Köyün 200 yıllık tarihini oluşturdukları müzede yaşatıyorlar

Köyün 200 yıllık tarihini oluşturdukları müzede yaşatıyorlar
Gümüşhane’nin Şiran ilçesine bağlı Yeniköy köyünde geçmişle gelecek arasında köprü olması için kurulan ve il genelinde başka bir örneği olmayan müze ziyaretçilerini ağırlıyor.

Köyde kullanılmayan eski okulun sosyal tesis, cem evi ve müze olarak kullanılmak üzere tahsisini alan köylüler Almanya, İstanbul ve Ankara'daki köy derneklerinin de katkılarıyla müzenin yanında hem gençlerin spor yapabileceği halı sahası hem çocukların oynayacağı park alanıyla hem de misafirhanesiyle eski okul alanını cazibe merkezine dönüştürdü.

Köydeki sosyal imkanların artmasıyla birlikte yaz aylarında dolup taşan, cıvıl cıvıl çocuk seslerinin hakim olduğu, insanların artık torunlarıyla rahatlıkla geldiği köydeki müzeye dönüştürülen alan ise il genelinde tek olma özelliği taşıyor.

Yaklaşık 200 parçalık tarım ve mutfak eşyalarından oluşan ve bazı ürünlerin 200 yılı aşkın yaşının olduğu Yeniköy müzesi geçmişle gelecek arasında köprü olması için köylüler tarafından yaptırıldı.
Eski köy okulunun lojmanının yanında oluşturulan müzenin açılışı 2 yıl önce üst düzey protokol üyeleri tarafından yapılırken, o günden itibaren başta civar köylerden olmak üzere çok sayıda ziyaretçi ağırladı.
Ziyaretçilerin alandaki hatıra defterine duygularını da yazabildiği müzede yıllara direnen harman makinesi halen çalışır vaziyette kalırken, 200 yıllık işlemeli çeyiz sandığı ve sofra da dikkat çeken ürünler arasında yer alıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.