Bakan Tüfenci, "Türkiye’ye Güvenip Üretim Yapan Kimseyi Mahcup Etmedik"

Bakan Tüfenci, "Türkiye’ye Güvenip Üretim Yapan Kimseyi Mahcup Etmedik"
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Türkiye'ye güvenip üretim yapan hiçbir girişimciyi Türkiye mahcup etmedi. Yeter ki birliğimizi bozmayalım,...

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Türkiye'ye güvenip üretim yapan hiçbir girişimciyi Türkiye mahcup etmedi. Yeter ki birliğimizi bozmayalım, kimseyi ötekileştirmeden sorunu halletmiş oluruz" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Antalya Şubesi'ni ziyaret etti. Hortumdan zarar görenlere geçmiş olsun dileklerini ileten Bakan Tüfenkci, "Hükümetimiz güçlüdür hiçbir mağduru yalnız bırakmadı. Devletimiz bugüne kadar yalnız bırakmadığı gibi hiçbir zarar göreni mağdur etmediği gibi bundan sonra da etmez. Hortumdan zarar gören yerleri ziyaret ettik. Valiliğimiz tespit konusunda çalışmalara başlamıştı. Çıkan zararın tespitinden sonra gereken yardımları yapacağız. Vatandaşlarımız rahat olsun, enkazların kaldırılması konusunda hem de kurulması konusunda her türlü desteği vereceğiz. Gerek AFAD, gerek ilgili bakanlıklar kapsamında gerekli adımlar atılacağından kimsenin şüphesi olmasın" dedi.

"Ekonomiyi tekrar büyüme trendine soktuk"

15 Temmuz'un ardından hükümetin aldığı tedbirlerle çok kısa zamanda toparlandıklarını söyleyen Bakan Tüfenkci, "Bizler ülke olarak 15 Temmuz'u yaşadıktan sonra felaketin ardından Hükümeti'in aldığı tedbirlerle çok kısa zamanda biz toparlandık. Ekonomiyi tekrardan büyüme trendine soktuk. Bir başka ülke böyle bir felaket karşı karşıya kalsaydı toparlanma süreci daha fazla olurdu. Darbeye nasıl karşı durduysak akabinde ekonomik anlamda terörü başlatmalarına rağmen çalkantıyı kısa sürede atlattık. Bütün ekonomi yorumlayıcıları 2017 yılını felaket yılı ilan etmişlerdi. Kredi derecelendirme kuruluşları puanları düşüyordu. 2017 yılında 5.2 büyümeyi yakaladık. Bazı felaket tellalları şimdi de 2018'de çok kötü geçeceğine dair karamsarlık tabloları ortaya koyuyor. Yine 2018 felaket tellalları yine utanacaklar. Büyüme oranları küçük gösterenler yine revize etmek zorunda kalacaklar ve yanıldıklarını beraber göreceğiz" diye konuştu.

"Karekodlu çeki sağlayarak bir güven sağladık"

Üretim ve istihdamın artırılması için 2018'de üretimi teşvik etme ve esnafın hayatta kalma noktasında her zaman olduğu gibi esnafın yanında olduklarını dile getiren Bakan Tüfenkci, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Özellikle yatırımı artırabilmek adına bakanlık olarak birçok çalışmaya imza attık. Şirket kurmaları basitleştirdik ve maliyetleri minimum düzeye düşürdük. Bütün işleri kısa sürede halledebiliyorsunuz. 100 bin liralık şirketin maliyeti 900 liraya kurulmaya başlandı. Türkiye'de iş yapabilme kolaylığının önünü açtık. Karekodlu çeki sağlayarak bir güven sağladık. 2017 karşılıksız çek oranlarında ciddi bir düşüş oldu. Size çek veren insanın ticari ödemelerini görebiliyorsunuz. Çek üzerinde bütün detayları görebiliyorsunuz" ifadelerini kaydetti.

"Küçük esnaf ekonominin bel kemiği"

Küçük esnafın ekonominin bel kemiği olduğunu söyleyen Bakan Tüfenkci, "Ürünleri bankalar teminat olarak kabul etmiyordu. Yeni yasa ile bunlar artık teminat olarak kabul ediliyor. 104 milyar TL ulaşan küçük işletmelere makine ve diğer hammadde alımında alma imkanı buldu. Bankalarda kredi veriliyor. Küçük esnaf ekonominin bel kemiği. Aldığımız önlemlerle esnafa düşük maliyetli kredi imkanı sağladık. Yüzde 4 faiz ödeyerek kredi çekme imkanı sağladık. Amacımız küçük esnafın çarklarının dönmesini sağlamak istedik" dedi.

