İstanbul Kartal'da 8 Katlı Bina Çöktü! 2 Kişi Öldü, 7 Kişi Yaralı Olarak Kurtarıldı

İstanbul Kartal'da 8 Katlı Bina Çöktü! 2 Kişi Öldü, 7 Kişi Yaralı Olarak Kurtarıldı
İstanbul'un Kartal ilçesi Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema Sokak'ta 43 vatandaşın yaşadığı 8 katlı bina çöktü.

İstanbul'un Kartal ilçesi Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema Sokak'ta 43 vatandaşın yaşadığı 8 katlı bina çöktü. İstanbul Valiliği, Kartal'da binanın çökmesi sonucu 2 kişinin öldüğünü, 7 kişinin yaralı kurtarıldığını bildirdi.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, binada adrese dayalı nüfus sistemine göre 14 daire ve 43 vatandaşın kayıtlı olduğunu söyledi. Başsavcılık olayla ilgili soruşturma başlatırken, Anadolu Sulh Ceza Hakimliği yayın yasağı kararı verdi.

5 SAAT SONRA SEVİNDİREN HABER

Kartal'da çöken binanın enkazı altında kalanları çıkarmak için çalışmalar devam ediyor. Enkazdan yaklaşık beş saat sonra bir kadın sağ olarak çıkarıldı.

Yaralı olan kadın ambulansla hastaneye kaldırıldı. Böylelikle 2 kişinin hayatını kaybettiği enkazdan kurtarılanların sayısı 7'ye yükseldi. Enkaz alanında kurtarma çalışmaları devam ediyor.

VALİLİK AÇIKLADI

İstanbul Valiliği, Kartal'daki binanın çökmesi sonucu 2 kişinin yaşamını yitirdiğini, 6 kişinin yaralı kurtarıldığını bildirdi.

Valilik açıklamasında, çöken binada adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre 14 dairede 43 vatandaşın ikamet ettiği, olayın haber alınmasından itibaren Valilik Kriz Merkezi oluşturularak, çalışmalara başlandığı aktarıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi, Acil Afet Durum Müdürlüğü Arama Kurtarma Birliği, İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin olay yerine sevk edildiği kaydedilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Olay yerine en yakın kamu binası olan Çaka Bey İmam Hatip Ortaokulunda İstanbul Valisi Ali Yerlikaya başkanlığında toplanan kriz merkezinde, Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Cumhuriyet Başsavcılığı, Kartal Kaymakamlığı, GAMER sorumlusu vali yardımcısı, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü ile Acil Afet Durum Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve Kızılay temsilcileri enkaz kaldırma çalışmalarını yakından takip etmektedirler. Yan 2 komşu binada ikamet eden vatandaşlar güvenlik nedeniyle tahliye edildi. Yıkılan bina ve tahliye edilen binalardaki vatandaşlarımıza Valiliğimizce DSİ Dragos Misafirhanesinde konaklama hizmeti sunulmak üzere gerekli hazırlıklar tamamlanmıştır. İhtiyaç halinde Büyükşehir Belediye Başkanlığımızca ilaveten konaklama imkanı sunulacaktır. Olay nedeniyle konaklama ihtiyacı bulunan vatandaşlarımızın Çakabey İmam Hatip Ortaokulunda bulunan Kriz Merkezimize müracaat etmelerini bekliyoruz."

Gece boyunca sürecek arama-kurtarma çalışmaları için aydınlatma imkanı sağlandığı kaydedilen açıklamada, olaya müdahale eden arama kurtarma, personel ve araç durumuna ilişkin şu bilgiler verildi:

BURSA VE SAKARYA'DAN EKİPLER KURTARMA GELDİ

İstanbul'un Kartal ilçesi Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema Sokak'ta bulunan 8 katlı bir bina saat 16.00 sıralarında çöktü. İlk gelen bilgi ise çöken binanın 6 katlı ve Maltepe ilçesinde olduğu yönündeydi.

İhbar üzerine olay yerine çok sayıda AFAD, polis, sağlık ve itfaiye ekibi sevk edildi. Bursa ve Sakarya'dan da kurtarma ekiplerinin arama çalışmalarına katıldığı öğrenildi.

VALİ YERLİKAYA: 3 KATI KAÇAK

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, çöken binanın enkazında incelemelerde bulundu. Burada basın mensuplarına açıklama yapan Yerlikaya, 18 numaradaki apartmanın saat 16.00 civarında yıkıldığını kaydetti.

BİNA RİSKLİ KATEGORİDE DEĞİL

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kaynaklarına göre çöken binanın riskli kategoride olmadığı kaydedildi. Binanın bulunduğu alanın da kentsel dönüşüm alanı olmadığı bildirildi.

SORUŞTURMA VE YAYIN YASAĞI KARARI

Bu arada İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, olayla ilgili soruşturma başlatırken, Anadolu Sulh Ceza Hakimliği ise yayın yasağı kararı verdi.

