Kriz Sona Erdi! Filipinler, 69 Konteyner Çöpü Kanada'ya Geri Gönderdi

Kriz Sona Erdi! Filipinler, 69 Konteyner Çöpü Kanada'ya Geri Gönderdi
Filipinler, Kanada'nın 2014'te "geri dönüşümlü plastik" adı altında Manila Limanı'na gönderdiği, 5 yıldır 2 ülke arasında krize neden olan 69 konteyner çöpü bir gemiyle geri gönderdi.

Filipinler, Kanada'nın 2014'te "geri dönüşümlü plastik" adı altında Manila Limanı'na gönderdiği, 5 yıldır 2 ülke arasında krize neden olan 69 konteyner çöpü bir gemiyle geri gönderdi. Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, geçen ay Kanada'nın tavrını değiştirmemesi halinde "Denize açılıp çöpü Kanada'ya dökeceği" tehdidinde bulunmuştu.

Kanada, bu tehdidin ardından çöpün tüm nakliye masraflarını karşılamayı kabul etti.

"YÜKÜMLÜLÜKLERİMİZİ YERİNE GETİRİYORUZ"

Manila'nın kuzeyindeki Subic Körfezi'nde ayrılan yaklaşık 1500 ton çöp yüklü geminin Haziran ayında Vancouver'a ulaşması bekleniyor. Çöpler, burada atıklardan yakıt üretilen bir tesiste işlenecek.

Kanada Çevre Bakanlığı'nın meclis işlerinden sorumlu yetkilisi Sean Fraser BBC'ye yaptığı açıklamada, "Bu adım, Kanada menşeli çöple ilgili uluslararası yükümlülüklerimizi yerine getirdiğimizin göstergesi" dedi.

Fraser, "Filipinler'in çöp meselesini ciddi bir öncelik olarak gördüğünü vurgulamasından sonra Kanada'nın süreci hızlandırdığını' söyledi.

Gelişmiş ülkeler, yıllardır çöplerini gelişmekte olan ülkelere gönderiyor.

ASYA'DA YABANCI ÇÖPE YASAK

Ancak geçen yıl başta Çin olmak üzere bazı Asya ülkelerinin "yabancı çöp" ithalatını yasaklaması nedeniyle zengin ülkeler için çöpler büyük bir sorun haline gelmeye başladı ve sevkiyat ithalatın hala serbest olduğu ülkelere kaydı.

Güney Asya ülkeleri, çöplerin bir kısmının yasa dışı olarak ithal edildiğini söylüyor.

"DENİZE AÇILIP ÇÖPÜ KANADA'YA DÖKECEĞİM"

Filipinler ile Kanada arasındaki "çöp sorunu" diplomatik gerilime neden oluyor. Sürpriz çıkışlarıyla tanınan Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, birkaç yıl önce yasa dışı şekilde Manila Limanı'na bırakılan 2 bin 450 ton çöpün geri alınmaması halinde Kanada'ya savaş açabilecekleri tehdidinde bulundu. "Kanada, çöplerini ya geri alacak ya da Kanada'ya yelken açarak çöplerini oraya dökeceğim" diyen Duterte, "Biz çöplük müyüz?" diye sordu.

BBC

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.