"Avrupa'daki haller gibi büyük ve bölgesel haller yapmak istiyoruz"

Sebze ve meyve ticaretinde yeni bir hal yasasına çalıştıklarını dile getiren Bakan Tüfenkci, "Kamuoyunun görüşüne açacağız. İlgili sektörlerle konuşarak sadece şu andaki hallerden farklı bir hali hayata geçirmek istiyoruz. Avrupa'daki haller gibi büyük ve bölgesel haller yapmak istiyoruz. 175 halimiz var bunların büyük çoğunluğu hal görüntüsünden uzak. Sadece sebze ve meyve değil, balık, et, çiçeklerin satıldığı kompleks hal oluşturacağız" şeklinde konuştu.

"Dış ticareti arttırmak adına düzenlemeler yapıyoruz"

Dış ticareti arttırmak adına bir takım düzenlemeleri hayata geçirdiklerini ifade eden Bakan Tüfenkci, "Tek pencere sistemi ile zaman kaybını önledik. İthalat ve ihracatçılar kendi mallarının hangi safhada olduğunu, kendisi internette adım adım izleyecek. Biz mükellefe gümrüklere kendimizi denetlemiş oluyoruz. Yeni bir projeye çalışıyoruz. Lara laboratuvarlardaki işlemin tekleşmesi. Sadece 21 kurum işlem yapıyor. O işlemlerin tekleşmesi konusunda tek numune üzerinde tahlillerini gerçekleştirmesini sağlayacak bir projeyi bitiriyoruz" dedi.

Üreticinin yanında olduklarını söyleyen Bakan Tüfenkci, "Türkiye'ye güvenip üretim yapan hiçbir girişimciyi Türkiye mahcup etmedi. Yeter ki birliğimizi bozmayalım, kimseyi ötekileştirmeden sorunu halletmiş oluruz" diye konuştu.

Bakandan sorulara cevap

Bakan Tüfenkci, konuşmasının ardından soruları cevaplayarak talep ve önerileri dinledi. Bakan Tüfenkci, toplantıda söz alan bir kişinin ay sonunda tek düşüncesinin ödenecek maaşlar olduğunu söyleyerek KOBİ'lerin ya da devletin bu maaşların bir kısmını ödemesini istemesi üzerine, "Biz zaten onu yaptık. Senin için yaptık, şuanda sen işe yeni başlattığın bir kişinin SGK, spotaj ödemiyorsun. Bunu Odalar Borsalar Birliği'nde Cumhurbaşkanımız istihdam seferberliği başlattı. Sen yeter ki işçi al, aynısını yapacağız. Sen genç bir işçi al, 24 aylık maaşını da veriyoruz. Sen bir meslek öğreteceğim dediğin zaman, taahhüt eder 5 yıllığına çalıştırırsan onun yüzde 50'sinden fazlasını yine biz veriyoruz" dedi.

Bakan Tüfenkci, vatandaşın "eski elemanların durumunu nasıl yapacağız?" sorusuna ise "Onlara da bir çözüm bulacağız. Sen yeter ki iş kur. Biz senin için yapıyoruz, sen söylemeden biz yapmışız bak. Sen yeniye bak, biz eski elemanlara da destek veriyoruz. Biz kişi başına primlerine destek veriyoruz. Şimdi primleri kaldırdığımızda siz niye kaldırıyorsunuz diyecekler. Sıkıntı yok yola devam" dedi.

"Bakanımız ile afet bölgelerini ziyaret ettik"

Bakan Tüfenkci'nin yaşanan afet bölgelerini ziyaret ettiğini belirten Antalya Valisi Münir Karaloğlu, "Antalya'nın batısında yaşanan sel ve hortum felaketinden sonra zarar gören ilçelerimizi ziyaret etti. Beraberce oralara gittik. Vatandaşların durumunu yerinde gördük. Bakanımız yolda gider ve gelirken vatandaşların problemini çözecek talimatları oldu. Bakanımıza ziyaretleri için teşekkürlerimi sunuyorum" diye konuştu.

Bakan Tüfenci, "Türkiye’ye Güvenip Üretim Yapan Kimseyi Mahcup Etmedik"

Bakan Tüfenci, "Türkiye’ye Güvenip Üretim Yapan Kimseyi Mahcup Etmedik"

Bakan Tüfenci, "Türkiye’ye Güvenip Üretim Yapan Kimseyi Mahcup Etmedik"

Bakan Tüfenci, "Türkiye’ye Güvenip Üretim Yapan Kimseyi Mahcup Etmedik"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.