Kışın Ateşli Gücü “Kuru İncir”

Kışın Ateşli Gücü “Kuru İncir”
Vatandaşlar soğuktan korunmak ve dinç kalmak için kuru incire rağbet ediyor.

Vatandaşlar soğuktan korunmak ve dinç kalmak için kuru incire rağbet ediyor.

Havaların soğumasıyla birlikte vücut direncini arttırmak isteyen vatandaşlar, aktarlar ve kuru yemişçilerin yolunu tutuyor. Özellikle kuru gıdalar ve mevsim çayları vatandaşların en çok rağbet ettiği ürünler arasında yer alıyor. Samsunlu aktarlar, kışın en çok satılan kuru gıdanın ise kilosu 40 liradan satılan kuru incir olduğunu söylediler.

"Vatandaşlar en çok kuru incire rağbet gösteriyor"

Vatandaşların en çok kuru incire rağbet gösterdiğini ifade eden Recai Doğanay, "Vatandaşlar, soğuk havalarda kendilerini dinç ve sıcak tutmak için kuru gıdalara çok rağbet gösteriyorlar. Özellikle hurma, incir, yaban mersini, erik ve hünnap gibi kuru gıdalar, çok satılıyor. Bunların yanı sıra dut, bal ve ceviz karışımı da çok rağbet görüyor. İçerisinde ceviz, fındık, süt ve pekmez olan pestiller de ilgi görüyor. Keçiboynuzunu kuru ve sulu olarak da alanlar oluyor. Vatandaşlar bu ürünler kışın hasta olmamak ya da dinç ve sıcak kalmak için tüketiyorlar. Bu sayılan ürünler arasında en çok kuru incir rağbet görüyor. Her şeyde olduğu gibi kuru gıdalara da yüzde 20-25 oranında zam geldi. Hurma Ramazan'da 50 liraydı şimdi 65 liraya çıktı. Kuru incirin kilosu 30 liradan 40 liraya çıktı. Yaban mersininin kilosu 80, erik 25, hünnap 25, kayısı 13 liradan satılıyor. Pestiller 40 liradan satılıyor. Keçiboynuzunun kurusu da pekmezi de 20 liradan satılıyor" dedi.

Çiçek ıhlamur geçen seneye oranla 70 lira zamlandı

Çiçek ıhlamura ve yaprak ıhlamura bu sene zam geldiğini ifade eden Doğanay, şunları söyledi:

"Soğuk algınlığından korunmak için ise en çok ıhlamur satılıyor. Vatandaşlar uzmanların da uyarılarına kulak vererek ıhlamuru tek başına tüketmemeye başladı. Ihlamuru kuşburnu, ekinezya, tarçıni karanfil ve meyve kabuklarıyla birlikte kaynatıp tüketiyorlar. Ihlamura bu dönemde zam geldi. Geçen sene 100 liradan satılan yaprak ıhlamur, bu dönemde 120 liradan satılıyor. Çiçek ıhlamurun kilosu ise geçen sene 180 lirayken bu sene 250 liradan satılıyor. Çiçek ıhlamur ve yaprak ıhlamur kilo işi değil de 5 ya da 10 liralık poşetler halinde satıcıya sunuluyor."

Kışın Ateşli Gücü “Kuru İncir”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.