İsrail Basını’ndan Anlaşma Yorumu: Türkiye İle 6 Yıllık Çatlağa Son Veriliyor

İsrail Basını’ndan Anlaşma Yorumu: Türkiye İle 6 Yıllık Çatlağa Son Veriliyor
Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkileri normalleştirmeyi amaçlayan anlaşmanın TBMM'ye sunulması, İsrailli basında hemen yankılandı.

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkileri normalleştirmeyi amaçlayan anlaşmanın TBMM'ye sunulması, İsrailli basında hemen yankılandı. Bu gelişmeyi "altı yıllık çatlağa son veriliyor" sözlerini duyuran İsrail basını, anlaşmanın kapsamında İsrail 20 milyon dolarlık tazminat öderken Türkiye'nin 2010 yılında filo baskını gerçekleştiren İsrailli askerlere "dokunulmazlık" sağlayacağının altını çizdi.

 

Jerusalem Post gazetesi, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkileri normalleştirmeye yönelik anlaşmanın onay için TBMM'ye sunulduğuna dikkat çektiği haberinde "iki ülke arasındaki ilişkilerin İsrailli bahriyelerin Mayıs 2010'da Hamas'ın yönetimindeki Gazze şeridine uygulanan avlukayı uygulatmak amacıyla bir Türk gemisine fırtına gibi girerek 10 Türkü öldürmesi üzerine çöktüğünü" yorumunu yaptı.

Anlaşma uyarınca İsrail'in "Türkiye'nin kanuni hak taleplerinden vazgeçmesinin karşılığında 25 gün içinde 20 milyon dolar ödeyeceğini" anlatan gazete, anlaşmanın gerçekleşmesiyle "beş yıllık bir çatlağın" son bulacağının altını çizdi.

JPost, "İsrail zaten baskın nedeniyle özür dilemişti. İki ülke büyükelçileri atayacak ve Türkiye, İsrailli askerlere dokunulmazlık sağlayan yasal düzenlemeyi Meclis'ten geçirerek" dediği haberinde mutabakatın sağlanmasında kısmen "Akdeniz'deki karlı gaz anlaşmaları olasılığının" etkili olduğuna dikkat çekti. (CN/ORH)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.