İşaret Dili Kursiyerlerinden Gümüşhane Caddelerinde Sosyal Deney

İşaret Dili Kursiyerlerinden Gümüşhane Caddelerinde Sosyal Deney
Gümüşhane'de işaret dili kursu öğrencileri toplumda farkındalığı artırmak için caddeye inip rastgele seçilen vatandaşlara işaret diliyle hastane,...

Gümüşhane'de işaret dili kursu öğrencileri toplumda farkındalığı artırmak için caddeye inip rastgele seçilen vatandaşlara işaret diliyle hastane, üniversite ve bankaya nasıl gidebileceğini sordu. Vatandaşların yüzde 80'inin işaret dilini anlamadığı ortaya çıktı.

Gümüşhane İşitme Engelliler Koruma Derneğinin girişimleriyle Halk Eğitimi Merkezi ortaklığında açılan işaret dili kursu devam ediyor. Mart ayında başlayan ve Nisan ayı sonunda sona erecek kursa 25'e yakın kursiyer katılırken, kursiyerlerin büyük bir bölümünü de Gümüşhane Üniversitesi öğrencileri oluşturuyor.

Kurs öğrencileri hem toplumun işaret dili seviyesini ölçmek hem de konuya dikkat çekip farkındalık oluşturmak için Atatürk Caddesi ve Fatih Parkında sosyal deney gerçekleştirdi.

Rastgele seçilen vatandaşlara işitme engelliymiş gibi davranan kursiyerler hastane, üniversite ve bankaya nasıl gidebileceğini sordu. Vatandaşların yüzde 80'inin işaret dilini anlamadığını ortaya çıkaran sosyal deneyde kursa gelmeleri tavsiyesinde bulunuldu.

İşaret diliyle kendisini anlatmaya çalışan işitme engelli bireyleri anlayamayınca neler hissettiği sorulan bir vatandaş, "İnsanların konuştuklarımızı anlamaması üzücü bir durum, onları anlayamamak daha fazla üzücü. En kısa zamanda inşallah öğreneceğim" cevabını verirken bazı vatandaşlar ise "Acaba ne diyor, anlamıyorum ki seni, ben nasıl yardımcı olabilirim sana" tepkisi verdi.

İşaret dilini anlamayanların çoğunluğunun "Söylediklerini anlamak isteyip yardımcı olmak isterdim ama anlayamadım. İşaret dili eğitimi almak isterim. Kursların var olup olmadığını da bilmiyorum. Yardımcı olamadığım için bende üzüldüm" değerlendirmesinde bulunduğu sosyal deneyde bazı vatandaşların da televizyondan faydalanarak kısmen işaret dilini bildiği gözlendi.

"Farkındalık oluşturmak için çok uğraştık"

"Sevgi engel tanımaz, biz bir aileyiz" sloganıyla gerçekleştirilen sosyal deneyle ilgili bilgi veren Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü son sınıf öğrencisi Şengül Bulut, yaklaşık 2 yıldan beri işitme engelliler derneğinin düzenlediği etkinliklere katıldığını belirterek, "Bu yıl İşaret Dili kursu açıldı. Belediye binasının 4.katında. Ona gönüllü olarak yardımcı oluyorum. İşitme engellileri biz ne kadar görmesek, fark etmesek te aslında onlar var. Biz farkındalık oluşturmak için çok uğraştık. Güzel tepkiler de alıyoruz ama çoğu insan da eğitiminin verilip verilmediğini bilmiyorlar. Öğrenmek isteyen birçok insan var ama kaynak nerde bilmiyorlar. Bizde onlara buradan hem derneğe hem de Halk Eğitimi Merkezinde ki kurslara katılabilir çağrısında bulunuyoruz" dedi.

"Derneğimize gelenlere yardımcı olacağız"

Gümüşhane İşitme Engelliler Koruma Derneği Başkanı Nurettin Köksal ise işaret diliyle yaptığı açıklamada derneği 2015 yılında kurduklarını hatırlatarak, "İnsanların işaret dilini öğrenmelerini ve derneğe misafir olmalarını istiyoruz. Halk Eğitime bağlı olarak işaret dili kursu açıyoruz. Derneğimizde 51 üyemiz var. İşitme engelli olarak 33 üyemiz var. İşitme engelliler için tercüman ihtiyacımız var. Büyükşehirlerde tercüman var ama Gümüşhane'de yok denecek kadar az. Derneğimize gelenlere işaret dili öğrenmeleri konusunda yardımcı olacağız. İşaret dili bilen birini görünce mutlu oluyorum. İnşallah birgün herkes öğrenir işaret dilini" dedi.

İşaret Dili Kursiyerlerinden Gümüşhane Caddelerinde Sosyal Deney

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.