Lise Öğrencilerinin Akıllı Robot Tasarımına Ödüller Yağdı

Lise Öğrencilerinin Akıllı Robot Tasarımına Ödüller Yağdı
Gaziantep'te lise öğrencileri 2 akıllı robot ürettiler. Ürettikleri 2 akıllı robot, engelleri aşarak, Türkiye ve dünya çapında düzenlenen yarışmalarda ödüle doymuyor. Robotlardan biri dengede durup 3 metrelik parkurda başarılı bir şekilde yürürken..

Gaziantep'te lise öğrencileri 2 akıllı robot ürettiler. Ürettikleri 2 akıllı robot, engelleri aşarak, Türkiye ve dünya çapında düzenlenen yarışmalarda ödüle doymuyor. Robotlardan biri dengede durup 3 metrelik parkurda başarılı bir şekilde yürürken, konuşma engelliler için yürütülen robot ise insan vücuduna duyarlı olarak hareket edebiliyor.

Gaziantep'te bulunan Özel Sanko okullarının Fen ve Teknoloji Lisesi ile Sanko Koleji öğrencilerinin tasarladıkları 2 akıllı robot, yarışmalarda tüm ödülleri topluyor. İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından bu yıl 10.'su düzenlenen Robot Olimpiyatına (İTÜRO) katılan robotlardan biri ender rastlanan bir puanlama tablosu ortaya koyarak, Türkiye birinciliği, ikinciliği ve üçüncülüğü ödüllerini kazandı. Özel Sanko Fen ve Teknoloji Lisesi ile Sanko Koleji öğrencilerinden oluşan Robot Takımı öğrencileri Tekin Orkun Hengirmen, Cemil Serden Şahin, Süleyman Sevban Solmaz, Rümeysa Özkarslı, Murat Altındağ, Furkan Özdoğan ve Cihan Erdoğan Yılmaz, öğretmenleri Abdülkadir Güçyetmez, Muzaffer Harun Bayseçkin, Özgül Güner ve Neriman Ersönmez'in tasarladığı robot, düz bir plakada sadece iki teker üzerinde durmasına rağmen 1 dakika boyunca sabit durmayı başarıyor, daha sonrasında ise 3 metrelik bir parkurda ileri gidip aynı mesafeyi tekrar dönmeyi başarıyor. İTÜRO yarışmasının Kendini Dengeleyen Robot kategorisine katılan robot, yarışma esnasındaki üstün performansı jüriyi ve diğer yarışmacıları da etkiledi.

DÜNYA ŞAMPİYONU OLDU

Yeni lise öğrencilerinin tasarladığı bir diğer robot ise Dünya Robot şampiyonasında Serbest kategoride, dünya şampiyonu oldu. Konuşma engelliler için tasarlanan robot, vücut hareketleri ile komuta ediliyor. 50'den fazla ülkedeki toplam 644 robotun 13 kategoride yarıştığı Avusturya'nın başkenti Viyana'da 13. Robotchallenge Dünya Robot Şampiyonasında altın madalya kazanan robot, Türkiye'den yarışmaya katılan 6 okul ve üniversite arasında altın madalya ile dönen tek robot oldu.

Özel Sanko Okulları robot takımındaki öğrencilerinden Murat Altındağ, yeni bir robot yarışmasına daha hazırlandıklarını anlattı. Türkiye birinciliği, ikinciliği ve üçüncülüğü ödüllerinin ardından hazırlandıkları yeni yarışmadan da ödül kazanmak istediklerini anlatan Murat Altındağ, "Ona da Sanko Okulları olarak hızlı bir şekilde hazırlanmaya başladık. Bu robotumuz dışında bir çok robot daha tasarlayıp daha büyük başarılar elde etmek istiyoruz robotik yolunda" şeklinde konuştu. 9. Sınıf öğrencilerinde Furkan Özdağ, "Bu yarışmada biz hem Türkiye birinciliği hem Türkiye ikinciliği hem de Türkiye üçüncülüğünü aldık. Bu yarışma sonunda kazandığımız ödül bizi daha fazla ileriye gitmemize, motive etmemizi ve bir sonraki yarışmalarda daha iyi bir başarı sağlayacağını umuyorum" ifadelerini kullandı.

Özel Sanko Okullarından Süleyman Solmaz ise "Biz bu proje sayesinde daha çok motive olduk. Bu tükiye birinciliği, ikinciliği ve üçüncülüğü kendini dengeleyen kategorisinde elde ettik. bu başarı sayesinde inşallah önümüzdeki yarışmalarda da daha motive olup kulübümüz olarak daha büyük başarılara inşallah imza atacağız" dedi. Özel Sanko okulları Mekatronik Öğretmeni Abudulkadir Güçyetmez, "Kendini dengeleyen kategorisinde İstanbul Teknik Üniversitesinin yaptığı robot olimpiyatlarında okulumuz adına hem birincilik hem de üçüncülük almış durumdayız. Bu başarımızdan dolayı öğrencilerimizi kutluyor yönetimimizin ve okulumuza verdiği destekten dolayı çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Robotchallenge yarışmasına giden öğrencilerden 10. sınıftaki Serden Şahin, "Hazırladığımız projeyle 13. Sü düzenlenen Viyana'da gerçekleşen ROBOTCHALLENGE yarışmasında serbest kategoride katıldık ve katıldığımız bu projeyle 1. Lik elde ettik" dedi. Projenin engelliler için tasarlandığını belirten Serden Şahin, "Jayro ve joystick modülü bulunuyor. Jayro ve joystick kontrolüyle motorlarımızı ve aynı zamanda konuşma engelli insanlar için bir LCD ekranı yönetiyoruz. Çok basit bir kullanım şekli var. kafa hareketleriyle ve ya ufak bir vücut hareketiyle engelliler için motor kullanımımız bulunmakta. Konuşma engelli insanlarımız için de 16 çarpı 4 basit bir LCD ekranımız bulunmakta ve üzerinde bulunan a'dan z'ye kadar olan alfabeyle istedikleri komutları bizlere belirtebiliyorlar ve temel ihtiyaçlarından bize bahsedebiliyorlar" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.