Kıraathanecilerin Görünmeyen Yüzü

Kıraathanecilerin Görünmeyen Yüzü
Kıraathaneler, bir yandan kafeteryaların çoğalması ile genç müşteri hacmini kaybederken, diğer yandan da ekonomik zorluklar ile boğuşarak hayatta kalma...

Kıraathaneler, bir yandan kafeteryaların çoğalması ile genç müşteri hacmini kaybederken, diğer yandan da ekonomik zorluklar ile boğuşarak hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Türk insanının yüzyıllardır vazgeçemediği yerlerden olan kıraathaneler, vatandaşlara güler yüzünü gösterirken, perde arkasında ise bin bir problem ile boğuşuyor. Kafeterya sayısının her geçen gün artması ve genç neslin daha çok bu işletmeleri tercih etmesi, kıraathanelerin müşteri çekmesini engelliyor. Öte yandan kıraathanelere dayatılan ağır kira bedelleri ve müşteriler ile yaşanan tartışmalar sektöre balta vuruyor.

Eskişehir'de 15 senedir kıraathane işletmeciliği yapan İbrahim Kaya, kıraathaneciliğin çok ciddi sıkıntılar ile mücadele ettiğini söyledi. Müşteriler ile zaman zaman gereksiz tartışmalar yaşadıklarını ve bu durumun kendilerine maddi zarar olarak geri döndüğünü vurgulayan Kaya, "Kahveciliğin iyi tarafları da var, kötü tarafları da var. Mesela müşterilerle diyaloğu iyi sağlamak lazım. Devamlı iyi davranmak lazım. Tabii, müşterilerin içinde kötü olanlar da oluyor, saygısızlık edenler oluyor. Problemlerimiz çok. Çay fiyatlarımız ucuz, kira fiyatlarımız yüksek. Vergilerimiz yüksek. Stopajlarımız bize çok ağır geliyor" şeklinde konuştu.

"Kafeteryaların artması, sektörü yok olma aşamasına getirdi"

Kafeterya sayısının hızla artması ile genç nesilde kıraathane alışkanlığının son bulduğunu ve kıraathaneciler için sıkıntılı bir sürecin başladığını belirten İbrahim Kaya, "Kahve sektörü yavaş yavaş ölüyor. Kafeteryalar çıkınca kahvecilik kültürü de yavaş yavaş kapanmaya başladı. Gençlerin şuanda kahve alışkanlığı yok. Kafeteryalara gidiyorlar. Oralarda nargile gibi daha değişik sunumlar var. Bizlerde o yok. Bizde sadece çay ve meşrubat servisi olduğu için kahvecilik yavaş yavaş ölüyor" ifadelerini kullandı.

"Müşterilere yetişemedikçe baskı hissediyoruz"

Eskişehir'in en turistik yerinde kıraathane işletmeciliği yaptıklarını ve dönem dönem şehri ziyaret eden yabancı turistlere yetişemediklerini kaydeden İbrahim Kaya, bu durumun üzerilerindeki baskıyı arttırdığını söyledi. Kaya, konuyla ilgili şunları aktardı:

"Turistlere yetişemiyoruz mesela. Dillerini algılayamıyoruz. Tam hizmet veremiyoruz. Bazen yerimiz müsait olmuyor. Müşterilerin arasından itiraz edenler oluyor. Beğenmeyenler oluyor. İstediğimiz hizmeti veriyoruz zannediyoruz ama herhalde veremiyoruz."

Kıraathanecilerin Görünmeyen Yüzü

Kıraathanecilerin Görünmeyen Yüzü

Kıraathanecilerin Görünmeyen Yüzü

Kıraathanecilerin Görünmeyen Yüzü

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.