yumurta kalitesini bozabilecek çevresel faktörler, kimyasal maddeler veya radyasyona maruz kalma. Tedavi amaçlı kemoterapi, radyoterapi.

Erkeğe bağlı nedenler; Geçirilmiş testis operasyonları, travma veya enfeksiyoları(orşit). Sistemik hastalıklar; diyabet, tiroid bozuklukları. Çevresel faktörler; hava kirliliği, sigara, alkol kullanımı, kimyasal maddeler veya aşırı ısıya uzun süre maruz kalma. Ereksiyon problemleri, stres ve diyabet gibi."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.