Iraklı Siyasiler, Ankara-bağdat Krizini Bbc'ye Değerlendirdi

Iraklı Siyasiler, Ankara-bağdat Krizini Bbc'ye Değerlendirdi
Ankara İle Bağdat arasında yaşanan kriz, uluslararası medyanın haber va yorumlarına konu olmaya devam ederken BBC, Iraklı politikacıların görüşlerine...
Ankara İle Bağdat arasında yaşanan kriz, uluslararası medyanın haber va yorumlarına konu olmaya devam ederken BBC, Iraklı politikacıların görüşlerine başvurdu. Şii milletvekili ve Irak hükümetinin eski ulusal güvenlik danışmanı Muvaffak El Rubai, Türk askerlerinin Bağdat'ın izni olmadan Musul'da savaş alanında görülürse "düşman askeri" muamelesi göreceğini öne sürdü. Türkiye'nin endişelerini anladıklarını ifade eden Sünni milletvekili ve eski Başbakan Yardımcısı El Mutlak ise, gerilimin diplomatik yollarla çözülmesini istedi. . IKBY Sözcüsü Safin Dizayi Peşmerge güçlerinin Türkiye'den yardım istemediklerini savunurken Türkmen Cephesi Başkan Yardımcısı Hasan Turan da Türkiye'nin Musul operasyonunda uluslararası koalisyon içinde aktif rol almasını istediklerini söyledi.

Türkiye'nin Musul politikasını BBCTürkçe'ye değerlendiren Iraklı siyasilerden Şii milletvekili ve Irak hükümetinin eski ulusal güvenlik danışmanı Muvaffak El Rubai, Türkiye'nin operasyona dahil olması için davette bulunmadığını belirterek Türkiye'nin operasyona katıldığı yönündeki açıklamalar için de "Bu, Irak'ın egemenliğinin gaspıdır" iddiasında bulundu.

"Türkiye ile kavga etmek istemediklerinin" de altını çizen El Rubai, Türk askerleri, Bağdat hükümetinin izni olmadan Musul'da savaş alanında görülürse "düşman askeri" muamelesi göreceğini öne sürdüğü açıklamalarında

El Rubai, "Şii, Sünni ve Kürt, tüm Iraklılar Türkiye'nin ülkenin kuzeyinde yaptıklarından mutlu değil" gibi sözlerini de kullandığı açıklamalarında "Türkiye Irak'ın içişlerine karışıyor, çünkü kendi içinde sorunları var ve sorunlarını sınırları dışına ihraç etmeye çalışıyor. Hükümetin içinde yeni-Osmanlı tutkusu var ve Türkiye sınırları dışına yayılmak istiyorlar. Bu kabul edilebilir değil" gibi savları dile getirdi.

Ankara'nın "Musul'da hem sahada hem de sonrasında masada olacağız" sözlerine tepki gösteren El Rubai, "Musul'da savaş sonrasında diplomatik bir mesele olmayacak. Musul Irak'a iade edilecek"şeklinde konuştu.

-"TÜRKİYE'NİN ENDİŞELERİNİ ANLIYORUZ"-

Irak eski Başbakan Yardımcısı Sünni milletvekillerinden, Salih El Mutlak da Türkiye'nin Musul operasyonunda yer alacaksa, Bağdat hükümeti ile temasta olması gerektiği görüşünde.

Türkiye'nin Irak'taki duruma yönelik endişelerini anladıklarını ifade eden El Mutlak, Ankara ile Bağdat arasındaki gerilimin diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini de vurguladı.

Salih El Mutlak, Türkiye'nin bir gün Musul konusunda hak iddiasında bulunmasını beklemediklerini söyledi.

-"TÜRKİYE'NİN ENDİŞELENME HAKKI VAR AMA…"

Bu arada, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi sözcüsü Safin Dizayi ise Peşmerge güçlerinin Türkiye'den yardım istemediklerini savunarak "Geçmişte yardım talebimiz oldu. Ancak operasyon başladığından beri Türkiye'den topçu ateşi için yardım istemedik. İhtiyaç olması halinde ise Türkiye dahil herhangi bir ülkeden yardım istemekten çekinmeyiz" dedi.

Dizayi bununla birlikte Türkiye'nin ulusal güvenliği açısından bölgede olanlar hakkında endişelenme hakkı olduğunu kabul ederek "Türkiye bölgenin güvenliğine ve istikrarına katkıda bulunabilir ancak bu karşılıklı düzenlemelerle olmalı, Irak'ın egemenliğine saygı gösterilerek yapılmalı ve her iki tarafın çıkarlarını gözetmeli" dedi.

-"TÜRKİYE KOALİSYON İÇİNDE AKTİF ROL ALMALI"-

BBC Türkçe'ye konuşan Irak Türkmen Cephesi Başkan Yardımcısı Hasan Turan ise Irak Türkmenlerinin, Türkiye'nin Musul operasyonunda uluslararası koalisyon içinde aktif rol almasını istediklerini söyledi.

Türkiye'nin Kuzey Irak'ta PKK'nın varlığı nedeniyle "hassasiyetlerinin olduğuna" dikkat çeken Hasan Turan, "Ne Irak Türkiye'den vazgeçebilir, ne de Türkiye Irak'tan vazgeçebilir" dedi. Turan, Bağdat ve Ankara arasındaki sorunların çözümü için ABD'ye de rol düştüğünü kaydetti.(CN/ORH)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.