Küresel bilgiyi kontrol savaşı

Küresel bilgiyi kontrol savaşı
Huawei’nin sahibi Ren Zhengfei’in kızının Kanada’da tutuklanmasıyla başlayan kavga gelecekteki savaşın da fitilini ateşledi. ABD öncülüğünde Batı ülkeleri 5G ile bilgiyi kimin kontrol edeceğinin mücadelesini veriyor.

Huawei, casusluk iddialarına karşı geçtiğimiz günlerde Çin'deki merkezinde bir basın toplantısı düzenledi. Malum Huawei'nin ağ ekipmanlarının Çin tarafından casusluk amacıyla kullanılabileceği iddiasıyla ABD başta olmak üzere Avrupa ülkeleri tarafından yasaklanmaya başlandı.

Toplantı sonrasında “Meşru kaygıları olanlarla diyaloğa açığız” mesajı veren Huawei önümüzdeki beş yıl boyunca siber güvenliğe 2 milyar dolar yatırım yapacağı sözü verdi.
Peki Huawei'nin yarım sözü yeterli mi?
Önce ne oldu, ona bakalım.
Hatırlayacaksınız, 1 Aralık'ta Huawei'nin kurucusun kızı Wanzhou Meng, ABD'nin isteğiyle Kanada'da tutuklanmıştı. Çin Devleti'nin Meng'in tutuklanmasını verdiği tepki çok sert oldu. Önce Kanada'nın Çin Büyükelçisi'ne nota verildi. Arkasından da iki Kanada vatandaşı, Çin'de casusluk faaliyetlerinde bulunduğu iddiası ile tutukladı. CFO Meng'in tutukluluğu bir süre sonra “ev hapsine” çevrildi. Olaylar yatıştı derken geçtiğimiz günlerde Huawei'nin Polonya'daki bir çalışanı casusluk suçlamasıyla göz altına alındı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.