KARTAL BELEDİYE BAŞKANI: BİNADA 43 KİŞİ YAŞIYORDU

Çöken binada vatandaşların yaşadığı 14 daire ve binanın alt katında dükkanların olduğu belirtildi. Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, çöken bina ile ilgili yaptığı açıklamada, "Bina 1992 yılında ruhsat almış. Burayla ilgili bir yıkım kararı yok. Hemen yanında 3 parsel var yıkım kararı verilmiş. Kartal'da riskli raporu olup yıkılmayan bina yok. Ama bu binanın imar barışını biz göremiyoruz. Müracatını Bakanlık görebilir. Onun dışında bize herhangi bir müracaat yok. Yıkım kararı olan bir yer değil. 14 daire 43 kişinin yaşadığı bilgisi var. Şuan içeride kaç kişi var belli değil. En alta atölye ve atölyede kimse yok. Bina ayrıca bir başkan yardımcımızın akrabasının binası. Binayla ilgili bizim bildiğimiz öğrendiğimiz bir patlama sonucu çökmesidir. 1 yaralı çıkarıldı." dedi.

CEVİZLİ MUHTARI: BODRUM KATINDA 15-20 ÇALIŞANI OLAN TEKSTİL ATÖLYESİ VAR

Cevizli Mahallesi Muhtarı Memiş Dikilitaş olayla ilgili bilgi verdi. Binada 24 daire olduğunu iddia eden Dikilitaş, şunları kaydetti:

"Binanın altındaki bodrum katında 15-20 çalışanı olan bir tekstil atölyesi var. Tam sağlıklı bilgi alamadık. Kaç kişi yaşadığını bilmiyorum. Cevizli-Orhantepe sınır olduğu için kesin bilgimiz yok. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Patlama yok, binanın kendi kendine çöktüğü söyleniyor. Binanın çok eski bina olduğu söyleniyor."

Orhantepe Mahallesi Muhtarı Zeki Dağ ise yaptığı açıklamada, binada 14 daire olduğunu, yaklaşık 27-30 kişinin binada yaşadığını söyledi.

Dağ, binada oturanların yakınlara göre enkaz altında 15 civarında kişinin bulunduğunu ifade ederek, altta bulunan konfeksiyon atölyenin ise boş olduğunu dile getirdi.

"SESİMİ DUYAN VAR MI"

Binada yaşayanların yakınları da haberi alarak olay yerine akın etti. İtfaiye ekiplerinin binanın enkazına doğru "Sesimi duyan var mı?" diye seslendiği görüldü. Vatandaşlar da arama kurtarma çalışmalarına yardım ediyor.

GÖRGÜ TANIĞI: BİNANIN ÇÖKTÜĞÜNÜ GÖRDÜK

Olay yerinden ilk bilgileri paylaşan görgü tanığı, "Ortalık bir anda toz duman oldu ne olduğunu anlamadık" dedi.

"BİNANIN ALTINDA ÇOCUKLAR KALMIŞ OLABİLİR"

Binanın çöktüğünü gördüğünü söyleyen görgü tanığı, "Yol kenarında oynayan çocuklar vardı, tam emin değilim ama binanın altında kalmış olabilirler" dedi.

Kartal'da Çöken Binanın Karşı Apartmanında Oturan Kadın, Yaşanan Faciayı Gözyaşları İçinde AnlattıKartal'da Çöken Binanın Karşı Apartmanında Oturan Kadın, Yaşanan Faciayı Gözyaşları İçinde Anlattı Çöken Binanın Enkazında İncelmelerde Bulunan Binali Yıldırım: 30 Bin Yapı RiskliÇöken Binanın Enkazında İncelmelerde Bulunan Binali Yıldırım: 30 Bin Yapı Riskli Kartal'da Çöken Binada Yaşayanların Yakınları Hastanelere Akın EttiKartal'da Çöken Binada Yaşayanların Yakınları Hastanelere Akın Etti İki Bakan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Talimatıyla Kartal'daki Binanın Çöktüğü Yere Gidiyorİki Bakan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Talimatıyla Kartal'daki Binanın Çöktüğü Yere Gidiyor İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'dan Çöken Binayla İlgili Dehşete Düşüren Açıklamaİstanbul Valisi Ali Yerlikaya'dan Çöken Binayla İlgili Dehşete Düşüren Açıklama İşte Kartal'daki 8 Katlı Binanın Çökme Anıİşte Kartal'daki 8 Katlı Binanın Çökme Anı Kartal'da Çöken Binadan İki Kişi Yaralı Olarak ÇıkarıldıKartal'da Çöken Binadan İki Kişi Yaralı Olarak Çıkarıldı İşte İstanbul'da Yıkılan Binanın Çökmeden Önceki Haliİşte İstanbul'da Yıkılan Binanın Çökmeden Önceki Hali Kartal'da Çöken 8 Katlı Binaya Gelen Kurtarma Ekipleri Kartal'da Çöken 8 Katlı Binaya Gelen Kurtarma Ekipleri "Sesimi Duyan Var mı?" Anonsu Yaptı Yakını Enkaz Altında Kalan Vatandaşın Çaresizliği Kameraya YansıdıYakını Enkaz Altında Kalan Vatandaşın Çaresizliği Kameraya Yansıdı Kaynak: DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.